【亂禁寫】《與學生妹搭黨鐵尾班車入屯瞞...咁就出事》(23)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
今晚有幾多嘢要等
等你咋
咁就實等到
小新應該多嘢等啲
我都覺

上回講到細蚊佢哋四個喺藥房摷摷搵搵!
好多物資都俾人搶晒!淨係得返啲止痛藥!
點都好啦!拎得就拎啦!
拎盡都唔係多!睇嚟要去下一個地方再搜過!
咁下一站係去邊呢?
急症室!
好彩嘅話,喺急症室就搵到需要嘅物資!
但又返有冇咁理想?
未走到去急症室都已經見到好亂!又好似打完大仗咁!
入到去就更加亂!俾人洗劫一空一樣!
咁嘅情況仲有冇手術用具呢?都要搵㗎啦!
大家都摷摷搵搵!
阿Jill喺個櫃裡面拎個盒喺手...打開睇睇:「冇...」
Chris又係啲櫃裡面搵搵...拎幾個盒出嚟打開睇睇:「都係冇...」
Cherry都喺櫃睇睇:「都係得啲...消毒藥水...仲要得半支...」
阿Jill點點頭:「半支都好...仲有冇其他?」
Cherry繼續摷摷:「有啲綿花...紗布...」
Chris點點頭:「都好!拎咗先!」
都好...都真係得好少咋喎...點睇都唔夠用...
要再搵多啲...希望仲有多啲物資俾佢哋搵到啦!
細蚊都好努力咁搵...摷嚟摷去!翻嚟翻去!啲櫃同雜物堆都俾細蚊搵過...但乜都搵唔到!
有時候真係...係冇就冇...再努力都冇用...
就喺再睇睇空空如也嘅櫃...再喺雜物堆當中搵搵有冇有用嘅物資...細蚊就望到...
望到喺病床旁邊...放咗幾個...
『背...囊?』
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 09-背後目的] PART 09

行近兩步睇清楚...三個背囊加一個大斜孭袋都放得好整齊...又好似...滿滿咁...

我就行到埋去...睇一睇...再拎起其中一個背囊:『好重...』

Cherry都望咗過嚟:「嗯?」

『有幾個袋...之前...早幾晚過嚟嘅時候都唔見...』的確...我哋早幾晚過嚟...急症室...

「有袋?」阿Jill走到過嚟我哋身邊,「真係喎!」

Chris都走到過嚟我哋身邊:「快啲打開睇睇有乜先!」

阿Jill同Chris都各自拎起一個背囊...打開睇睇...

我同Cherry都打開個背囊...睇睇裡面有乜...

一睇...就睇到有幾包餅...幾支水...
Cherry摷一摷,又拎起個杯麵:「都係...糧食?」

都係糧食...成個背囊都塞滿...

阿Jill都喺個背囊裡面摷摷:「有藥...有藥!仲要唔止係得止痛藥...睇睇...睇睇有啲乜先!」

竟然搵到...喺背囊搵到...

Chris都喺個背囊拎起一盒盒嘢喺手:「呢啲藥...都係特效藥...仲有乜呢?有冇啲仲重要啲?」

阿Jill同Chris就繼續摷...我同Cherry都再摷摷...

然後...就俾我摷到本簿...
『係...』我打開本簿嘅第一頁睇睇,『日記?』

Cherry都望住我手上本簿:「日記?」

『嗯...』第一頁...就寫住...“已經係第二晚...”...

阿Jill同Chris都望咗過嚟...望住我手上本簿...

『呢度係寫住...已經係第二晚...同阿希一齊過咗兩晚...佢話應該要記低我哋而家嘅情況...而為免電話冇電或毀壞到冇辦法修復...所以我就用呢本簿開始寫日記...』我照住日記上第一頁嘅一句所講嘅講出嚟...

阿Jill同Chris都行咗過嚟...一齊睇睇日記寫啲乜...

“第二晚...開始落住雨...雨都幾大...我哋唔知幾時開始落...只係知一起身已經落緊...仲要係凌晨十二點...足足瞓咗一整日!真係好奇怪!”

好奇怪...我哋都奇怪到習慣咗...
“我哋都唔知尋晚係幾點瞓著...只係依稀記得...好似係突然...不過暫時唔好理住...記低就好...話唔定只係偶然一次半次...”

絕對唔係一次半次...我哋到咗而家都係咁...

係我哋...每個人都係...

“究竟呢度發生咗咩事呢?回想返尋晚...我同阿希都係由奧運搭西鐵尾班車返嚟屯門...係由邊度開始...車上淨返我同佢兩個㗎呢?阿希都唔清楚...佢只係話一上車冇幾耐就瞓著咗...到醒嘅時候都差唔多落車...”

阿希係瞓著咗...

“而我都唔係好清楚...一路都睇住電話...直至到...好似過咗天水圍...就收唔到...”

係天水圍...
“而當我袋返好部電話之後...先發現車上好似冇晒人...得返坐喺對面...仲瞓緊嘅阿希...”

即係話...寫日記嘅人...同阿希本身係唔識嘅?

就好似...我同Cherry...

“我哋兩個一落到嚟大堂就覺得好似有唔妥...好似...一個人都冇...淨係得返我哋兩個...起初都諗住夜...不過入到Vcity...就覺得係自欺欺人...”

啱吖...面對難以置信嘅情況...我哋都選擇自欺欺人...

“阿希終於開口問我覺唔覺有啲唔妥...雖然話凌晨嘅Vcity冇人係好正常...但連保安都唔見...真係好奇怪...”

係Vcity...話說我哋都冇入過去...

商場嘅話...我哋好似都淨係入過市中心...
“然後我哋都拎部電話出嚟嘗試上網...又打返俾朋友...屋企人...但我哋部電話都係冇網絡...”

同我同Cherry第一晚相遇嘅情況差唔多...

“然後我哋都有一齊行行搵搵...睇睇有冇其他人...但喺Vcity行咗幾個圈...行咗一段時間...行到出咗Vcity...行到去金拱門...喺出面望入去...裡面都仲係著晒燈...但就一個人都冇...”

金拱門...係新墟嗰間M記...

“我哋兩個拉門入去睇睇...嗌幾聲有冇人...但都係冇人應...其實裡面真係冇乜唔妥...都係有檯有凳...整整齊齊...係冇人...唔單止冇職員...又冇客人...檯上又冇餐盤...”

M記都係一樣...廿四小時嘅M記...

“我哋都有入去廚房睇睇...有包...又有炸好嘅薯條...就好似啱啱仲有人喺度整緊嘢食...下一秒就全部消失晒咁...”

又係呢種...一秒全部消失嘅錯覺...

事實並唔係一秒全部消失...假如有命過多幾晚...去到有古怪字符嘅地方...
“我同阿希見出面咁悶熱...都諗住拎啲嘢食...斟啲可樂飲...喺金拱門裡面坐住邊食邊飲邊等等...睇睇會唔會有人...但等咗成個鐘...仲係一個人都冇...”

一個鐘都遇唔到其他人...又遇唔到怪物...係好彩定唔好彩?

“我哋等咗咁耐都唔見有其他人...就打算繼續行返屋企...咁啱我哋都係住同一個屋苑...所以就繼續一齊行...”

同一個屋苑...即係住邊呢?

“我哋繼續行...發現路經嘅便利店...廿四小時營業嘅店舖都如常開舖...所有嘢都好似平常一樣...就連好似Victy嗰啲商場需要開放嘅行人通道都仍然開放...只係冇人...都仲係遇唔到有人...”

最重要都係遇唔到怪物姐...唔係嘅話你都冇機會寫日記啦...

“而當我哋行過條橋...行過咗輕鐵路軌...行上月台睇睇...雖然已經停止服務...但全部都好似平時咁...凌晨返到嚟屋企樓下呢個輕鐵站咁...所有嘢都好正常...就算冇人...都好正常...”

行過條橋...過咗輕鐵路軌...係...蔡意橋?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

係蔡意橋...應該就冇錯...

喺新墟嗰邊嘅話...過咗橋...過咗輕鐵路軌...路線經過嘅地方...去到嘅位置就應該係蔡意橋...

嗰邊我哋都有經過...只係好快速咁經過...
英雄所見樂瞳
今晚淨係等文
咁我哋就等你好消息
咁早就等好大壓力㗎喎

況且,又要揾新委託。。。
放鬆啲 我哋又唔會俾壓力你嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞