【小確幸愛情/微甜】殘酷暗戀物語

218 回覆
21 Like 7 Dislike
不過我覺得佢咁樣做未必真係會幫到個女仔
可能係會少咗閒言閒語嘅,但都可能會被孤立得更加嚴重
都有用嘅,跟住嗰男仔,變野豬大作戰
呢套好睇嗎?
山下智久我剩係睇過求婚大作戰咋
好好,小說我都睇過。
覺得日劇正啲。好青春,加入好多小說冇嘅情節,但有意義。
日劇真係有種魔力喺度,搞到有時我寫嘢嗰陣唔多唔少都會被影響咗。
9. 在空中的這一秒

{在空中的這一秒—林家謙}

呢晚我唔想返屋企見到嗰個人,郭家朗話佢爹哋媽咪去咗酒店倒數聖誕,所以今晚只會得佢一個喺屋企,如果我唔介意嘅話,可以喺佢屋企瞓一晚,到聽朝再諗方法返屋企。

「你放心,我今晚喺客廳瞓梳化,你可以鎖埋睡房門。」

佢可能都明白發生咗咁多事,仲要突然間被個男仔問要唔要喺佢屋企獨處一晚,正常女仔都會好抗拒,所以佢先要咁樣講到明我哋會分開房瞓,係想等我可以放心好好咁瞓返一覺,但其實我自己又冇帶屋企鎖匙,銀包同電話又唔喺身,今晚除咗去佢屋企之外,我都諗唔到仲有咩地方可以去。

去到要瞓覺嘅時候,我坐咗喺佢睡房門口,隔住門隙問佢:「郭家朗,乜你唔會嫌棄我咩?」從門隙望出客廳,可以見到佢翹住腳咁攤咗喺梳化上面,用手機睇緊今日比賽啲精華片段。

佢放低部手機,喺梳化爬返起身望住我個方向,苦笑說道:「傻妹嚟嘅,其實我先至係要擔心俾人嫌棄嗰個,因為我冇辦法好好咁保護到你。」

我急道:「唔會吖,如果冇咗你,我今晚可能就要喺避寒中心過夜。」

所以,無論如何你對我嚟講都係好重要。

佢續道:「夜喇,早啲瞓喇,聽日幫你搵開鎖師傅。」

呢一晚,嗰道睡房門,我只係由佢虛掩就熄燈瞓覺,因為我根本就從來都冇懷疑過佢會對我做啲咩。

但係夜晚我發咗個好奇怪嘅夢,我夢見有個男仔爬上我張床度,我聽得出佢把聲有啲似曾皓賢,然後我居然喺佢面前慢慢解開咗個胸圍,仲要捉住佢隻手放喺我胸脯上面不停揉捏。突然之間,佢成個人哄埋嚟,輕輕用手托住我下巴,作勢錫落我嘴唇度,呢刻我先驚覺佢個樣面目猙獰,根本就唔係我所認識嘅佢。

我嚇醒咗,捽一捽眼,回想返起簡單係難以置信。

時間又一日一日咁過去,相隔當日校際排隊決賽已經過咗一個月,呢日終於嚟到我哋中六生嘅Last Day。

回首一望,我仲記得初初升中一嗰時,我完全冇概念究竟六年嘅中學生涯係有幾長,感覺上DSE同畢業呢兩樣野同我簡直係係遙不可及,點知霎眼間就已經升到上中六,日子就不斷咁倒數而且時間仲要好似越過越快,估唔到告別校園嘅呢日終於要來臨。

呢日大部分上堂時間都係自由時間,但只要一到小息時間,成個班房同成條走廊就會鬧到熱哄哄,大家圍埋一齊影相留念,互相喺校服上面簽名同寫感言,校服就變咗做以前嘅小學畢業嘅紀念冊,邊個件校服有最多人簽名,自然就代表佢嘅人緣最好。

熙熙攘攘當中,我喺度諗,唔知郭家朗而家做緊咩呢,希望唔會有太多女同學搵佢影相啦。我忍唔住想行去隔離課室偷偷地䁓吓佢做緊咩,呢個時候曾皓賢跑過嚟搵我:「王樂兒,等我做第一個喺你校服簽名嘅人喇!」我未嚟得反應,佢已經拎咗支原子筆喺我背脊開始寫字。

「好癢吖。」我第一次俾人喺我背脊寫字,感覺好奇怪好癢,本能反應縮咗一下。

「唔好郁喇,你郁我啲字就會歪晒。」我知道曾皓賢好執著寫字一定要靚,於是我就乖乖地企定定俾佢寫。

正當曾皓賢專心寫緊嘅時候,我開始有啲好奇佢寫咁耐究竟寫緊啲咩,而陳柏希就響呢個時候走咗入嚟我哋班房,對住我好熱情咁打招呼:「王樂兒,你好啊~」依然係佢標誌性嘅暖男聲線。

我點點頭向佢回禮,陳柏希續道:「家朗佢頭先即興諗到,今日放咗學四點鐘,我哋排球校隊嘅中六畢業生喺操場搞返場『校園告別賽』,佢叫我同你講一陣球場見。」說罷就跟我揮揮手離開班房。

吓咁點解郭家朗唔親自同我講嘅,我有啲失望,於是沿住陳柏希離開嘅方向望過去,見到原來郭家朗企咗喺我哋班房出面個走廊,翹住雙手咁望住我,當我哋視線重疊埋一齊嘅時候,佢就往後轉身離開,消失喺人群當中。

唔通係因為佢見到曾皓賢喺我件校服寫緊嘢,所以先叫陳柏希入嚟同我講?一諗到呢點我就有啲內疚,好想追返出去同佢講聲對唔住,但係奈何曾皓賢仲未寫完,我又唔想打斷佢。

朝早大家著住套乾淨白雪雪嘅校服返學,放學嘅時候每個人件校服喺不經不覺間,已經滿載住同學們嘅告別感言。我喺裙袋拎部手機出嚟望一望,發覺原來已經差唔多四點鐘。

我從走廊望落去操場,見到陳柏希同其他男子隊隊員響度搭緊網架,我再䁓吓隔離班班房,見唔到郭家朗喺入面,於是我就落去球場睇吓有咩可以幫住手先。

「王樂兒~你幫我喺儲物室入面推一車排球出嚟啊,唔該你啊。」落到去之後,未等我開口陳柏希已經交付咗任務俾我。

我行入儲物室,就見到郭家朗原來喺度幫緊啲排球泵緊氣,我即時意會到陳柏希叫我入嚟嘅意圖,我趁機同郭家朗道歉:「對唔住吖,頭先因為曾皓賢喺我後面寫緊校服,所以我出唔到嚟搵你。」我好似個小朋友做錯事咁鼓起兩邊腮等俾人鬧。

郭家朗放低手下嘅泵氣筒,轉身面向我笑道:「傻妹做咩講對唔住,你推咗呢車排球出去先喇,差唔多要開始㗎喇。」

「嗯~」聽到家朗語氣依然係一如既往咁溫柔,我個心終於可以舒服返啲,然後重拾鼓勁地將手推車推出去球場。

猜包揼分好組之後,郭家朗就以「前隊長」身份向大家宣佈「校園告別賽」正式開始,第一場陳柏希同區嘉桐仲有其他女仔分咗去對面隊,而我居然好好彩可以分到郭家朗同一隊 ≧ω≦ 。

大家著住件寫滿晒字嘅校服喺學校操場上面打排球,我諗呢個機會應該都只會係人生唯一一次,而我留意到企前排嘅郭家朗件恤衫都密密麻麻寫滿晒嘢,我先猛然醒起,我同佢都未搵對方寫感言。

笛聲一響,對面隊由區嘉桐先開發球,個波向我方向猛速靠近,我座底下盤準備迎接呢下攻勢,只見郭家朗擋喺我面前將波一下推高,同一時間旁邊嘅男子隊隊友已經預判好到排球墜落嘅位置,凌空一記扣殺,整個動作清脆利落,我哋成功先取一分。

「Yush!」久違熟悉嘅勝利歡呼聲瞬間響遍球場,熱汗灑地嘅場面又重現眼前,亦開始吸引越嚟越多同學圍觀呢場校園告別賽,場內外嘅歡呼聲此起彼落,我亦都漸漸樂在其中。

告別賽隨即進入白熱化階段,雙方來回對擊之下,郭家朗幫我擋住一下又一下攻勢,但係佢今次唔小心失手將個波擋遠咗,落咗去對面區域,區嘉桐趁住家朗失位之際,把握機會馬上躍高凌空扣殺,皮球向我直飛而嚟,未及時反應得切嘅我,最終俾個波打中面頰。我留意到郭家朗想行上前想破口大鬧區嘉桐,但隨即又欲言又止,擰過身嚟望住我,我忍住痛楚向佢擠出一個微笑,說道:「我冇事吖,唔好嬲啦。」

俾著喺以前,我覺得佢已經衝口而出,但今次佢識得控住團怒火,冇當住咁多隊友同同學面前鬧人,所以我就算再痛我都覺得係值得嘅,於是我抹一抹面上灰塵就企返好位置。

對面隊取得一分之後,由區嘉桐再度發球,今次我同自己講,唔可以再依賴郭家朗幫我擋波㗎喇,所以我主動企前兩步,凝視住區嘉桐嘅動作。

「我一定要接到呢球。」我幫自己打氣。

區嘉桐一起手,不消半秒,排球已經飛越球網,直達我方區域,球速來勢洶洶,我預判好皮球路線,移步至接球位置,眼神不敢有半點遲疑,彎腰準備應對。

「呯!!!」

得咗吖!我成功擋住區嘉桐嘅發球,而且仲借力將排球彈到半空之中,而且啱啱好停留喺我方前排扣殺嘅位置,係一次絕佳嘅得分機會。呢個時候,我只見郭家朗向住排球墜落嘅位置助跑兩步,然後雙手擺後,急停曲膝一躍而起,去到最高點時,凌空舉起左手,眼神凌厲咁對準排球,準備一記扣殺。

郭家朗喺空中嘅呢一秒,陽光照射喺佢身上,我已經分唔清楚,佢身上嘅曙光,究竟係嚟自於陽光,定係佢自身散發嘅光芒,我閉著呼吸凝視住呢一剎那,仿佛之間我覺得,好似連時間都隨之而停留咗喺呢一秒鐘。

或者,人生最美好的時光,
只會發生在分秒之間,
但往往最困難的,
便是懂得及時去享受這一剎感覺。

以上,就係曾皓賢當年喺我校裙背面寫嘅說話。

https://youtu.be/jZrDc9HDfx0
野豬大改造已經追到第五集
搵到王樂兒嘅影子
寫到好少女心
會唔會有新創作靈感?
有時寫寫吓我會人格分裂咗
希望可以將餘下來嘅人物故事描繪得更加立體
10. 天空塌下前(上集)

{天空塌下前—per se}

校園告別賽,以訓導主任衝落嚟喝停我哋作為終結,不過大家都知佢其實已經好好人㗎啦,破晒例俾我哋咁多個玩到咁晏先趕我哋走。

天空上嘅雲霧喺夕陽照射之下,就好似一塊塊絢麗霞紅嘅花布,我哋喺呢個咁浪漫嘅氛圍底下,一邊拆網執拾,一邊依依不捨咁感受埋呢段最後時光。

「個天今日好靚吖!」旁邊有個短頭髮嘅女仔難掩心中嘅喜悅。

「唉!冇機會返嚟打波喇。」另一個聲線粗獷嘅男仔表達不捨之情。

「我唔想畢業啊!」另一個戴住圓框眼鏡嘅男仔仰天長嘆。

我都唔想畢業吖,我唔想以後冇得同郭家朗一齊返學放學,冇得同佢一齊食晏同溫書,冇得一齊打波,冇得一齊行街拍拖。

咩吖王樂兒!佢只係住你樓下,點會冇得一齊行街拍拖喎,但係我心入面始終凝住凝住,畢咗業之後我哋彼此嘅距離就可能會越行越遠。

「頭先啊,區嘉桐有球發球俾王樂兒擋起咗,跟住家朗一下跳高扣殺,型到呢!你哋記唔記得?」戴住圓框眼鏡嘅男仔開始回溯返頭先告別賽嘅片段。

「係女朋友助攻俾男朋友得分啊,呢啲叫做恩愛,你識條鐵咩!」聲線粗獷嘅男仔回應。

喧鬧之中,我望見有個排球孤伶伶咁漏咗喺球場角落位置,於是我就諗住行過去幫手執返起佢,忽然之間有把女仔聲出現喺我旁邊:「喂王樂兒啊,點解你件校裙仲係咁空寥寥㗎?」我往右回望,原來係一個叫周汶晴嘅女仔拍拍我膊頭問我。

「一…二…三,吓?竟然得三個人幫你寫咋,搞錯吖!做咩唔搵多啲人幫你寫吖?」周汶晴圍住我轉咗一圈執數我身上面有幾多個人簽名,我認得佢係郭家朗嘅同班同學。其實,留短頭髮嘅周汶晴,再加上佢開朗嘅性格都幾得人鐘意,只不過以前練波嗰陣我哋都好少傾偈。

「可能係我人緣唔好,大家唔鐘意我…」我俾佢突如其來咁問,搞到有啲不知所措,於是乎唔小心將真心話發自內心咁講咗出嚟。

「點會吖,我哋係你朋友嚟㗎嘛。」周汶晴好雀躍咁搭住我膊頭,然後向住班男仔揮手問:「喂,你哋仲有冇筆喺身吖?我想幫王樂兒寫校服吖。」

「啊豪佢今日係咁搵女仔寫,佢肯定收埋好多筆啦。」陳柏希指住旁邊一個差唔多有一米九嘅健碩男仔,我記得郭家朗成日同我講佢就係球隊皇牌得分手鄭梓豪,而且把聲夠粗獷可以嗌窒對手。

「頂你咩陳柏希,邊有搵女仔啊,啲女搵我就有。」真係俾陳柏希講中咗,鄭梓豪喺褲袋摷咗埋幾支五顏六色嘅筆出嚟,跟住佢將啲筆遞晒俾周汶晴,周汶晴就開始喺我背脊搵位置寫。

「吖,好癢吖。」可能因為周汶晴就住度力嚟寫,所以俾起頭先曾皓賢寫嗰陣仲更加癢。

「哈哈,原來王樂兒你怕唧嘅!」周汶晴用手指掃我條頸作勢要唧我,我身體下意識即刻向內縮。「你怕唧個樣好可愛吖。」雖然佢手指已經冇掂到我,但係我仲喺度自己縮緊。點算好,好醜怪添。

「好喇好喇,唔唧你喇。喂啊!我一個人用唔到咁多支筆㗎,你哋要唔要過嚟一齊寫啊?」我見到周汶晴拎住手上啲筆喺度攘咗兩下,示意其他人過嚟。鄭梓豪係第一個和應佢嘅人,跟住陳柏希同其他人都放低咗手頭上嘅嘢圍埋過嚟。

「喂你哋啲男仔唔好圍咁近啊,唔準趁機抽水㗎。」唔知點解喺短短呢幾分鐘,我覺得周汶晴佢其實真係好好人,我後悔以前一直冇好好咁同佢相處過。

「咩啊,有家朗喺度,我哋點敢啊。」呢個男仔我認得佢叫余澤安,佢都係郭家朗嘅同班同學,最有印象係佢副圓框眼鏡,好有復古味道。

「哦!啫係郭家朗唔喺度你哋就敢啦。」佢係我同班嘅羅詠恩,我同佢中三就開始同班,但記憶中佢好似由中二開始就已經入選咗排球校隊。

「羅詠恩你講咩先,唔好屈得就屈喎,我出咗名呢係好男仔嚟。」余澤安帶點不屑,反駁笑道。

「好男仔,所以咪讀咗六年中學都係收好人卡,冇拖拍囉。」點知道羅詠恩一瞬間就窒到余澤安出唔到聲。

「嗱~你哋記得要留返個位俾家朗啊,知唔知道?」陳柏希寫完之後交低返支筆,再同大家講。

「大家聽到喇,心口位置唔准寫,嗰度係隊長嘅專屬位置嚟㗎,知唔知道?」當余澤安講到「知唔知道」嘅時候,專登模仿返陳柏希嘅標誌性語調,隨即俾羅詠恩一下大大力咁拍中個頭,余澤安轉身逃跑,羅詠恩再追住佢跑,鬧佢唔好再言語上性騷擾我,但我感覺上佢哋似係響度打情罵俏多啲。

「余澤安你唔好走吖,信唔信我攞支筆畫花你塊面!」羅詠恩跑得唔夠佢快,我知道其實余澤安都係純粹講吓笑,並無惡言,但係我感覺到自己隻耳仔好似已經紅晒,或者可能成塊面都已經紅卜卜。

正當此際,我喺人群當中望見區嘉桐行咗埋嚟,粒聲唔出咁拎起咗支筆喺我左手衣袖度寫咗幾隻字,跟住就轉身行開咗,我好奇即時望一望佢寫咗啲咩。

「ごめんね,桐。」

咦,原來係日文字,究竟係咩意思呢?

周汶晴捉住我衣袖,側頭望住啲日文字,一個音一個音咁慢慢嘗試拼讀出嚟:「Go…Men……Ne?」

「係Gomenne。」周汶晴解讀成功。

雖然我唔識日文,但係我都認得出呢個讀音係解做「對唔住」嘅意思,原來區嘉桐係同我道歉。

一怔之間,我即時想追上前同區嘉桐講其實我從來冇嬲過佢,不過我俾佢哋圍住寫緊字又行唔郁。咁啱呢個時候,區嘉桐回身望返過嚟,我趁呢個機會向佢微微彎身點頭,同佢微笑而對——好多謝你吖,多謝主動俾咗呢個機會我哋冰釋前嫌。

「喂喂王樂兒小姐,唔好郁啊,啲字歪咗喇。」佢哋初頭寫嘅時候,我仲會覺得好癢,但慢慢就開始習慣咗呢種感覺。此時天色逐漸昏暗,球場射燈照耀住我哋呢班仲未捨得走嘅中六生。我回想返起,其實喺學校呢個地方,有好多人曾經帶過好多美好嘅回憶俾我,包括有郭家朗、曾皓賢,仲有陳柏希,又有周汶晴、區嘉桐佢哋咁多個。

但奈何今日已經係最後一日,以後都冇得再同佢哋一齊讀書同打排球,好好彩今日可以喺呢場校園告別賽入面,同佢哋一齊玩到最後一分鐘,但我更加冇諗到嘅係,最後大家圍埋嚟幫逐個逐個幫我簽校服寫感言,可以俾我感受到一陣又一陣嘅熱情溫暖。

當諗到呢度,我開始忍唔住自己嘅眼淚。

我伸手遮住自己塊面,嘗試唔好俾人見到我眼濕濕個醜怪樣,但從手指隙之間,我依稀見到郭家朗喺儲物室行出嚟,拎住張紙巾行埋嚟我面前攤開,然後攞開我隻手,再清脆利落咁幫我印走眼眶上嘅淚珠,二話不說伸手將我直接抱入懷裡。

郭家朗輕揉着我啲頭髮,帶點冷酷地說:「我原本唔係諗住嚟整喊你㗎喎。」聽到佢咁講,我腦裡突然靈光一閃諗到,唔通頭先所發生嘅一切,都係郭家朗為我而安排嘅?但見佢哋咁多個都係滿腔熱誠咁嚟幫我寫校服,完全唔似係刻意安排出嚟。不過,即使真係郭家朗叫大家咁做,我都好感激佢哋每一個,願意為我而花時間,喺中學最後呢段時光,帶俾我一個咁難忘嘅回憶。

我輕輕掙脫咗郭家朗嘅懷抱,轉身面向住佢哋咁多位,四十五度角挺背彎腰,出盡渾身氣力說:「好多謝你哋吖,我會好唔捨得你哋㗎…」又再一次,我將自己內心嘅感受毫無保留地表達咗出嚟,但同上一次唔同嘅地方係,今次我感覺到,我好似多咗一班朋友。

「嗱,第日我哋仲有大把機會可以見㗎嘛,而家我哋去食晚飯好冇?」郭家朗打完場說道。

學校大鐘時針擺向六點正,準時嘅保安叔叔如常地將排球隊儲物室嘅鐵門鎖上,我凝視住呢度鐵門,祈望當關上呢度鐵門之後,可以代表住以往一切唔好嘅回憶,能夠從此封印喺入面,然後我就可以重新啟動另一段新嘅旅程。雖然,聽日呢個地方依舊會一切正常,其他排球隊隊友仍然會響度繼續延續佢哋嘅故事,但係原本屬於我嘅故事,亦只盼能夠由呢刻開始,從此暫告一段落。
自首區:
因為<天空塌下前>呢一章我唔小心寫寫吓寫咗五千字出嚟,
所以又要拆開喇。

宣傳區:
感謝又有新讀者留低寶貴嘅正評。
如有不足歡迎隨時提點。
IG: midnightdessertstory
冇所謂,你覺得一章要去到邊度停。
由作者決定,作者有佢嘅目的。我見過萬字或者幾百字一章。
聽完你咁樣講,忽然間諗到啲嘢想試吓玩
又點樣呀? 不過創新係好事
只係有個念頭咋,不過我覺得我寫文都係好老派,學唔到其他大佬嗰種爽快嘅文體。
支持
so far寫得好細膩好好睇,情節進展得唔快唔慢,非常之好
冇所謂,各有各風格,百花齊放。
老派又唔係負面嘢。讀者品味,個個唔同。
有時唔啱口味,唔表示差。三國演義文體夠晒老派,無阻佢文學上嘅地位。
好多謝你一路以嚟嘅支持,
我會好俾心機繼續寫,
唔容許佢爛尾
真心話,我喺巴打身上真係學到好多嘢
乜撚嘢係小確幸
係微小而真確嘅幸福
冇記錯應該係嚟自村上春樹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞