【小確幸愛情/微甜】殘酷暗戀物語

218 回覆
21 Like 7 Dislike
陳仔想爆朗哥秘密出嚟?
笑死我,居然係陳仔,同佢人設好唔match

陳仔見家朗遲遲唔肯講,其實都想爆好耐㗎喇。
懷疑係,唔想樂兒之後咁慘
亦都有其他可能性,畢竟佢同家朗咁friend。
12(b). 相信一切是最好的安排(下集)

平時我同陳柏希都好少會用Whatsapp傾偈,所以我下意識感覺到佢突然搵我,唔會只係普通傾吓閒偈,於是我即刻拎起部電話覆返佢。

「做咩事吖?」

「你同家朗最近點啊?」

「OK吖。」我諗返最近我哋喺圖書館溫書都幾開心吖。

「咁就好喇。」

「我可唔可以問你一個問題?」忽然間我醒起有條問題想問吓佢。

「請~」

「你知唔知郭家朗佢鐘唔鐘意去旅行?」感覺上我好似問咗一條好白痴嘅問題,有邊個唔鐘意去旅行㗎。

「我諗佢想留喺香港多啲。」結果我得到一個出乎意料嘅答案。

「點解嘅?」

陳柏希冇再覆我了。

不過我梗係覺得,正常佢唔會無端端咁樣問我同郭家朗近況㗎喎,唔通係發生咗啲嘢?定係陳柏希頭先撞到我同曾皓賢喺茶餐廳見面,但係我諗諗吓又覺得,我只係同好朋友見面啫,做咩要搞到自己好似心虛緊咁。

因為考試臨近,所以呢個星期開始我請咗假,第二朝我瞓到自然醒先起床,擘大眼第一時間摸摸手機睇吓幾點,然後發現又有未讀訊息,當我滿心期待陳柏希答返我尋晚條問題嘅時候,原來今次係曾皓賢搵我。

「王樂兒。」

「你係咪真係想去歐洲啊?」

「我想吖,但我仲未問佢吖。」尋晚同郭家朗傾電話嘅時候,我唔敢問佢想唔想一齊去旅行,一來陳柏希話佢鐘意留喺香港,二來始終係同曾皓賢一齊去,郭家朗同佢又唔熟。

「拋底佢陪我去:) 」冇見佢一排,講嘢都仲係咁。

「講笑咋。我問緊曾佩淇去唔去,加埋我同你,仲有你男朋友,啱啱好四人成團。」曾佩淇就係最後一個學期坐佢隔離嘅嗰個女仔,嗰陣時曾皓賢成日撩人傾偈,都唔知係咪真係同姓三分親。

「我等你好消息。」曾皓賢續道。

「嗯。」

我落床行入浴室梳洗好,換返件衫,入廚房拎咗袋麵包同花生醬,連埋我啲溫習筆記,就踢住拖鞋行落樓下準備去㩒郭家朗屋企個門鐘叫醒佢。

尋晚佢話佢爸媽呢排都好忙,差唔多凌晨先放工返屋企,所以間屋入面基本上就只係得佢一個,佢話佢屋企冇人好悶,想我落嚟陪吓佢。

「叮噹!叮噹叮噹!!」

我連續㩒咗十幾下門鐘,先聽到有腳步聲行近,道門一打開,只見佢著住件背心同孖煙通,頭髮亂糟糟,隻眼仲未擘大,好明顯真係俾我嘈醒咗。

「喂吔,唔著褲。」我將袋麵包瞄準佢孖煙通嗰方向揈過去,佢腳步輕巧向後一縮就避開咗。

「我都未瞓醒...」佢一邊講一邊捽眼,佢未瞓醒嗰樣又幾得意,但同佢平時返學個形象有好大落差。

「懶瞓鬼,十一點幾喇仲瞓。」不過我自己就仲未習慣俾佢見到我啱啱瞓醒嗰樣,所以我梳洗好紥埋頭先落去搵佢,差啲想化埋少少妝,但又好似會太造作。

「點知道你會咁早落嚟。」佢行去梳化度摷起咗條校隊短褲嚟著。

「又係你尋晚叫我落嚟陪你嘅。」我就除低咗對拖鞋就咁赤腳入咗去佢屋企客廳餐枱,放低咗袋麵包同花生醬喺枱面。

原本我諗住將手上面啲溫習筆記放喺佢書房入面,但諗諗吓都係唔好,照擺住喺餐枱上面先,一陣再算。

「你快啲去刷牙洗面啦,我搽麵包俾你做早餐。」我打開樽花生醬,發現自己缺少咗把餐刀同放麵包嘅碟。

「咁好嘅,整早餐俾我食。」但係佢心有靈墀咁知我想要啲咩,已經喺廚房攞咗把餐刀同碟放咗喺枱面。

「咁你之前成日都買晚餐俾我食。」我拎起把餐刀,將花生醬搽喺半邊方包上面,再對摺夾埋就完成。

就係佢梳洗緊嘅呢個時候,我驀然發現佢客廳房放咗幾疊乾淨未用過嘅紙皮箱,仲要係摺起咗,整整齊齊咁挨喺牆邊。

我醒起中四嗰年我爸媽離咗婚,屋企都突然多咗好多類似嘅紙皮箱,但後來我媽咪就帶住我去親戚屋企住,所以我一直都唔知嗰啲紙皮箱係用嚟做咩。

啊!

我記得我媽咪後尾同我講返,佢哋離婚無耐我爸就同另一個女人移民去咗加拿大,連錢都冇寄過返嚟,如果唔係我爸咁樣揼低咗我同媽咪一走了之,我都唔使住喺叔叔屋企。

我敢講,佢肯定冇諗過自己個女,會因為咁而遇到啲一世都無辦法忘記到嘅事。

吓,咪住先,咁唔通?

正當我喺腦海之中將新舊記憶碎片重新連接之際,咁啱郭家朗就喺呢個時候,從浴室入面行返出嚟,條濕漉漉嘅浴巾仲掛住喺佢條頸度。

「我準備好嚟食我女朋友...整嘅愛心早餐喇。」佢攞住條浴巾抹乾頭髮,聲線調皮地說道。

「食你個頭吖。」偶爾俾佢言語上佔下便宜,其實都甜蜜嘅,但係好似唔包括呢次。

我搽下搽下就差唔多將成袋麵包搽晒,見佢食得咁開心。

咁,我好唔好問佢點解有咁多紙皮箱放喺度。
自首區:
1. 自從分咗上下集之後,我而家先發現自己冇將標題號碼分返開,去到今集先識加返個(b)係個數字後面以茲區別,如果對大家造成閱讀不便,係度講聲唔好意思先。

2. 另外,我都發現自己每一集越打越冗長,我怕大家會 too long didn't read,所以之後嗰啲篇幅我都會盡量trim返,同埋啲段落都會分返短少少,等篇文可以更加readable。

最後又到廣告時間
如果大家有咩想投訴、反映或者傾吓偈,都可以去我IG㗎。
入面都有不定期嘅感謝文(or飛機文)
IG: midnightdessertstory

謎之聲:女孩即將回到最初的起點
okay啦,都唔算冗長。
除非同劇情無關,一句完偏要大段講,不看不影響劇情同角色,一律都可以接受。
食飯瞓覺故意拖長,咁就算係冗長。
但如要顯示故事嘅奢華, 角色生活靡爛,由細節入手,形容食材明貴,鮑魚龍蝦,這種拖長就叫有意義。
又學到野
我會再盡量拿捏。
好青春
青春真好
我覺得唔算冗
長就真嘅,但無拖泥帶水嘅話ok啦
我已經啟動咗故事推進器

諗起rick and morty集story train
13(a). 我們都不是無辜的(上集)

{我們都不是無辜的—周國賢}

「你尋晚又同邊個女人上床啊?」從房間裡傳來一把激動得顫抖嘅聲音,係我媽。

「痴撚線,你唔好成日響度思覺失調咁喇,以為全世界嘅男人都剩係識得去滾。」然後係另一把沉穩但又冷酷嘅聲線,屬於我爸。

「我思覺失調?好過有啲人做咗唔夠膽認。」我媽講到後面更刻意調高聲線,但隨即緊接住係一記響亮嘅打耳光聲。

「啊~」我媽發出一下尖銳慘叫聲。

我伏喺佢哋房門外偷聽著,莫名嘅憤怒同驚恐感覺同時湧至心頭,當我垂低頭向下望嘅時候,我見到自己雙手拳頭不自不覺間已經握到好實,同時呼吸起伏急促,瞬息之間腦海泛起一股念頭,好想衝入去喝止佢唔好再咁對我媽。

「你都唔方好得去邊㗎咋,你以為我唔知咩。」但係呢個時候我爸嘅吼怒,又如雷轟頂咁徹底粉碎咗我對呢個家庭嘅美好想像,房間裡混亂嘅吵鬧聲逐漸變到模糊不清。

「砰!」突然木門發出一下巨響,將我嘅注意力瞬間扯返嚟現實環境當中,然後房門猝然打開,我媽掩住雙眼奪門而出,直奔向洗手間,好似並冇發現到我嘅存在。

我視線從我媽轉向地下,見到有隻棕色毛毛熊公仔攤咗喺房門嘅地板上面,我估應該都係頭先房入面衝突之中嘅連累者。

毛毛熊公仔係無辜㗎。我偷偷地將佢執起,轉身溜回自己睡房,將隻毛毛熊公仔放喺我床邊,同另一隻同款嘅毛毛熊公仔並排放埋一齊。

望住佢哋,我諗返起小六聖誕節嗰時,我爸帶我去玩攤位遊戲,最後贏咗兩隻熊啤啤,佢捧住兩隻公仔話呢隻送俾你媽咪,呢隻呢送俾我乖乖女,咁就啱啱好一人一隻湊夠一對。

———呢一日,係我升中三嘅最後一日暑假。

「媽咪吖,書簿津貼申請就快截止喇,你又話會俾埋啲收入文件我嘅。」

返到屋企之後,我見我爸媽道睡房門打開咗,我知道今日媽咪返夜更,所以應該得佢響屋企,於是我除咗對皮鞋之後就向住睡房方向喊道。

「好,你等我一陣。」房間裡面傳出既熟悉又柔和嘅聲線,然後係一連串開櫃閂櫃嘅聲音。

「喂吔,咁耐嘅。」班上面坐我隔離個男仔今朝仲約咗我一陣陪佢出去買書㗎。

「之前都唔使申請㗎,做咩今年一定要我整喎。」我開始等到有啲唔耐煩,於是行入間房裡面,坐喺佢哋張床度,伸個頭望吓我媽仲要整幾耐。

「呢度係媽咪嘅收入文件,呢份…呢份係你媽咪同你爹哋啲離婚文件,你交埋俾學校,應該就唔會問你爹哋嘅收入有幾多㗎喇。」

「吓…?」

我望住眼前呢份文件,標題寫住「暫准離婚令」,呢五個字深刻咁烙印咗我腦海入面,當我仲諗緊暫准係咪代表其實仲有商量餘地。

但我隨手揭去後面嗰幾頁,見到有份附件寫住「暫准離婚令轉為絕對判令證明書」,呢刻我完全唔知道我應該要同我媽講啲咩好,我只係拎住呢疊文件耷低頭,默默咁行返去自己間房。

以前我覺得我爸媽間房好溫暖,我記得我細細個嗰陣我仲會有理冇理咁,一起身落床就衝入佢哋房,爬上佢哋張床攝喺佢哋兩個中間瞓覺。

佢哋會一齊攬住我,然後問我放假想去邊度玩,我仲好天真爛漫咁答,我想匿喺你哋個被竇唔出嚟~

———呢年我啱啱升上中四,認識咗曾皓賢。

「我唔要吖,我唔鐘意吖。」我媽咪見我企咗喺餐廳外面遲遲都唔肯入去,於是乎走出嚟勸我。

「你都未見過,做咩咁快就話唔鐘意。」我媽雙手搭住我膊頭,用好溫柔嘅語氣望住我雙眼講,但我知道我唔應該俾佢成功軟化到我。

「我都唔識佢。」我根本就唔想知嗰個係咩人。

「所以而家媽咪介紹俾你識。」

我媽居然拉住我隻手直接行入餐廳裡面,我嘗試同佢鬥力不果,但入到嚟見到呢個餐廳裝潢格調優雅,肯定係為咗想我同呢個陌生叔叔初次見面時,留低一個美好嘅印象。

「叫人喇。」坐低咗之後,我媽用手肘輕力撞咗我一下提我同佢打招呼。

「你好。」我遵循我媽意願,向對住坐嗰個人,冷淡咁打咗聲招呼。

「你好啊,你叫咩名啊?」然後佢笑面迎人咁坐側一格,角度剛好對住我,散發住偽善嘅感覺。

「我叫王樂兒。」我完全唔想直視佢。

「同你媽咪一樣生得咁靚女,好喇,其實我同你媽咪係同事嚟嘅,我哋亦都商量過,你哋兩母女可以搬入嚟我屋企住,以後就唔使寄人籬下啦。」

佢嘅笑容,令我有種由心而發嘅討厭。

「快啲多謝人喇。」我媽又用手肘撞多我一下。

我純粹覺得,雖然呢間餐廳環境氣氛既清靜又優雅,但係整餐飯我都只係聞到一陣陣厭惡嘅味道。

———呢年我準備升上中五,但我從來未準備過要迎接之後發生嘅事。

正當我諗到入晒神嘅時候,郭家朗喺我眼前揮揮手,將我靈魂拉返入嚟地球。

佢見我頭先定晒形咁望住牆邊嗰疊紙皮箱,可能都心覺不妙,於是乎佢提議不如去佢間書房度溫書。

我原本都有呢個打算去佢書房溫書,然後我哋開始執拾枱面上嘅餐具,佢將啲刀碟放返入廚房,而我就帶埋啲溫書筆記走入去佢書房張床坐低,只係感覺上佢執嘢嗰陣,動作特別快,好似趕時間咁。

郭家朗入到房後,見我坐咗喺床邊,於是好興奮咁撲埋嚟我度,就係咁,我成個人軟癩癩咁俾佢壓咗喺張床上面,但我並冇抗拒到,因為我腦海裡面只係諗住另一件事。

「你有冇嘢想同我講?」我作最後一次試探性問道。

「我哋不如…?」佢含情脈脈咁望住我,哄埋嚟錫咗我臉頰一下,無視咗我條問題。

果然,全世界嘅男人都係會俾情慾衝昏理智,既然你見到我發現咗啲紙箱,但你依然選擇唔向我坦白,唔俾我知道個真相。

咁好吖,我都唔會同你講我呢刻已經決定咗,我會跟曾皓賢去歐洲旅行。

———今日我要攞返屬於我應得嘅主導權。
但點解最後na
又會變成佢自己去
因為我唔記得報名參加個團陪樂兒去(大誤)
呢一章好順暢,回憶每一段尾句有年份。
快鏡得嚟,又連結得邏輯緊密。
多謝淫棍巴嘅讚賞
13(b). 我們都不是無辜的(中集)

我已經受夠俾人任意擺佈嘅生活,點解所有事情都要係你哋決定好晒,去到最尾嗰刻先嚟循例通知我,但我更加討厭嘅係,俾身邊最信任嘅人拋棄嘅感覺。
​​​​​​​
所以就算到時候去到歐洲,曾皓賢同曾佩淇佢哋兩小無猜咁一齊玩又好,我做足全程電燈膽都好,我都唔會有任何怨言,因為呢個係我自己嘅選擇。

既然郭家朗選擇呃住我,咁我都可以製造一個秘密出嚟呃返佢。我感覺到,我嘅戒心驅使緊自己默默咁築起一道圍牆,但係我咁做都只係想保護自己,唔想再受到傷害。

呢日夜晚,我返上屋企閂埋睡房門打電話俾曾皓賢,我同佢講,我決定會跟埋佢一齊去歐洲旅行。

「你問咗你男朋友喇?佢都去?」

「佢唔去啊,我想跟埋你哋去得唔得?」我冇同到郭家朗講呢件事,就係因為我想呃住佢,同時間我亦都唔會俾曾皓賢知道呢樣野。

「可以啊,不過曾佩淇話佢想去日本多啲,所以得返我同你兩個。」

「冇所謂吖,兩個去都好吖。」咁就唔使再擔心自己要做電燈膽。

「你幾時變到咁好㗎,中五嗰年約你去主題樂園,你都唔理我嘅。」

「咩吖,邊有唔理你,因為你約埋嗰班女仔去,咁我嗰陣同佢哋唔熟,你知㗎。」我記得嗰陣佢約埋區嘉桐嗰班排球隊女仔,我去嘅話只會係一個閒人。

「原來要單獨約你先會應承,明白晒。」

「明白你個死人頭吖。」曾皓賢對住我永遠都係咁口花花,只係唔知道佢對其他女仔係咪都係一樣。

不過,唔知個天係咪總係鐘意同我開玩笑,當我想瞞住郭家朗同曾皓賢一齊去歐洲旅行,偏偏最終就只係得我一個入選到個歐洲義遊團。

而DSE都過咗一半,郭家朗佢係文科生,我同曾皓賢就係理科生,所以自從四月尾考完中英數通識之後,我同郭家朗嘅考試時間就開始各行各路,呢日考完Chem之後,曾皓賢約我喺老地方茶餐廳見面。

「唔好唔開心喇,到時候我會影多啲相俾你睇。」曾皓賢同老闆娘落好單之後,我就安慰佢說。

「你真係諗住自己一個去?」點知調返轉頭俾佢關心返我。

「嗯,唔使怕喎,去到會見到其他義工㗎嘛。」

「係啫,但你男朋友真係肯放你去?」曾皓賢追問道。

佢係試探緊我同郭家朗嘅關係?畢竟自從上次我同佢推論完郭家朗嘅秘密之後,我都冇再喺佢面前提過呢個話題。

正當我唔知點答好嘅時候,老闆娘行埋嚟送上一杯熱奶茶同熱檸水,成功打斷咗我哋個對話,平時啲嘢飲都冇嚟得咁快,今次嚟得正好及時。

「呃…得㗎喇,我會諗方法氹掂佢。」但我都係把握唔到老闆娘幫我爭取到嘅時間,去諗個好啲嘅答案。

「咁我呢?」佢遞包砂糖俾我,但又故意向後微縮。

「你都唔使我氹喇。」我嘟起嘴搶走佢手上面包砂糖。

唔知道係咪我嘅錯覺,我發現曾皓賢最近無論係言語上嘅挑逗,抑或係行為上嘅,都比以前多咗好多,但係令我意想不到嘅係,我自己居然會享受佢呢種對待我嘅方式。

呢段日子,我開始偷偷地準備去歐洲嘅行李,首先我要諗辦法收埋我新買嘅旅行背囊,四顧自己間房,唯獨是係個衣櫃最適合用嚟收埋啲嘢,因為呢個空間連我媽咪都唔會點理,郭家朗亦唔會睇我衣櫃,至於叔叔會唔會變態到打開嚟睇,我真係唔想去諗。

我打開衣櫃,思考緊可以點樣盡量騰出空間去安置我個背囊旅行,老實講平時我都好少會認真去睇自己個衣櫃,通常將啲衫裙褲掛好咗就算數,但呢次重新審視自己過往著過嘅衫嗰陣,我只係俾呢條純白色,但又密密麻麻寫滿晒字嘅校裙吸引住我視線。

我拎出嚟,逐段逐段字重新睇多一次,我又諗返起當日郭家朗為咗氹我開心而搞咗場「校園告別賽」,然後仲叫埋其他隊友一齊過嚟幫我寫校服。只不過,當晚我同郭家朗兩個沉醉咗喺愉快之中,最終都係唔記得咗幫大家互相寫校服。

我望住呢條校裙,心裡面縈住梗係少咗一樣嘢,呢樣嘢應該係嚟自於一個好重要嘅人,起初望嘅時候,淡淡然嘅遺憾油然而生;望耐咗之後,就覺得有時有啲嘢,過咗嗰個時機,再補做返,個意義就已經唔同晒,唔好諗住將啲嘢拖到最後先做,因為你永遠唔會知道個時機幾時會消失。

個旅行背囊逐啲逐啲咁俾我到塞滿滿,然後我就拉好拉鍊,靜待住起程去歐洲嘅日子。起飛當晚,我同郭家朗傾完電話之後,我靜靜咁孭起背囊,推開房門,穿過漆黑一團嘅客廳。

忽然間我醒起自己對波鞋已經收埋咗喺背囊入面,情急之下又唔想驚動到屋企入面嘅人,唯有喺鞋櫃度搵返嗰對綁帶涼鞋出嚟著,然後輕輕力扭開大門門鎖,喺無人知曉嘅情況之下成功離開呢個屋企,直去機場。

呢刻我聯想返起當初我誤打誤撞,第一次喺學校禮堂後台發現排球隊儲物室秘道嘅嗰種感覺,一種終於搵到屬於自己私密空間嘅感覺,一個能夠將我所有情緒暫存寄託嘅地方,通向無人知曉嘅世界。
原來獨遊歐洲係咁嚟嘅
個傻妹又想攬晒所有痛苦喺身
寫緊結局篇
會唔會有咩第四部曲? 定係準備新故事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞