【亂禁寫】《與學生妹搭黨鐵尾班車入屯瞞...咁就出事》(23)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
應該有唔少嘢等緊喎
係嘅
有得等都好吖
永遠都等唔到 都好咩?
你點知永遠都等唔到㗎

上回講到細蚊提議去屯門醫院搵醫療物資!
因為屯門醫院啲物資會重生!最穩陣!
大家都唔係好想!話屯門醫院先唔穩陣!
距離咁遠!都唔知會唔會俾人伏擊啦!
Cherry話咁不如一槍打死女皇啦!
細蚊阻止!話冇權定人生死喎!
講笑咩~殺咗咁多人先嚟講呢啲~
嗱細蚊係冇殺過人㗎!就只有殺怪物姐!唔信自己重睇啦~
唔係為救女皇,都救倫仔啦~
而且大家都需要搵返啲醫療物資返嚟!
咁就決定好去屯門醫院走一轉!
Mia留低睇住!佢哋四個拎齊晒裝備...各自孭起個背囊就行出體育館!
一出到去...
“灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑!”都仲係橫風橫雨...落狗屎咁!
阿Jill同阿Chris就帶頭:「趁住有風雨掩護...我哋行快啲!」
細蚊就同Cherry一齊跟住阿Jill同Chris身後跑!
都係嗰句...細蚊呢個路痴真係唔識路...只係跟住阿Jill同Chris身後跑...完全唔知跑緊去邊個方向...
不過有佢哋兩兄妹帶路...跟住佢哋就冇錯...
至於細蚊...都係好好顧住Cherry...
Cherry選擇同細蚊一齊冒險...細蚊絕對唔可以讓佢遇險...
“㗳㗳㗳㗳㗳㗳㗳㗳㗳㗳㗳”佢哋四個身影...就喺雨簾之中踩住積水咁奔跑!
水面高度都浸過腳...跑起上嚟都唔容易...
好唔容易先離開咗基地範圍...開始出到嚟一個唔安全嘅區域...
阿Jill同Chris明顯比之前更加小心...提高警覺!
細蚊同Cherry亦都一樣!
喺呢種隨時冇命嘅環境之中生存咗咁多晚...早就已經將危機意識撻著...
只係...只係唔知仲有乜危機喺前面等住佢哋...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

我哋盡量靠牆行...喺陰暗嘅街角...橫巷潛行...

盡量隱藏自己...喺一棟棟舊樓...舊街...舊區...

屯門呢個鬼地方...本來就已經夠殘舊...再加上而家呢種末日後嘅氣氛...更加陰森恐怖...

阿Jill同Chris都明顯減慢速度...放輕腳步...匿喺牆角睇清出面嘅環境...先再橫過街口...跑過馬路...

趁住呢個移動速度減慢嘅時間...我想問問Cherry...

『係呢...你尋晚...好狠...』關於尋晚...喺狗屋...

Cherry諗一諗,點點頭:「嗯...」

『睇嚟你對班狗...恨之入骨喎...』我唔知咁講係唔係有啲多餘...

有邊個對班狗唔係恨之入骨...想佢哋死全家...

仲支持班狗知法犯法嘅都冇人性㗎啦...
「我父母...」Cherry再諗一諗,「喺運動期間...一直都有揸車接手足返屋企...之後以國安法入罪...坐咗成年冤獄...」

原來...Cherry父母...

Cherry諗一諗再繼續講:「嗰陣我仲細...要去親戚屋企暫住...雖然親戚都對我好好...但我真係好掛住我父母...」

父母都唔喺身邊...仲要成年...

我同Cherry跟住喺阿Jill同Chris身後衝過對面馬路!

然後我哋匿一匿喺後巷...Cherry繼續講:「好唔容易先捱到父母出獄...終於一家團聚...之但係...而家又...」

『嗯...咁我都明嘅...最起碼你父母都係明事理...分黑白...好過我父母...』我挨一挨喺牆邊...望一望出出面...

“灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑!”仲係大雨到乜咁...又暗...有幾盞街燈仲要壞鳩埋...真係乜都睇唔到...
「嗯?」Cherry一頭問號咁望實我...

『我...我老媽子就冇乜嘢嘅...係啲乜都唔理反正理又理唔到啲乜唔好搞到佢就得嘅港豬...至於我老豆...藍到黑...』唉真係講起就鳩臭...

Cherry皺皺眉...好似唔多理解我係點同呢啲咁嘅父母一齊生活...

『我同老媽子都仲OK相處到...反正淨係聽佢講日常生活就得...但係同我老豆...冇計傾...』唉屌...一講起就頭痛...

Cherry諗一諗...然後我哋又跟住阿Jill同Chris身後繼續行!

『我同我老豆已經嘈過好多次!嘈到已經冇嘢講...見到面都面阻阻...所以平時返工放工都會好夜先返屋企...唔撚想見到佢...』所以...所以先會搭尾班車...所以...所以先會遇到Cherry...

Cherry捉一捉實我隻手...點點頭...

就喺呢個時候,阿Jill就插嘴:「你呢啲左膠大愛撚有個港豬阿媽同藍血人老豆唔出奇吖~」

『我唔係咁左膠大愛囉好唔好?』我最多都係一個小小和理非...而家都勇武咗啦!會拎槍衝鋒陷陣啦!
阿Jill冷言冷語:「仲話唔係...問Cherry就唔中肯㗎喇~哥~你話呢?」

Chris帶住頭:「細蚊又真係有啲大愛嘅...」

阿Jill點晒頭:「嗱~唔係得我一個覺得㗎~我阿哥都係咁認為~」

你哋兩兄妹嚟㗎嘛...又好中肯咩?

Chris留意住四周:「不過有陣時...唔親身體會過...係唔會有改變...你而家都應該改變咗唔少啦...」

人唔親身體會過...係唔會有改變...

的確...我改變咗唔少...

喺呢一個禮拜多...末日後黑暗世界裡逃避怪物生存...

只係...好似仲差啲...差啲乜呢?
“灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑!”我哋四個黑影就冒住大雨...喺陰暗嘅環境中潛行...

都已經潛行咗一段時間...一大段路程...

然後我哋再匿喺牆邊...

Chris喺牆角探頭睇睇:「距離醫院仲有一段路...阿Jill...睇睇有冇啲咩異樣...」

「OK...」阿Jill立即舉起GM6 Lynx!瞄住瞄鏡左掃右掃!「太大雨...又太過暗...視野好差...唔係好睇到啲乜...」

Chris都留意住出面:「醫院嗰邊?睇唔睇到醫院嗰邊咩情況?」

阿Jill𣈴住𣈴鏡擰擰頭:「睇唔到...我諗要再前啲...再前啲可能會好啲...」

「咁好啦...我哋繼續前進...」Chris再帶住頭咁急速移動!

我哋四個黑影繼續冒住大雨喺陰暗嘅環境中潛行...

越嚟越近...應該越嚟越近醫院...
過多兩條馬路...再穿過兩個街口...阿Jill再貼住牆邊!瞄住瞄鏡望望:「醫院...附近都好似冇乜特別...應該冇人埋伏...」

『冇人同我哋一樣...走去醫院拎物資就最好...』遇到其他人嘅話...九成都唔係好人...

Chris繼續提高警覺:「最重要都係留意有冇怪物嘅身影...」

阿Jill都點點頭:「都唔覺...唔見有高速移動嘅黑影...」

「咁好啦!趁住而家快啲過去!」Chris就帶頭衝!

阿Jill緊隨其後!我同Cherry都立即跟上!

冒住橫風橫雨極速狂奔!然後就喺雨簾之間...開始見到醫院...

Chris舉起支突擊步槍咁衝!

我同Cherry都舉起突擊步槍!左瞄右瞄咁跟住Chris同阿Jill身後衝!

冇異樣...雖然大雨到乜都睇唔到...但應該冇異樣!
Cherry捉一捉實我隻手...點點頭...

好閃吖
我哋一衝入醫院門口!再喺陰暗嘅環境之中用突擊步槍指指!開著電筒指兩指!

好明顯我哋全身又淋到濕晒!滴晒水咁!

而啱啱喺室外衝入室內都未發現...

發現啲乜?

發現而家喺醫院裡面...都係幾陰暗...

頭上嘅光管...有啲壞咗冇著...有啲就閃爍閃爍...

點解...好似有啲...唔對路?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 09-背後目的] PART 08

我哋一邊用槍上嘅電筒照照...一邊小心翼翼咁前進...

一路上...有唔少雜物散喺地上...
已經將[Day 09-背後目的] PART 07 Upload上Penana
都話咗佢哋係一齊㗎啦
咪講到好似唔關你事咁
明明你都係細蚊
我都想俾Cherry捉手仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞