Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季

1001 回覆
269 Like 13 Dislike
係僵屍 唔係吸血鬼 個改變其實仲大

鬼佬黑白片就已經有吸血鬼 外表似正常人但怕光 怕十字架 後面改做咩吸血鬼日記 你都唔會覺得太大差距

但你諗下以前d僵屍係林正英果隻著清朝官服 跳跳下果種 突然變到好似平凡人咁 照樣識朋友返工放工拍拖 大改得黎又唔惹人反感
cctvb嗰堆仲係麗的蕭若元麥當雄嗰堆
90至2000年代嗰啲
除咗殭屍之外,最撚好睇嘅「贏者為皇」,好撚好笑嘅「賭神秘笈」
吓 ? 我覺得《我和殭屍有個約會》, 殭屍得個名 , 事實上接近西方 吸血鬼(高級) / 喪屍(第5代) .

殭屍最基本最經典要吸收月光精華 ,《我和》都無 , 傳統殭屍會怕既剋星多數都無用 (太陽, 黑狗血, 桃木劍, 墨斗) , 定身符同糯米好似第一輯有用過 .

《我和》殭屍分5代呢個概念同 吸血鬼血親(眷屬) 概念好似 , 傳統殭屍無呢D野 .

BTW , 上級殭屍死亡 , 被咬既下級殭屍會變返正常人類 呢個設定係咪《我和》首創 ?
Fox買左
迪迪尼又買左Fox
所以之前一批fox既港片同自家劇都係迪迪尼播
第1套同第2套

咬左珍珍 vs 無咬珍珍
天佑沖咖啡好好飲 vs 天佑沖咖啡狗都唔飲
珍珍煮飯好勁 vs 珍珍唔識煮飯
其實好多細節....
我求下迪士尼上亞視配音版大儒俠史艷文
吓。。。。
你意思係唔知定唔識欣賞
當年我好鍾意睇
點解唔重拍
D+真係狂買香港嘢,反觀Netflix
好似話會拍電影版 黃宗澤演新一代況天祐
套野本身訪問話參考EVA
第三季坐時光機超前參考EVA
幾好睇
連會考都出埋黎
上咗未
寫話係5號,但我頭先login都search唔到
屌 諗起呀儀唱個版本
亞視係限米煮限飯嘅情況下,都可以拍出一套經典嘅電視劇,實在係神奇頂級超卓!
每個時代都有當下既代表作

而《僵》系劃時代既

之前有一堆比tvb買左劇應該一世都唔會再拎出黎播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞