Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季

1001 回覆
269 Like 13 Dislike
終於聽再大軍嘅真聲,佢勁好戲
1係低成本完成,無得講

2係果個時代黎講已經設計得好靚。

3可能因為之前既成功,同埋無卡士蘭咁貴既演員,所以多d錢係設計到。
Ok仔成個彭健新咁
睇到第2定3集佢地話舊個d 殭屍全部收晒,得返將臣同比佢咬哩幾條友
亞視有套殭屍道長呀嘛
有講過原本既budget係想拍殭屍道長3既,但林正英死左拍唔成,於是某程度上咪拍左套殭屍universe 出黎
正中同貞子猜包剪揼輸咗,係咪真係天意?
況天佑見年老阿秀 同美國隊長呢個場面相似

究竟邊個抄邊個?

美國隊長漫畫有無呢幕

《無限手套》(1991):
At the start of The Infinity Gauntlet, the character Thanos has collected all six Infinity Gems and attached them to his gauntlet. With their combined power, he becomes "like a god" and sets out to win the affection of Mistress Death, the living embodiment of death in the Marvel Universe. When Thanos uses his powers to instantly erase half of the life in the universe from existence, Adam Warlock leads Earth's remaining heroes against him. After the Infinity Gauntlet is stolen by Thanos' villainous granddaughter Nebula, Thanos aids the remaining heroes in defeating her. Warlock ultimately obtains the Infinity Gauntlet and uses its power to undo all it had wrought.

~wikipedia

穿越情節系MCU(有錯更正)
嗰個位唔係一般突破第四道牆,可以話係3.5或者4.5度牆——況天佑佢哋以為自己拍緊戲,會對住鏡頭做訪問講返對「自己個角色」既感受。但其實嗰一段喺鏡頭前既尹天照、12000、陳啟泰,並唔係現實中既尹天照12000陳啟泰本人,而係飾演緊呢幾個「角色」既況天佑馬小玲袁不破,去飾演「現實中既自己」。
唔係演員飾演角色,而係角色飾演返個演員,呢條橋真係好黐線。如果無綫有個編劇夠膽提出黎,肯定俾人鏟到上火星。
當年呢集一出俾人勁屌,但其實個「角色層次」真係幾複雜,當時睇開一般港劇既人 有好多真係會完全唔明。
廿年後既今日,觀眾睇過睇過咁多新劇新橋,相信比嗰陣時更容易理解同接受
一睇就停唔到

平媽個單元恐怖得黎又有感動最後平媽比PIPI 屌醒左

平哥又係好慘最撚慘就係阿倩明明之前比返錢都比平媽殺

PIPI係唔係鍾意平哥
聽講第3輯個劇本大改過黎因為12000受左傷拍唔到好多打戲

好想知陳13本身想點玩
+1
一睇就停唔到

’御命十三‘ 個名&造型都勁中二病
當年第三輯最鐘意況天涯 覺得她好可愛
係貞子特登

Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季
https://lih.kg/yfzkRmX
#124 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
第三輯好悶 之前次次睇頭幾集就棄
本身係MIB 咁一老一少
林正英+杜汶澤
之後林過左身
所以先轉左馬小鈴落去
當大家睇完咁多Marvel 再用依家嘅角度睇
就唔會覺得Kam
我覺得佢個世界觀開到好大
仲走到好前衛
細個果陣睇係唔多明
到大個再睇返 就明白佢係講晒天地人三界
同埋想探討命運係可唔可以打破
係唔係人人都渴望得到永恒嘅生命而
永恒生命嘅國度 係咪就代表住完美嘅世界
我覺得個message比第一二輯深好多
係Present得唔太好
眼高手低
同意,我記得我當年睇完第三輯永恆國度,
我都覺得眼高手低/捉到鹿唔識脫角,
Idea非常好,但拍出嚟做唔到個效果。
細個睇無留意插曲,
依家睇返覺得用呢首插曲好正。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞