Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季

1001 回覆
269 Like 13 Dislike
其實S1 d劇情真係好豐富,以前細個睇唔明,但以家30+睇返覺得好有深度
要搵白蛇
睇完第34集最尾啲花絮

真係好大製作

我諗個到有成100個老臨

就算而家拍都未必搵咁多人

又搭咁多外景出黎

都重未計頭幾集去日本

如果呢個劇本遲20年出世可能賣左比Netflix
真....仲搵左部舊巴士又斬左個頂又中間破佢柴
復生間房都有Titanic 海報
第2輯一開始去埋英國萊利篇又係勁好睇
S1啲人類角色起碼有啲用
五星其中四個係殭屍+法師+牧師+餓修羅,
個餓修羅仲要有對白交待佢係毛道長(林正英)傳人
然後正中有兩條蛇幾千年道行

比S3啲人類角色有用好多,又唔打得戲份又唔重要

S2除左孔雀大師好似冇人類角色保持s1返實力
個牧師變咗鏡妖
正中少左中間獨當一面一年既歷練同兩條蛇妖啲道行
餓修羅同警察個角色直頭冇左
馬小玲少左S1馬丹娜灌頂啲功力
新角色係兩隻貓妖+尼諾+馬叮噹
人類角色全面退場咁,結局得返馬小玲一個人類角色
但其他配角戲份都叫合理有舖排好過S3

S3堆警察同毛優佔咁多唔好睇既戲份
然後結局神仙對決變晒炮灰
前面講到毛優係毛家天才級繼承人咁
但結局表現仲差過S1阿平呢個只係練咗一年既新人
果兩隻打到毀天滅地既紅眼殭屍設定上勁過卡士蘭
但戲入面個表現說服唔到觀眾

應該會好似squid game咁
神龍倒帶
https://youtu.be/YR4TDBXebWc

S2馬叮噹同將臣(姜真祖)嘅回憶時背景音樂
將臣果幾個short
一個鏡頭不斷loop
左一下噴氣右一下噴氣

LOOP 左幾次
佢呢個位寫得唔夠靚 曬在 咁靚人設 應該改做同將臣同lv 兄弟之類 佢係德古拉伯爵 開眼係橙眼 咁就完美
港劇泥講能夠carry到咁磅礡既bgm

Hajimari

Kitaro
Views
Oct 2

https://m.youtube.com/watch?v=07FM_2FVU_s&t=1m
佢真愛叮噹
「愛」女媧只係盤古族人創造佢嘅設定
98年諗到咁嘅劇本真係好撚癲
回到過去改變歷史係咪第一套電視劇咁做?
第一季結局同第二季點解接唔到?
D打鬥應該係參考當年嘅龍珠&幽遊白書。

其實諗返轉頭,香港真係一個扼殺創作&短視地方,
當年口碑咁好,後繼無人,無發展做IP。

相反人地荷李活,異形、星戰&未來戰士都有後來既參與者幫手做起個IP。
bosco
原來係cowboy bebop陳十三真係毒撚嚟
有世紀之戰呀
姜真祖呢個名真係好撚型
真祖
殭屍既真祖
正中:咁可唔可以錫多淡先走…
貞子:傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞