【小確幸愛情/微甜】殘酷暗戀物語

218 回覆
21 Like 7 Dislike
sor以為蝗文
唔使sor啊,我都專登再查多次
應該係日本傳入台灣,再傳嚟香港
中國人會叫哩啲做偷著樂
10. 天空塌下前(下集)

「喂喂喂,不如我哋數三聲,一齊並排踏出呢個校門好唔好?」正當我哋臨離開學校之際,余澤安衝喺我哋面前攔住我哋,我見到佢塊面好似有幾條原子筆嘅痕跡,可能真係俾羅詠恩成功畫花咗塊面。

「我哋咁多人邊夠位啊?」羅詠恩第一時間又頂撞佢。

「得㗎啦,企密啲就得㗎啦。」余澤安一邊講,一邊井井有條咁安排我哋企好佢心目中嘅陣型,仲叫我哋互相搭住隔離嘅膊頭。

「嗱預備!三...」余澤安準備發號司令。

「喂喂等陣先,發號司令呢個動作係咪應該交返俾隊長會好啲呢?」陳柏希截住余澤安,打斷佢倒數。

「是但喇!一齊嗌咪得囉!」郭家朗說著同時,輕輕咁拖住咗我隻手。

「三!」

「二!」

「喂喂喂喂咪住先,係數到一就一齊行,定係數完一先一齊行?」自稱好多女仔搵佢簽校服嘅鄭梓豪又打斷咗個倒數。

「頂你鄭梓豪,數到一就一齊行啦!」你咁樣打斷佢,郭家朗佢會唔耐煩㗎。

「三!」

「二!」

「一!!!!」

我哋十二個人,同一時間踏出學校呢道大門,呢個地方曾經見證過我哋人生最青春嘅時光,但係如今走出呢道大門之後,往後嘅路係平坦定係崎嶇,我哋亦都冇人可以預料得到。

跟住班男仔就喺學校門外開始討論食咩好,不消一會就得出結論去附近間火鍋酒樓打邊爐,因為既係任食,又唔限時間,最緊要係大家可以坐埋一枱。其實,成班中學生著住件花呢花綠、寫滿晒字嘅校服喺酒樓打邊爐,仲要行出行入去夾食物,喺其他食客眼中肯定好惹人注目,不過青春就係咁㗎喇,我哋而家係唔會介意其他人嘅目光㗎。

歡樂嘅時光原來真係會過得特別快,又過咗一陣已經有幾個男仔開始飲到醉醺醺,佢哋越傾越興奮。我喺呢個氛圍底下,無視咗郭家朗嘅反對,主動咁要求咗一小杯啤酒試吓,飲咗兩啖之後,我就擰轉頭問郭家朗:「你…要唔要...都飲吖??」

郭家朗只係淡淡然咁答:「我唔飲,我飲咗一陣點送你返去?」唓…咁無聊㗎你……個個都喝你唔飲,嗯…點解塊面好似㷫㷫地咁嘅。

大家討論嘅話題開始轉移到畢業之後有咩打算,有個人提議我哋不如逐個逐個咁講自己想做啲咩,邊個唔講就要罰飲酒,有個男仔話想玩音樂做結他手,有個話想打大專排球比賽,跟住區嘉桐話佢想做小說家,啊唔係,好似係周汶晴先係想做小說家,咦係咪呢?死喇唔係好記得...

當佢哋問到我嘅時候,我好爽快咁答。

「郭家朗去邊度讀書,我就跟住佢去邊度讀書~~」

佢成班一聽到之後個個忍唔住哈哈大笑。

發生咩事,有咩咁好笑吖??

然後我先醒起自己居然唔小心將自己內心嘅諗法,衝口而出講咗出嚟,即刻雙手掩住自己嘴巴。

「王樂兒你唔好再飲喇,你塊面紅晒啦。」我見郭家朗隻手喺我枱面度嚷嚟嚷去好似表演魔術咁,跟住原本我面前杯啤酒就變咗做透明色。

跟住呢?吓?點解唔問埋郭家朗佢想去邊度讀書嘅?佢都未答...搞錯吖...都唔跟遊戲規則嘅。但係呢個時候我又留意到大家嘅眼神好似有啲遲疑,點解冇人去追問郭家朗㗎?係咪有秘密唔肯講!!我忽然間醒起陳柏希係佢嘅好朋友,咁佢肯定知道內情,但佢又好似迴避緊我眼神。

唔知做咩個話題突然間又轉咗去講訓導主任嘅壞話,佢哋話訓導主任其實好蠢,但我唔係好聽得清楚佢哋點解話佢好蠢...

隔咗一陣,我都唔知其實隔咗幾耐,我趁去廁所環節嘅時候,偷偷地爬過啲凳去搵陳柏希,問佢知唔知點解大家放棄唔問郭家朗畢業之後嘅打算,我問佢係咪有啲咩秘密唔話得俾我知?

佢今次唔再係暖男語調,而係好鄭重咁同我講:「我建議你都係親口問佢好啲。」

食完飯同大家道別過後,郭家朗扶住我行返屋企,沿途經過屋苑商場。

行行吓我見到隔離間賣鞋鋪頭,有對米白色嘅綁帶涼鞋好靚,就好似人哋啲韓國女仔著嗰種咁,我拖住郭家朗走入去問店員可唔可以試著,著上腳之後我不停對住塊鏡左照右照,完全唔願意除返出嚟俾返人哋,搞到人哋都有啲唔好意思。雖然對鞋真係好靚,但係要成三百幾蚊吖!咁貴我點捨得買,而且我銀包都冇袋咁多錢,但係郭家朗話既然我鐘意,就買俾我當係我嘅Last Day禮物。

呼~今日真係過得好開心,仲要有禮物收,聽日一定會更加開心㗎啫。

我真係好唔捨得今日咁快就要完結,返到屋企就好似等如宣佈中學生涯終於要畫上句號,即將要揭開人生新嘅一頁,咁我寧願永遠停留喺呢段時光入面。於是乎,我借啲意扭計要佢陪我去海傍公園散步,而呢個鐘數已經冇咩老師或者同學會經過,我哋索性伸臀互相攬住對方並肩而行。

原來兩個人同一步伐嘅感覺係好微妙,就好似連彼此之間嘅心跳頻率都變得同步一致。

不知不覺間,我哋嚟到附近一個遊樂場,入面有個韆鞦冇人玩緊,我童心湧現嚷著要玩。但係,我坐上去之後出盡腰力搖極都搖唔郁,俾郭家朗見到呢個畫面,佢肯定覺得我好蠢啦。我再出盡力去搖,但係佢唔郁就係唔郁,佢唔聽話我都冇佢符㗎。

郭家朗笑笑口咁揼低個背囊喺旁邊,繞到我背後說道:「王樂兒,我幫你喇!不過你要捉實先喎!」當佢叫我捉實嗰陣,佢隻手亦都輕輕捉實我隻手,確保我真係捉好咗條韆鞦鐵鍊。

「我捉到好實好實喇......」我說。

然後下一秒就感覺到佢緩緩用力將韆鞦拉後,我嘅視線由原先嘅水平線位置,慢慢開始向下望到地板。當佢放手嘅一刻,我成個身體即刻隨住韆鞦嘅擺動而拋上半空,我完全唔夠膽鬆開對手,眼前只有漆黑一片嘅天空,隨之而來嘅離心力,嚇到我驚慌失措:「嗚啊啊啊!!!!」

一飛衝天~~~~ 喔,酒醒了...

當韆鞦飛到最高點之後,跌返落嚟嗰下郭家朗喺後面扶住我背脊,然後佢再俾力一推,我又再一次拋到上半空,起初我覺得每次去到最高點嘅時候,眺望住黑矇矇嘅夜空,都會有種莫名沉重嘅壓迫感,個感覺好可怕,但係當習慣咗呢個感覺之後,我知道,無論我飛到幾高又好,眼前有幾黑都好,郭家朗都總會喺後面接實我,所以我決定放膽去享受,越玩就越覺得好刺激,唔想停落嚟。

​直此呢刻為止,我都以為自己係世界上最幸福嘅女仔。

https://youtu.be/YJId-hlKy-g
咁快開始sad
仲以為起碼都sweet兩年添
兩年咁長,太便宜佢哋喇
我記錯個故事嘅開始時間
又回到最初的起點
殘酷得嚟又有小確幸。
出唔切文嗰陣最殘酷
11. 在錯誤的宇宙尋找愛(上集)

{在錯誤的宇宙尋找愛—陳健安}

呢晚返到屋企之後,今次反而係我主動打俾佢傾電話。

「我頭先打邊爐嗰陣係咪好醜怪?我唔知道自己原來飲少少就會醉。」原來飲醉咗嘅時候,係唔會為意到自己當刻做咗啲咩,但過咗一陣諗返起嘅時候,就會好想搵個窿捐入去匿埋。

「下次唔好飲咁多喇知唔知,你飲兩啖已經成塊面紅晒。」雖然郭家朗嘅語氣帶有一種責備嘅感覺,但同時又有好似大哥哥教訓緊小妹妹咁。

「你頭先唔阻止我…」咁等我將個責任推俾佢先,嘻嘻。

「有我喺度睇住你又唔同啊,但萬一我唔喺度嘅話,你就要識得保護自己知唔知?唔好傻下傻下俾人咁灌醉咗。」點知道佢竟然好語重心長咁答返我。

「知道喇,講到你好似要離開我咁。」但係聽到都係好受落,我發現自己聲線又不知不覺地變到好嗲。

「傻妹嚟㗎,我點會捨得離開你。」而佢嘅聲線亦都變得好溫柔。

「係呢,頭先我哋講自己畢咗業之後想做啲咩嗰陣,但係唯獨是得你冇講到,我問陳柏希係咪有啲咩秘密唔話得俾我知,結果佢一臉認真咁叫我問返你好啲。」忽然間我又諗返起呢個困惑咗我成晚嘅疑問。

「哦…柏希個死仔想嚇吓你啫。」即係陳柏希只係純粹想整蠱吓我?

「咁你可唔可以講俾我知,畢咗業之後你會想做啲咩吖?我都想知吖。」雖然佢話陳柏希只係想嚇吓我,但依然都係未解開我心裡面嘅疑團,所以我決定要追問落去。

「如果可以嘅話,你去邊度讀書,我就陪住你去邊度讀書。」郭家朗你抄人嘅,學我講嘢正衰人嚟。

「嘻,算你啦~」

「夜喇,早啲瞓喇,知唔知?」

「唔得吖,我想你陪多我一陣...」

第二朝起床後我打開部電腦,上網搵吓有咩兼職請人,無意之中發現到原來圖書館助理只需要中學學歷就可以申請,於是我用咗一個晏晝時間去執好份履歷表就去申請囉。點知過咗兩日咁快就有面試機會,好緊張吖,成世人第一次見工。

「大家好,我叫王樂兒,英文名叫Maggie,我今年準備考DSE…」

「唔係『大家好』啊,如果你前面剩係得一個面試官,你仲講『大家好』,咁就真係直行轉左離開返屋企等消息㗎喇。」郭家朗喺電話陪我練習見工時嘅自我介紹。

「喂吔,我已經好緊張㗎喇,你唔好再打斷我喇。」聽日就要去見工喇,但我連個自我介紹都仲係講到甩頭甩尾咁。

「傻瓜,唔使緊張,聽日見工嗰陣,你當前面嗰個人係我咁就得...」郭家朗你講就容易啫,但係你唔知道其實我見到你嘅時候,個心會砰砰跳,反而仲緊張…

「...唉,不過你到時要返工,咁我哋就冇得成見面。」佢隨即又道。

傻瓜嚟嘅,我又唔會走咗去嘅,我哋有大把時間可以見喎•ᴗ•。

可能你會疑惑,點解明明過多陣就要考DSE,我仲要走去搵兼職做,係咪傻咗,但係我返工除咗可以賺零用錢之外,另一個好處係放咗工之後又方便可以繼續留喺圖書館溫書,而最重要嘅係,我想快啲儲到一筆錢,遲啲搬出去住,唔使再喺叔叔屋企寄人籬下,亦都可以從此擺脫佢嘅魔掌,所以我同自己講,王樂兒你一定要俾心機撐住。

再辛苦都要俾心機堅持住。

今日係我第一日正式返工,第一日就俾人編排咗去坐參考書部嘅Counter,雖然參考書部唔會有人嚟借書還書,但係就會有好多同學過嚟登記自修區座位,跟住又會有啲讀者過嚟問吓你呢本書擺邊,嗰本書可以喺邊度搵到,好在有個男同事坐喺我側邊一直傍住我,如果唔係我一早就已經俾人問到口啞啞。

「我以為喺呢度我已經係最細嗰個,點知原來你得十八歲仲細過我,你嚟緊仲要考DSE?」佢叫Jeff,佢話佢今年讀緊社科Final Year,同我一樣都係兼職,喺度做咗大概半年,佢由朝早到而家同我講咗好多呢度要注意嘅嘢,佢又話呢度雖然有好多兼職都係大學生,但係考緊DSE都肯請就真係第一次見,可能係呢排人手短缺緊拙。

「吓?係啊。」我有啲唔係幾識應對。

「但係你要考DSE都仲返工,好叻喎,你兼顧到?」Jeff續問道。

「應該可以嘅,放咗工都可以留喺度溫書嘛。」其實我一啲都唔叻,我知道即使我努力溫書,都唔會考得上大學,但求有五科合格可以報High Dip就已經好滿足。

「不過你又慘嘅,第一日返工咩都唔識就俾人編咗過嚟坐Counter,今日仲要鬼咁多人過嚟問嘢,希望唔會嚇親你喇。」佢好快又轉咗話題,好似總係有無窮無盡嘅話題咁,其實係咪所有大學生都係咁健談。

「唔會吖,好彩有你喺度教我,我應該OK嘅。」所以我唯有好禮貌咁回覆佢。

「嗱你記得,如果有讀者想登記我哋前面嗰排自修區嘅話,就叫個讀者用張紙仔寫低個名,然後再抄落呢本白色登記簿度,之後就俾呢個黃色牌仔佢哋放喺書枱當眼位置,咁就可以㗎喇,記得唔需要問個讀者出示圖書證。」Jeff再次不嫌其煩咁提醒我呢個屬於基本入門嘅工作程序,接住又道:「不過如果你唔記得都唔使驚,我會喺度幫你㗎喇。」

正當此時,突然間有個無比熟悉嘅臉孔,失驚無神咁走埋嚟Counter,哄個頭埋嚟問。

「你好,我想問自修區係咪要登記?」

吓!!點解你會喺度㗎,雖然返工唔係啲咩唔見得光嘅事,而且暫時都係得你一個知道我喺度返工,不過就係唔知點解,俾你見到我返緊工個樣,會令到成件事變到好尷尬咁,原本我都有啲信心可以試吓自己一個幫人做登記,但係呢刻我只能夠呆咗咁坐喺度望住佢。

「係啊,麻煩你喺度用張紙仔寫低你個名,我哋再幫你做返個簡單登記就可以喇。」Jeff見狀以為我始終係新人仲係太緊張,於是乎企起身幫我「接待」咗呢位「讀者」。

「咦?佢都未寫完個名,做咩你已經將個名抄喺本登記簿度嘅?」當呢位「讀者」仲寫緊名嘅時候,Jeff見我手上支筆已經喺度郁動緊,就摀低身問我做咩事。

「吓?係喎...」我驚覺自己正喺度做緊啲唔合理嘅事情,明明前面呢位「讀者」都未寫完佢個名,正常我冇理由知道佢叫咩名㗎嘛,但正因為呢位「讀者」突如其來咁出現,搞到我突然間手足無措,竟然不自覺咁將佢個名,直接抄咗落本登記簿上面。

「啊囡,唔使咁緊張啊,慢慢嚟。」Jeff拍拍我膊頭,笑笑口咁安慰我。

「寫完喇。」呢位「讀者」寫完之後,將張紙仔繞過咗Jeff隻手,直接伸入嚟遞俾坐響度嘅我,雖然我無可能唔知道佢叫咩名,但係我循例都望一眼張紙仔寫咩。

點知係大大隻字寫住:郭家朗

然後下面嗰行細細隻字寫住:你男朋友上

Jeff望一望張紙仔上面寫嘅名,再望返落去本登記簿我頭先寫底咗嘅名,再擰返轉頭望住我。

喂吔求吓你唔好望住我喇,好尷尬吖。

當郭家朗拎住個牌仔行咗去前面個自修區搵位之後,Jeff細細聲問我。

「原來你有男朋友㗎喇?」

「哦…係吖。」我仲有啲魂魄未定。

「你睇你男朋友係咁望過嚟你度。」Jeff用手肘輕輕撞我一下手臂,示意我望去前面嗰方向。

「吓?係咩…」我順住個方向望,果然見到郭家朗佢左手托住個腮,側住個頭,傻傻的咁望住我,當我哋目光對視嘅時候,佢向我展露咗一下微笑,但係佢枱面好似空寥寥連一本書都冇。

「你男朋友好Sweet喎,專登過嚟陪你。」Jeff笑說。

我忽然間醒起,今朝Jeff講過,如果發現有讀者使用自修區時行為不檢,我哋係有負責去主動提醒返嗰個讀者遵守返規矩。於是乎,我深呼吸一口氣,拎返住嗰張紙仔,趷起身整理一下掛喺我頸上面嘅職員證,然後轉身行去自修區嗰方向,只聽見我身後嘅Jeff輕聲問道:「做咩事?」

「有讀者行為不檢。」我冷冷的道,繼續向住嗰位「行為不檢」嘅讀者方向前進。

我直接行到去郭家朗面前,放低張紙仔喺佢枱面,板著臉說:「呢位讀者,麻煩你專心返啲溫書,多謝合作 Ծ‸Ծ。」

呢個時候我好似感覺到,坐喺旁邊啲同學用緊奇異嘅目光投射住我同郭家朗,從佢哋嘅眼神可以想像得到,佢哋心裡面應該諗緊:乜原來喺圖書館唔專心溫書,都會俾圖書館管理員捉㗎?
今集係繼王樂兒衝破心境界限,為家朗創造咗在空中的這一秒之後,
再感受埋天空塌下前嘅耀眼光芒,
終於闖進咗另一個前路未明嘅宇宙維度裡面。

而既然有讀者希望佢哋可以sweet多陣,
咁我就嘗試俾佢哋喺呢個宇宙維度入面,再尋找多一陣愛喇,
不過呢個宇宙係咪正常,我就保證唔到喇
好,其實可以雙結局,多元結局。
讀者同作者有時難免衝突。
個人中意喜劇收場
慘喇,我啱啱相反
所以我睇完野豬大改造我麻麻地個結局
咁結局都sweet嘅,同個識咗好多年嘅青梅竹馬一齊
冇所謂
今晚我未必趕得切出文
11. 在錯誤的宇宙尋找愛(下集)

霎眼之間,我同佢兩個四目交投,但我選擇耷低頭避開佢眼神,只聽見佢柔聲地說道。

「我唔記得帶書嚟溫。」

「先生,如果你有需要嘅話,可以去嗰邊個書架,上面有好多Past Paper,雖然呢度所有書唔可以借走,但係都歡迎讀者喺館內使用。」我運用住今朝學到嘅官腔語調去應付呢位「頑皮嘅讀者」。

「我唔識去啊,靚女姐姐你可唔可以帶我去。」但佢居然扮小朋友聲咁哎我帶佢去。我真係冇你咁好氣吖,我怒瞪佢一眼,不過始終都係心軟帶咗佢去搵書。

我同佢行到去附近嘅一個書架面前,呢度密密麻麻咁放滿晒林林種種科目嘅Past Paper,全部都係教評局出版嘅嗰種,每一本入面有嗰一年嘅DSE考試題目,多題目嘅例如係中英文科就會厚身啲同重啲,少題目啲嘅就自然會薄身啲同輕啲。

我有理冇理,總之見到係郭家朗佢要考嘅科,我就一股勁兒咁攞出嚟,直接撻喺佢心口度,佢用雙手捧住堆Past Paper,然後我越摷越快,佢手上面堆Past Paper亦都隨之而越疊越高,去到後尾,堆到個高度幾乎遮住咗佢下巴,至少都應該有三四十本,而我面前嗰排書架都差唔多空空如也。

我擰向右邊望住成手都係書嘅郭家朗,只見佢臉容依然係嗰個率性嘅笑容,對住佢而家呢個模樣,假如我再任性發小脾氣,亦只會加重我嘅愧疚心,而且我都驚咁多書真係會太重,於是我拍拍雙手上嘅灰塵,停手唔再喺書架上面摷書俾佢,並且說道:「好喇,你今日就做晒呢堆去喇。」。

「辛苦晒你喇,我返去溫書喇。」郭家朗捧住呢疊Past Paper,就轉身向住佢個位行返番去,我靜悄悄咁跟喺佢後面,但趁我哋左右兩邊仲有書架作為視線掩護之際,我心念一轉,忍唔住快步上前,伸拳揼咗落佢嘅背脊度。

「砰。」

哎呀死喇,我係諗住細細力咁打佢㗎咋,點知我用錯力打到砰一聲咁響,但係佢又無咩反應咁向住自己個位嘅方向繼續行,而我亦都要行返去Counter繼續當值,呢刻我已經冇可能兜喺佢面前去觀察佢嘅面色,唔知道呢吓攻擊係咪真係會整痛佢。

當我坐返埋位嘅時候,見到佢又真係好認真咁睇緊啲Past Paper,而且仲攞埋紙筆出嚟溫書,全神貫注咁冇再望過嚟我度,反而變咗係我坐響度望返佢轉頭,呢個時候我內心又渴望佢會擰過嚟望吓我,去到一個位開始連啊Jeff同我講啲咩,我都冇認真去回應。

「喂喂,夠鐘轉更喇,我哋返入去Back Office,睇吓有咩要我哋幫手。」Jeff拍拍我膊頭,將我個靈魂由仙女座星系拉返入嚟地球。

「嗯。」

我整理好枱面嘅文具,跟住Jeff身後離開Counter,我瞥見郭家朗托住頭好似聚精會神咁思考緊,並冇留意到我即將要離開。臨入去Back Office之前,我依依不捨咁擰轉頭再望多佢一次,直至閂門嗰一刻,佢依然專注緊自己個枱面。呢刻我反而有啲後悔,唔知道其實佢係咪嬲緊我大大力打咗佢一捶,所以先唔理我。

奈何我同佢之間而家俾幅牆分隔兩方,我再冇辦法知道佢做緊咩,但我思前想後,覺得最衰都係佢突如其來咁出現,令到我霎時間變到不知所措,搞到頭先我咁尷尬,所以我先至會有之後一連串唔正常嘅反應。不過諗吓諗吓,我又覺得自己呢種諗法未免太過自私,明明佢出於好意過嚟陪我,我又點可以咁樣怪佢。

「今朝買早餐嗰陣我買多咗包維他奶啊,請你飲啊。」Jeff見我神不守舍咁,又將我個靈魂拉返番嚟現實。

「嗯好吖,多謝你。」好彩有佢喺度,第一日返工總算順利,冇我想像中咁辛苦,跟住佢開始教我點樣整理啲新書資料,而我哋除咗工作相關嘅嘢之外,都冇再傾其他話題,大家只係埋頭苦幹面前嘅工作,幾乎冇離開過個座位。

我只係覺得時間過得好慢,好唔容易終於捱到六點鐘收工時間,但係唔知道郭家朗佢仲響唔響度呢?

我除底個職員證,塞返落個書包入面,Jeff行埋嚟笑笑口咁講:「你個Minions書包咁可愛,但呢個款好貴㗎喎。」其實呢個書包係我中五嗰年嘅生日禮物,不過我都唔知佢本身要幾多錢。

「嗯,佢兩隻手仔可以咁樣揈嚟揈去。」我喺佢面前搖一搖個書包,連住喺書包兩側嘅嗰對Minions手仔就左右左右咁搖晃著,都真係幾得意㗎。

「好喇,我走先喇。」Jeff向我揮揮手,率先推門離開,佢呢個舉動有意無意咁留返個私人空間俾我,等我可以自己一個人出去搵郭家朗。點知,原本郭家朗坐緊嘅位置竟然已經空無一物,我環顧四周張望,亦都見唔到佢嘅身影,苦在我今日第一日返工,我又唔夠膽去問同事,原本坐呢個位嘅「讀者」係咪已經離開咗。

衰人你去咗邊吖。

無可奈何之下,我盤算著唯有先離開圖書館,再打電話俾佢。點知一行到出圖書館門口,我就見到一個熟悉嘅身影企咗喺門外,擺晒姿勢咁挨喺幅牆度,左手拎住咗袋外賣,右手㩒緊手機。

「喂!」我向佢喊道。

佢聽到我叫佢之後,就將手機塞返落褲袋,慢慢咁行埋我度,拖住我隻手,傻更更咁望住我,打眼色向我示意佢買咗嘢食俾我做晚餐。

「你頭先做咩無啦啦走過嚟搵我吖?唔係講好咗,你接我放工再一齊溫書㗎咩?」我鼓起兩邊腮,裝作責罵嘅樣子向佢問道。

「咁我想把握每一分鐘見多你一眼呀嘛。」唔知點解我梗係覺得,從佢嘅聲線我可以聽得出,佢並唔係純粹氹我先講出呢句說話,而係真誠咁想嚟見我,我不知不覺間咬住自己唇瓣,心裡面嘅小脾氣一下子已經被衝散得無影無蹤,而內疚感又緩緩泛起。

「頭先我有冇打痛你?」我壓低聲線,捏著佢手臂問佢。佢聽完之後板起了臉,然後皺起眉頭擺出一副嚴肅嘅模樣。吓唔通佢真係有嬲到我?

點知道瞬間佢又放鬆面容笑道。「好舒服喎,好似按摩咁。」見佢個表情咁得戚,搞到我忍唔住伸拳揼落佢心口度:「咁你食多我幾捶喇!」

揼完一輪之後我都開始有啲肚餓,郭家朗話佢頭先已經探過路,得知附近有個公園仔乾淨得嚟又少人坐,我哋可以去嗰邊食完嘢再返圖書館溫書。

「頭先我喺圖書館門口撞到你個男同事。」郭家朗邊說邊幫我打開碗車仔麵個發泡膠蓋,又拆走埋筷子個包裝袋,仲要拎出嚟細心咁磨走晒啲木屑,我好似個小妹妹咁俾佢照顧到無微不至。

「你知唔知佢走過嚟同我講咩?」佢問道。

「唔知吖。」我伸手接過佢碗車仔麵。

「佢話:『你女朋友真係好靚女』」郭家朗再幫自己整理好餐具,又接住說。

「跟住我就問返佢:『想溝?』,點知佢居然奸笑咁就走咗去,迴避我條問題。」如果唔係佢提起Jeff,我幾乎已經忘記咗呢個足足幫咗我成日嘅同事。或者,愛情真係會令人盲目,佢會令到你剩係注意到佢美好嘅一面,甚至可以幫你短暫忘記身邊發生過嘅事物。

我哋食完嘢之後,執拾好殘餘嘅食具就行返去圖書館,佢專登帶我去咗另一層嘅自修區,廢時我見到相識嘅同事會尷尬。我哋埋去櫃枱一齊拎張紙仔寫低個名,做咗簡單登記之後,郭家朗就拖住我去自修區搵咗個冇咩人坐嘅角落安頓,佢坐喺我左手邊,我知道佢冇帶書出嚟溫,亦都知道佢其實只係純粹想嚟陪住我。

我問佢有冇咩特別想溫,我可以借啲筆記俾佢溫吓解吓悶,佢話冇咩所謂,於是我就拎咗份數學筆記出嚟,上面滿佈住我用唔同顏色筆寫嘅字跡,又有七彩繽紛嘅螢光筆間好晒啲重點,揭到後面仲有啲試題同空位可以用鉛筆寫答案,最後嗰頁仲有答案可以對添。

係吖,因為我一早估到佢唔會帶嘢出嚟溫書,所以呢份筆記係我尋晚專登整俾佢㗎,我順便遞埋部計數機同鉛筆擦膠俾佢用,細唔細心先。

就係咁樣,我哋兩個坐喺呢個寧靜嘅環境底下,享受住屬於我哋嘅微小空間,無幾耐之後,佢伸懶腰打咗個喊露,然後順勢用隻右手拖住我隻左手。

我怔一怔,但係佢二話不說咁,又繼續努力專注返喺我份筆記度,於是我輕聲問道:「你拖住我咁咪寫唔到字囉~」

點知佢懶型咁冷笑地說:「我練左手寫字。」

聽罷我忍不住嗤一聲笑咗出嚟:「傻瓜。」
12點deadline前成功交到文
加油 寫得幾sweet
sweet一陣
sweet到一個點
歡迎新讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞