【小確幸愛情/微甜】殘酷暗戀物語

218 回覆
21 Like 7 Dislike
第四部曲唔會有喇
至於新故事就隨緣喇,寫完可能要啲時間抽離一下先。
如果可以嘅話,我都想用返呢個世界觀繼續寫其他故事。
期待中 。
希望唔會令你失望
期待
感謝鐵拳巴一直支持
仲有咁多位追緊故嘅巴打絲打
出埋聽日嗰集
正式進入結局篇
13(c). 我們都不是無辜的(下集)

或者,旅行嘅意義並唔係在於參觀咗幾多個名勝,試過幾多道異國佳餚,抑或認識咗幾多新面孔,有時候一趟旅程,簡單到可以只係同自己內心嘅一場坦誠對話,重新確認自己所渴望嘅究竟係咩嘢,當然,冇人可以保證一定會搵到答案。

義遊團只係為期兩個禮拜,我哋主要喺倫敦外郊嘅公園幫手做啲生態保育嘅工作,而呢段時間我同自己講,應該要暫時盡量放低喺香港嘅一切思緒,全情投入咗喺自己嘅義工崗位上面先,同埋享受每晚返到義工營裡面之後,同其他人一齊煮嘢食、傾吓偈、仲會有人玩音樂,其實都幾寫意。

我嘗試去認識唔同背景嘅朋友,佢哋每當有空餘時間就會叫埋我去市區參觀倫敦嘅名勝古跡,有啲男仔又會提議去佢哋鐘意嘅球隊主場朝聖,就算我從未都聽過嗰啲球隊名都好,每次我都會跟埋佢哋一齊去,就當係一次特別嘅體驗。

原來一班人柴娃娃咁周圍玩係幾開心嘅,但係呢種嘅開心感覺上亦都只係停留於過眼雲煙嘅程度,只係好似唔知喺邊度亦都曾經感受過呢種嘅快樂。

我記得當晚離家出走之前,我同佢傾電話嗰陣,仲假扮想早啲瞓覺收咗佢線,其實我只係要趕去機場,直至隔咗大半日我去到倫敦落機之後,電話多咗百幾條未讀訊息,我先知道原來第二日佢見我遲遲冇覆電話,擔心我會唔會又遇到嗰啲唔開心嘅事,佢摷勻晒屋企附近咁多個地方去搵我,都完全唔知道我去咗邊,直至我覆返佢我去咗英國。然後,我再將佢個對話框轉做靜音模式。

喺呢兩個禮拜,佢一直關心我、安慰我,仍然嘗試用唔同方法去引我覆佢,從來冇停止過,但我最多都只係影吓周圍嘅風景俾佢知道我喺邊就算。老實講去到呢刻,理應我一早已經滿足晒我嘅報復心,奈何我得到嘅只有內疚感,本來我應該喺義遊團結束之後就返香港,但係反而我選擇延長多兩個星期去荷蘭同法國,因為我已經唔敢返去面對現實。

倫敦坐夜船去荷蘭只需要一晚時間,喺呢趟船入面,有個亞洲面貌嘅女仔同我共睡一個船艙,佢起初以為我都係日本人,跟住我同佢講其實我喺香港嚟。佢問係咩原因驅使我一個女仔獨遊歐洲,佢以為我係嗰種好勇敢要闖蕩世界嘅女仔,我話我啱啱相反,其實我好懦弱,我係逃避緊一啲嘢先至嚟到呢個地方,然後我同佢傾吓傾吓就慢慢進入咗朦朧狀態。

船到岸時佢輕輕叫醒咗我,佢喺我仲係意識迷糊嘅時候同我講,其實逃避並唔可恥,有時候退後一步都係一種方法去重新確認自己最珍惜嘅係咩嘢。就係咁,我同佢就係碼頭分道揚鑣,去到荷蘭沉澱咗幾日,我先開始認真思考個女仔同我講嘅呢番說話。

嚟到旅程嘅第三個禮拜,我終於鼓起勇氣去重新睇返呢段日子佢send俾我嘅短訊,甚至我碌到最前由一開頭開始睇起。原來最初係我搵佢先嘅,我將中文科默書個範圍send俾佢,我記得事後佢仲同我講返,佢將成篇《出師表》背晒,我笑佢傻瓜,明明只係需要背頭兩段。

之後到我哋困喺儲物室嘅第二日,原本晏晝我哋要出席排球隊加操訓練,但係佢見我成程都冇出現過,佢唔剩止係咁打電話搵我,而且佢仲send咗好多短訊俾我,擔心我係咪唔舒服定係有其他原因,從字裡行間都可以感受到佢當時嗰種嘅關心,絕對唔止係寒暄問候。

校際排球決賽當日朝早,佢話好想我會去睇佢比賽,我突然醒起,嗰日比賽贏咗之後,喺慶祝同合照嗰陣佢不停咁四圍張望,其實應該就係想望我有冇嚟到現場,結果我最終都係令佢失望。

起初我去到英國嘅時候,佢好緊張咁問我點解粒聲唔出走咗去,但係我發現,每次我send相俾佢,佢都幾乎係秒覆返我,而且唔係純粹話「好靚喎」、「呢度邊度嚟㗎」呢啲求其敷衍嘅說話,而係佢每次都會好認真咁叫我唔好掛住影相啊,要小心啲有冇陌生人喺後面跟住我啊,又提我今日呢邊可能會落雨記得帶遮啊諸如此類。

就算我同佢之間相隔咗八個鐘頭嘅時差,就算我張相係咩時候send俾佢,就算呢邊係日頭佢夜晚,我夜晚佢凌晨,佢都依然照樣花時間同心機去覆返我,而偏偏我就喺度逃避緊佢。

當我發現咗呢點之後,原本嬲佢嘅感覺早已經蕩然無存,我開始積極主動去影多啲相俾佢睇,以前可能一日最多只係一張起兩張止,到而家我會盡量去發掘旅程之中得意嘅嘢,甚至只係我生活上細微細著嘅事,都會影底send俾佢分享。只係由唔知幾時開始,我發現佢好似冇再認真咁逐張逐張覆我,有時候會夾埋幾張一齊覆,有時仲會隔咗半日先覆返我…

呢日已經喺旅程嘅第四個禮拜,我喺巴黎市中心街頭散步,就算佢對我冷淡咗都好,我依然繼續努力咁搵可以引起佢興趣嘅嘢影俾佢。忽然間我注意到前面條橋,欄杆掛滿咗成千上萬個七彩繽紛嘅鎖頭,我認得呢條就係巴黎情人橋,世界各地嘅情侶都會慕名而來將愛情鎖掛喺情人橋上,寓意至死不渝嘅愛。

我諗返起去荷蘭嗰趟船個女仔同我講過嗰番說話,於是乎我喺背囊到拎咗本袖珍畫簿出嚟,行到去情人橋中央搵咗個位置坐喺地板上面,望住一對又一對嘅情侶將佢哋嘅承諾緊扣嘅同時,我亦都將自己心裡面覺得最珍貴嘅事物,用鉛筆慢慢一劃一劃咁描繪出嚟。

經過咗四個星期,我諗呢趟旅行嘅意義,已經寄存咗喺呢本袖珍畫簿裡面,我將佢由背囊裡面抽返出嚟,放喺我個斜揹手提包入面,然後掛喺膊頭,帶住佢起程返番去我原本嘅地方。
​​​​​​

《殘酷暗戀物語最終部曲》即將進入結局篇

女主角成長咗好多
唔係鐵拳巴咁講,我都冇發現到,原來不經不覺間佢都開始大個女,已經唔再係中學生
佢由一開始淨係識逃避,到而家識面對已經好勁
又諗起方皓玟首歌,
假使世界原來不像你預期~
幾好睇 一日追到live, 覺得幾有趣嘅位係 第一部全書面語, 第二部就旁白書面語對話口語, 第三部就全口語, 同埋錯字唔算多,唔會令人睇到好辛苦, 亦冇用'既'代替'嘅', '係'代替'喺', 睇得幾舒服。而且3個故串連得唔錯,後面嘅內容有解釋返前面啲伏線。
支持新作者,加油寫埋個結局佢留言係想話畀你知有人睇緊同欣賞你寫嘅文字。
我選擇用三種文體嘅其中原因,係三個主角性格同自身經歷不一,用以區分。

另外因為「係」同「喺」,「既」同「嘅」本身讀音都有明顯分別,所以就算日常使用我都盡量分返開。

寫文過程都學咗唔少以前老師唔會教嘅口語用字,係值得嘅。

最後多謝絲打支持,每次見到有新留言,仲開心過有新寫作靈感(畢竟我仲係年資尚淺)

今晚開始連載結局篇
Lm
Thanks thanks
14(a.) 愛比死更冷(上集)

{愛比死更冷—周國賢}

喺巴黎機場臨回程之前,我厚住面皮咁將個航班時間send俾佢,再用錄音短訊同佢講:「我返嚟喇。」,呢次係事隔一個月以嚟,我第一次同返佢講嘢。

而直至電話訊號中斷,我都冇收到佢嘅回覆,我都好明白,佢絕對有理由嬲我。

返到香港之後,我有幻想過佢只係專登扮唔睬我,然後突然出現喺機場,舉住牌仔咁迎接我返嚟,製造一個驚喜俾我。但隨住我從禁區走到接機大堂,冷清清嘅場面令我一切嘅想像落空。

我喺接機大堂隨便搵咗個位置坐低,裙袋裡面嘅電話突然傳來震動,我滿心歡喜咁期待係咪佢搵我,抑或係原來佢匿埋喺遠處偷偷地望住我?

不過,期望都只係換來另一次嘅失望,佢話有啲急事嚟唔切機場,如果我行李太重嘅話,佢叫我可以搵曾皓賢過嚟幫忙拎住先,佢搞掂好件事會喺屋企附近地鐵站接我。

其實我啲行李,都只係得一個旅行背囊再加個斜揹手提包,雖然係重,但至少我都已經帶住佢哋去咗三個國家。我唔知道佢刻意叫我搵曾皓賢去幫係有咩用意,但既然佢咁樣講到,我都會跟佢意思照做。

同時我又喺度諗,就算佢有幾嬲我冇同佢講就消失咗成個月,仲要喺呢段時間對佢愛理不理,陣間只要一見到佢,我就即刻衝埋去攬住佢、嗲吓佢,要先令到佢心軟,再慢慢搵機會同佢道歉。

與此同時,由機場返去屋企嘅嗰程地鐵入面,曾皓賢嘅神態比起我去旅行之前更加曖昧,我同佢分享我喺歐洲所見所聞嘅時候,我感覺上佢望住我,仲多過專心響度聽我講嘢。

終於返到屋企嗰地鐵站,離開車廂之後,我刻意同曾皓賢保持住前後腳嘅距離,無幾耐就見到郭家朗喺前面挨住條柱㩒緊手機。

冇見一排,佢都仲係咁鐘意擺甫士。

我直接將曾皓賢拋離身後,朝住郭家朗個方向衝埋去,成個身撲入佢懷抱之內,呢個時候佢隻手已經搭住咗我條腰,而且仲含情脈脈咁望住我。

當我仲以為身體接觸真係有用之際,原來一切都只係我嘅妄想。我哋離開地鐵站之後,佢一直都冇講過半句說話,冇過問我去旅行嘅任何事。

直到返到我屋企之後,已經係傍晚時份,佢話有啲說話想同我講,講完就會走。

我知道一定唔可以俾佢咁快就走,我話難得屋企今晚冇人,夾硬將佢拉入客廳,要佢試埋我嘅廚藝先准走,因為我想好好咁為我嘅任性向佢道歉,我想同佢講我以後都唔會咁自私,不顧一切咁走咗去。

喺廚房擾攘咗一輪之後,我將兩碟精心泡製嘅忌廉蘑菇意粉擺喺餐枱上面,係我哋兩個最鐘意食嘅味道。當我擺放緊餐具嘅同時,亦都思考緊應該點樣同佢道歉好,但結果俾佢搶先咗。

「其實,我冇嬲你粒聲唔出就去咗歐洲,我知道你一定有某啲原因,先會決定咁樣做。」

我默默咁坐喺佢隔離,耷低頭,凝視住眼前兩碟意粉所散發出嚟嘅蒸氣。

我唔知道佢係咪只係扮唔嬲我,但當我偷偷望咗佢一眼,見到佢真誠嘅眼神,愧疚感一下子注滿我內心,我好想同佢坦白自首點解我會突然間離開。

「見到你返嚟,我好開心,起碼我仲可以喺最後呢幾日見多你一面。」我聽到呢度個心一沉,但已經冇時間俾我思考,因為跟住佢終於揭曉,嗰個埋藏咗喺佢心底好耐嘅秘密。

原來,佢真係要移民,本來其實仲有一個月時間,但係因為臨時改早咗,所以呢三日已經係佢留喺香港最後嘅時光,暑假過後佢就開始喺英國讀書。

自從當日我喺佢屋企見到啲紙皮箱,我就嬲佢一直隱瞞住,唔肯同我講佢要離開我。

我以為自己一早有晒心理準備,但當親耳聽到嘅時候,我個心依然好似俾把刀捅咗入去咁。

「我冇辦法可以同你一齊繼續讀書,達成唔到你嘅心願。」

而佢竟然一直記住我當晚飲醉酒講嘅幼稚說話...

如果,當日唔係我突然間咁走咗去,原本我哋仲有多一個月時間相處,而家我哋只係得返幾日嘅時間,我仲可以點樣補償返俾佢?

我捉住佢隻手,想哄埋去攬住佢。

但佢鬆開咗我隻手...

我只可以強忍住淚水,望住佢嘅臉龐側影。

「身為一個排球隊隊長,照顧隊員嘅職責,嚟到呢度,終於完結喇。」佢展露出一副寬懷嘅笑容,繼續說道:「不過見到你開始識得笑,開始識到新朋友,其實我都冇其他嘢可以再為你做,係咪先?」

佢抬起頭,望住掛喺牆上面嘅時鐘,我視線都不自覺咁跟住佢望上去,然後佢繼續說道。

「頭先喺地鐵站,我故意攬住你,去觀察你best friend嗰表情,跟住我就知道佢鐘意你,人哋可能就係等緊一個同你表白嘅機會。」

「而家我將個機會交俾佢。」

我心裡一酸,連忙捉住佢手解釋:「唔係吖,我同佢只係好朋友嘅關係,唔係你諗嘅咁㗎...」

今次佢冇再捹開我隻手,佢企起身,伸手摸我個頭續道。

「傻瓜,有邊對情侶一出世就喺埋一齊㗎?好朋友都可以培養感情變成情侶㗎啫。」雖然俾佢摸住頭我心裡面有股甜意泛起,但同時都有種酸溜溜嘅感覺交集住。

佢話,當日喺排球隊儲物室門邊,見到我捧住個排球講心事嗰陣,佢曾經對上天許下諾言,只要我能夠幸福快樂,就算要佢犧牲一半壽命換取,佢會毫不猶豫。

或者係因為呢個諾言,當我由黑暗之中嘅最深處,逐步逐步咁爬返上嚟之後,呢個代價亦都同時間慢慢浮現,就係從此,我會喺佢生命中消失得無影無蹤,亦等於將佢生命切割一半。

後來佢諗通,同我分開並唔係佢最大嘅傷痛,佢最怕嘅係,當佢離開咗之後,我會重新跌返入深淵裡面,所以唯有見到另一個男仔可以取替到佢嘅位置,佢先能夠放心,等我喺佢生命中慢慢咁消失。

我忍唔住問返佢:「你將我讓俾另一個男仔照顧,你捨得咩?」

佢以最溫柔嘅聲線對住我講:「你可以搵到一個好好照顧你嘅人,就係我最大嘅心願。」

呢晚,佢並無留低食埋晚飯先走,我竟然一直冇察覺到,原來由始至終佢都係為咗我著想,而內心就獨自承受住咁大嘅痛楚。

喺佢臨離開之前,佢攞起我部手機將兩碟意粉影底再直接send俾曾皓賢,然後帶點調皮,笑咪咪咁將部電話交返俾我。

「嗱,幫你開咗個頭㗎喇,我走喇,以後你要自己加油知唔知?」
​​​​​​​
朗哥
點解可以咁型
係唔係要配合首歌一齊聽?
我要深夜時間一邊食甜品,一邊睇。
等完晒再講感想。
郭嘉遺計(打漏咗個朗字)
我自己有將咁多集嘅歌整合咗個playlist嚟聽,
So far好少邊聽邊睇,或者邊聽邊寫,
但有幾首我會覺得適合睇完篇文之後當片尾曲咁聽。
例如係在空中的這一秒同天空塌下前,
呢兩首我都有刻意放埋youtube link喺篇文度。

不過我覺得歌就好似調味料咁,
可以跟建議食法,
亦都可以按自己喜好隨意添加。

期待你嘅感想
周興哲 你不屬於我
呢排成日聽
呢首歌好有feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞