【亂禁寫】《與學生妹搭黨鐵尾班車入屯瞞...咁就出事》(23)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
開始校對
仲有六分鐘

上回講到細蚊佢哋四個就冒住大風大雨咁潛行!
移動速度慢咗!細蚊就趁呢個機會問問Cherry尋晚好狠喎!
原來Cherry父母都因國安法受冤獄!
Cherry成年都要喺親戚屋企暫住!
難得捱到同父母團聚,而家又搞成咁!
都好吖~有明事理嘅父母~細蚊就冇Cherry咁好喇~
細蚊老豆藍到黑!就係唔想返到去面阻阻先搞到晚晚咁夜返!結果就嚟到呢個恐怖世界!
Cherry深明細蚊嘅難處!好支持佢!
都話佢哋係一齊㗎啦~
差唔多走到去醫院,阿Jill想望清楚,但又大雨又黑,點睇都睇唔清!
再行近啲!應該就冇其他人又冇怪物嘅身影!就行快幾步!
冒住橫風橫雨極速狂奔!然後就喺雨簾之間...開始見到醫院...
Chris舉起支突擊步槍咁衝!
細蚊同Cherry都舉起突擊步槍!左瞄右瞄咁跟住Chris同阿Jill身後衝!
冇異樣...雖然大雨到乜都睇唔到...但應該冇異樣!
佢哋一衝入醫院門口!再喺陰暗嘅環境之中用突擊步槍指指!開著電筒指兩指!
好明顯佢哋全身又淋到濕晒!滴晒水咁!
而啱啱喺室外衝入室內都未發現...
發現啲乜?
發現而家喺醫院裡面...都係幾陰暗...
頭上嘅光管...有啲壞咗冇著...有啲就閃爍閃爍...
點解...好似有啲...唔對路?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 09-背後目的] PART 08

我哋一邊用槍上嘅電筒照照...一邊小心翼翼咁前進...

一路上...有唔少雜物散喺地上...

又有唔少爛咗嘅床褥...流動病床橫瞓喺地上...

仲有爛咗嘅輪椅...仲有玻璃碎...

再行入啲...雖然燈光比較充足...之但係...都係好亂...好似啱啱打完仗咁...

阿Jill見呢度啲燈光較充足,就熄返手槍上嘅電筒:「唔對路喎...呢度真係有物資咩?」

我哋都熄返槍上嘅電筒望清楚...
『冇理由㗎...唔會係咁㗎喎...之前都唔係咁嘅!』我哋之前嚟...早幾日之前...

Cherry都望望四周:「係咯...唔係咁㗎!我哋之前嚟...呢度好正常!只係冇人...但呢度啲嘢都好正常!」

阿Jill繼續望望四周:「但而家呢度點睇都好唔正常喎...」

「唔好理...」Chris帶頭繼續行,「睇睇有冇物資先!」

我哋四個就繼續喺醫院裡行行搵搵...

但四周都係好亂...好似俾一大班人搜刮完...搶掠完...爭奪完...仲打完一場大仗...

牆身都有打鬥過嘅痕跡...

仲有玻璃...好多玻璃窗同玻璃門都盡碎...碎片散到一地都係...
而當我哋行到過嚟Food Court...

阿Jill望清楚:「亂成咁...」

真係好亂...啲檯檯凳凳亂晒...亂瞓喺地上...

就連招牌都爛埋...大半塊跌咗落地...

阿Jill行近兩步:「睇嚟都唔會有食材...」

『唔會...唔會有食材...』就算係之前正正常常...

「冇錯...」Cherry點點頭,「之前嚟嗰陣已經搵過...係唔會有食材...我哋都係去...七仔...」

我哋都望過去七仔嗰邊...招牌燈箱已經爛咗!光管閃爍閃爍!
我哋再行前幾步睇睇...睇睇裡面...一片混亂...

貨架橫瞓喺地上...疊埋一齊...啲貨當然就冇晒!

Chris再行前啲睇睇:「點會咁㗎?連呢度都...」

阿Jill行到去Chris身邊:「阿哥都有過過嚟?」

「嗯...」Chris點點頭,再指指我同Cherry,「之前同佢哋入過嚟...仲係好正常...再之前都有入過嚟調查...只係...」

阿Jill一頭問號咁打量住Chris:「只係?」

Chris再諗諗:「有黑色身影出現...」

「黑色身影?!」阿Jill好緊張咁追問!「係咩黑色身影吖?咁危險我哋仲走過嚟?」
Chris擰擰頭:「唔係呢邊!係另一邊...遠啲嘅...新啲嘅...不過照咁睇...而家我哋都要小心啲!」

阿Jill帶住疑惑嘅眼神:「我哋仲要搵?唔快啲離開?」

Chris點點頭:「都嚟到...冇理由空手而回...」

啱吖...都嚟到啦...點都要盡力搵搵!

我哋四個就繼續行...拎晒槍咁戒備住咁前進!

我哋嘅下一個目的地...當然就係藥房...

但一路上...心中都打定輸數...因為越行...四周嘅環境就越亂...

唔止一地雜物...仲阻礙前進...
我哋都要跨過雜物...又貼住牆身行...喺牆角探頭望望轉角...有冇異樣...

而喺牆身...我發現...

『係...子彈...窿...』我摸摸牆上嘅子彈窿...

「嗯?」Chris都望望牆身,「係喎...真係有人喺度開過戰...」

Cherry都跟住我摸摸牆上嘅子彈窿:「係因為搶奪資源而令呢度再冇資源Respawn...定係因為再冇資源Respawn而發生搶奪?」

Cherry一講完...大家都打量住佢...

Cherry有啲尷尬:「做...做咩?」

『點解你會...有咁嘅諗法?』總係覺得呢種諗法...好特別...

「吓吓?」Cherry有啲唔知點咁,「我我...我突然之間諗到...」

突然之間...諗到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞