【小確幸愛情/微甜】殘酷暗戀物語

218 回覆
21 Like 7 Dislike
《殘酷暗戀物語》已連載完結,
再次感謝各位讀者一齊以來嘅支持、教誨同鞭策,
遲啲有機會可能會出感想文,
有興趣嘅歡迎follow我IG: midnightdessertstory

未來見
冇對清楚排版就出咗大結局文,sad咗,大家可以skip #201,直接睇#203
內容冇變,但可能觀感有異
岩岩睇完,每個角色都好用心去寫,心理描述細節都好好。
不過我要訓覺,聽日再講。
一次過追哂尾幾章好好睇
大家都幸福
覺得好奇異,初戀同現任
感情真係好複雜,初戀好似好重要,但同時間現任又好重要
早啲休息身體好期待你嘅評語
多謝巴打追到最尾
感謝鐵拳巴打睇到最尾
懂得放手同懂得珍惜,
先至能夠留低最美好嘅回憶。

正如某男主角所講,
或者,人生最美好的時光,
只會發生在分秒之間,
但往往最困難的,
便是懂得及時去享受這一剎感覺。

當然,呢段說話都係啟發自林家謙首在半空中的這一秒。
感情有時候都可以好簡單㗎,初戀同現任都係個人成長嘅一部分,兩者邊個重要啲,又何苦比較太多。
睇嚟巴打好有歷練
冇咩歷練㗎咋,都係聽歌學返嚟。
我由頭再看,畢竟評論要用多幾倍心力。

結構上:
前後呼應得好好,首章已經埋線索,有旅行,有男朋友,有煮飯。同最後一部結尾產生呼應。呢個應該準備好晒先落筆。
有好多故事結構鬆散,就係前面無伏脈,後面突然爆一個人,或者加插一段解釋。成件事好牽強。有啲前面吹得好大,架構宏大,埋好多伏筆。但完全冇考慮點收科,點連結,一味吸引人追故,最後爛尾。
對比不負責任嘅作者,你呢方面寫得好好,結構非常完整。

角色上:
角色出場順序和方式有細心設計過,分三部,每部第一人稱,層層揭開。如果人物次序顛倒,個敘事會冇咁精彩。由細到大,由淺到深,慢慢煲滾水方式,呢方面寫得好吸引。
每個角色都有關連,呈網狀結構。唔似其他小說,呈線性角色用完即棄。角色具多重身份,不停反復出現先深刻,令人記得你個角色。訓導主任,區嘉桐,都令我深刻。佢哋都有自己故事,如果連叔叔都有,有埋自己一套故事就好玩。

故事上:
設計唔錯,好多細節顯示到角色特點。第一部主角時刻關注女性身體,睇得出佢都幾咸。打韆鞭,食飯等等描述得細膩,有啲場景反覆出現,加深到讀者記憶。劇情重疊又唔會重覆太拖,不同角度講翻成件事。 校園幾段畫面描述得似日劇。

表達上:
敘事手法用喺呢個故事好適合,三個角色都有足夠多心理描述。至於動作互動方面,有好多場景都好深刻,例如:球場。一個故事有一兩個名場面已經好成功。唔會睇完就唔記得咗。
作者鐘意咩手法表達,視個人風格喜好,只要睇得明,我估讀者都唔介意。唔駛怕創新。

整體上,好有水準嘅作品。多謝你畀所有讀者一個咁好嘅故事。
個人喜好歡樂嘅故事,故仔唔算好殘酷,每個角色都有自己嘅美好結局。
下個故事再見。
不能同意更多
原諒我洗版直接引用

首先真係好多謝淫棍巴花咗咁多筆力去寫一篇豐富詳盡嘅評語。

我必須坦白原本構思只有第一部曲,寫完之後先有衝動落筆再補完第二同最終部曲,所以其實我並冇刻意去設計最頭同最尾部份嘅連結。

正因如此,我寫到後期差啲就要宣布爛尾,原因係第一部曲好多細節位寫得太實,我收唔到尾,例如家朗明知要移民但仲會俾樂兒自己飛去歐洲。

我好好彩,有大家一直追故支持住,無形上鞭策住我就算幾難都好,都唔可以放棄,亦都有人默默喺背後提點咗我好多事,如果唔係我相信呢篇小說老早已經崩壞。

至於角色方面,原本設計比而家呢個版本更為複雜騎呢。唔怕話俾大家知,我曾經有度過,叔叔同曾皓賢其實係父子關係,不過後尾我都係決定唔好玩自己,都唔好玩讀者,更加唔好玩樂兒。

最後,我想不嫌其煩咁再硬推多一首歌,呢首歌好早就已經存在喺我呢篇小說嘅歌單裡面,但並唔屬於故事內容範圍。

或者故事最殘酷嘅部份,係時間嘅流逝,往日熱血灑淚嘅排球場永遠塵封喺回憶當中,青春不再往返嘅唏噓總教人沉重。不過隨著年月流逝,青苔可能一早已經鋪滿球場,又可必再記掛住當年秒速之間嘅回憶。

https://youtu.be/QE1piGBS1sI

最後最後,原來有人認真對待自己嘅文章,係一件咁微妙嘅事,可能小確幸就係咁解?

有緣再見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞