Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季

1001 回覆
269 Like 13 Dislike
選美出身都可以 講對白有條理 眼神交流自然
(反而唔少讀演藝學院出身既凈系識用話劇tone演戲🤦🏻‍♂️)
人聲好細聲
係咁嫁啦大把穿崩鏡頭tim睇到將臣條威也
有無高清化?
究竟係打底定真係底褲,當年太濛真係睇唔清楚
直接睇2,但2同1有咩關係,之前睇過1唔記得哂
生不逢時
楊恭如真係好撚正
睇埋1會明多少少啲關係
Reboot+1嘅角色嘅因
而有2嘅角色嘅果
依家翻睇覺得白蛇好有魅力
小青好可愛
第幾集
電視睇都係,對白好細,音效就好大
2隻倒楣鬼係佛祖
喺1結局逆轉時空幫主角
所以被罰做100世倒楣鬼

側邊個觀音係妙善
1白蛇等許仙係因為妙善話佢見得返許仙所以一直等

2裡面因為將臣受天祐影響而踏入世間學習感情影響咗馬叮噹人生軌跡,馬叮噹本身緊逃避馬家既人所以白蛇最後死都見唔返許仙,因為白蛇遇上主角組係因為平媽事件嚇走晒啲住客(青蛇係地產經紀幫佢搵客)reboot世界山本未來唔係殭屍唔會有平媽事件,白蛇要重遇許仙既條件完全冇晒(平媽冇變活屍、叮噹遇上將臣)

最後叮噹繼承酒吧改名forget it bar
(2既劇情係無視左1個結尾reboot世界後酒吧重遇呢段,因為人物設定都改晒,1結尾個天祐自稱佢老豆60歲生佢,令人聯想佢係國華個仔,同埋果時佢先第一次遇到小玲珍珍,但2入面一開始個天祐係國華個孫,自細識小玲珍珍)
好佩服個編劇,
可以將白蛇傳呢類民間故事溶入現代故事之中。
想問二 孫版天佑 死左 咁代替既國華(天佑)有咩咁鐘意馬小玲(reboot左當無曬1既情節)
第一集一開始已經有
S2 好似係因為宿世姻緣

我大概記得:
馬家女人唔可以為男人流淚,
就係因為況家祖先辜負咗馬家祖先,
所以馬家祖先立誓,後人女子為男人流淚。
第3集一開始返古代都好正

箭頭

不過捕捉命運呢個主題係當時真係太前衛我覺得好多人都睇唔明
第3集仲有日本妹嫦娥
2佢地經歷既考驗仲多啲

因為1裡面珍珍活到結局反而有更多責任同顧慮
(珍珍畀佢咬左要負責任,但當時珍珍已經重傷昏迷冇得拒絕,所以責任全在男方)

2裡面珍珍劇情中段就死咗,臨死講話唔愛就唔好咬佢
令天祐開始思考呢個問題(愛佢就要咬佢)
到女禍賭局小玲瀕死,天祐因為愛佢所以想咬佢
一開波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞