Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季

1001 回覆
269 Like 13 Dislike
好撚正喎

勁有港味既CG....CULT味
我嘅理解係珍珍自己其實唔想變殭屍
同埋佢都知況天佑/況國華做殭屍都係身不由己
一直對殭屍呢個身份都係自我厭惡
但因為珍珍愛佢
為咗可以繼續同況天佑係埋一齊
佢願意跨越自己意願 承受變殭屍嘅後果
咁珍珍都的確一向係啲感情大過天嘅性格嚟
所以佢會用同樣標準睇況天佑
如果況天佑係真心愛佢 就會好似佢自己咁
清楚明白對方變殭屍嘅承擔
如果咁都願意一齊面對 先係真心相愛
但其實珍珍內心都知況天佑性格
好有可能係會因為責任感唔想佢死而咬佢
如果係咁 就唔會係珍珍想要嘅感情
同埋如果況天佑真係為責任而咬佢
以況天佑性格之後肯定會係責任感束縛得更加深
咁就更加難解開珍珍內心個結(之前佢自己都講到明覺得天佑心入面最鍾意嘅人唔係自己
所以佢死之前先會講出呢句經典對白

雖然睇翻話寫死楊恭如係因為啲場外新聞定檔期
但我覺得珍珍之死真係寫得好細膩好成功
亦都幫個角色加咗好多分
我記得就係好多人睇唔明....唔多BUY啦

不過當時ATV都已經好沒落有冇人討論都唔知
呢個講法唔成立
閱讀只系傳承既其中一種手段
文字亦有唔少局限

真正原因系:

上一代由細到大從不同渠道了解事物
新一代由細到大凈系睇翡翠事物成長
cp就冇乜 因為寫到明將臣真係好愛女媧
但叮噹的確好正好正
我都好鍾意戰衣嗰段 第一次睇睇到眼濕濕
馬叮噹應該係2數一數二咁有魅力嘅角色嚟
張慧儀又超有熟女feel
由細到大都覺得男主角個外型有啲趕客
佢本身已經唔係好靚仔 仲要整埋啲濕鳩造型
拍埋入面啲高質女演員度係爭得幾遠下
所以1陳啟泰同2卡士蘭都好搶鏡
不過劇情真係好好睇同埋佢演技尚算ok咁囉
鳩長官平時點著的
12000個look其實依家睇都好老土啦
楊恭如個樣太屈 佢個造型放返係2022年應該都問題不大
細個十歲都未夠
未識睇感情 淨係識驚
而家二字頭睇返 原來好多感情
有啲位都幾感動
追緊第十一集好正
小學雞睇愛麗絲個集驚到仆街
反而平媽嗰個都可接受

翻睇嘅時候用已知劇情嘅角度睇
親知第一輯係raw啲
但故事結構係好好
eg S1 全員喺屋內差冇晒蠟燭帶呀平上天台
跟住有條友(小青)白撞開門比番個燈籠佢地
一來係扣連下一個單元故事
二來係suppose所有住戶已經驚到走晒
但小青仲喺大廈入面
姐係唔會一般人

S2嘅世界觀仔仔細咗
幫殭屍用iris color分級
又假設咗殭屍同殭屍生嘅BB係災星
人物描寫係豐富
冇邊一個係絕對好人/壞人
小咪唔係奸但因為妒忌馬小玲所以唔想還粒珠比佢地
尤其係反派個班
藍大力想奪權喺到搞風搞雨
將臣其實唔想殺叮噹但保護女媧係優先
佢殺咗叮噹其實都好傷心
我冇記錯之後將臣係想逼況天佑爆seed
殺到自己同阻止女媧滅世
將臣只係想保護女媧但其實佢都唔想女媧滅世
所以只要自己死咗況天佑佢地就可以阻止滅世
S2嘅洋蔥位比S1多好多

S3真係唔太想提
佢d戲幾自然
S1都仲有少少青瀝,
S2完全放鬆晒,做自己
第三季中後段都好睇,補完成個故事
唔計其他幕後
以前電視台養好多 編劇 編導 編審
編劇
許莎朗、王照祥、陳十三、李漪琳、
蕭國華、張世昌、沈立強、葉天成、
范麗明、郭寶賢、關炳洪
編導
陳新俠、鄧偉恩、李良成、黃偉傑、
潘家富、陳國華、鄧衍成
助理編導
梁錦發、彭雪梅、周國雄、沈立鳴、
何婉雯、何志昌、劉贊聲、陳思敏、
阮慧雯、李寶燕
編審
張國源、李綺華、李漪琳

一套港劇既 角色 對白
畫面既 分鏡 特寫
甚至每一節既廣告位
都經過精深計算
百鬼夜行 只系數碼化既黑房技術

真正意義上既CG系博物館只暴龍
第29集最尾無啦啦有花絮
記得當年高登有開post討論過
堂本靜死前送一個夢呢part都係神來之筆
打後集數片尾都會有NG花絮
https://youtu.be/E_HR5cqfJkY
18:16左右
演技特效同表達手法都不敢恭維
咩色
西九個格局廿幾年未變過啲時間真係停左咁
點解隻山精咁似Anson Lo
況天涯爭d 而且冇乜戲份
況天涯呢度好多fans
我覺得馬大龍老婆正好多
果條女都算metoo始祖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞