Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季

1001 回覆
269 Like 13 Dislike
能力係快槍手
Aka 徐福
岩岩睇到S2
S1唔係重啟唔係無比將臣咬咩
S2點解改完個名都係比將臣咬
係要改咗少少設定先拍到S2
S2都無咗青蛇,變咗夢夢添
第一次冇咬到,之後幾年後馬丹娜搵佢幫手捉將臣
第三集變咗幽遊白書
者係S1重啟世界接唔到落S2?
我當新故事睇算
《star wars》系架空既異世界
《my date with a vampire》系都市伝說

加上香港人唔擅長寫大格局既SF野
廿幾年前搵個香港歌手
為亞視唱劇集主題曲

難度仲高過
拍到一套有口碑既劇集
個3句野有聲
呢層就你自己決定啦

不過S2有時會引用返S1。
例如:
S2肥倒楣鬼,佢話前世自己係彿祖(S1)

S2真天佑變鬼返嚟同小玲對話有提及到自己可能根本唔應該存在(應該係指S1國華天佑係同一個人)

S2求叔都講過話97年7月1日可能真係發生咗末日浩劫,只係有其他人解決咗,自已唔知(暗示S1佢哋拯救咗世界,不過reboot後佢地無記憶)
當年睇,已經好震撼,我都喺度諗點解可以諗度呢個劇情,次次同人傾,人哋都以為我痴線,終於有其他人識欣賞
D對白真係好屈機,
殭 1 山本一夫佢哋諗住回到過去,改變未來,佢個女又叫未來,最後失敗左,個女失左踪,山本一夫話我而家連未來都冇埋喇,一句說話兩種含意,寫嗰個真係好犀利
又唔係接唔到

成個故仔就新故仔黎架啦,都係同一設定去到唔同年份有唔同發展咁
但s3 嘅馬小玲好好J,仲有況天涯
即係邊一集
睇左頭幾集就停唔到
其實小玲好慘
好似就係尹天照減人工都要請任達華嚟做將臣
S3最後一集大結果中後段
s3 有偉哥.
而且捉鬼個故事幾有創意,同拍得幾恐怖.
結局前又玩野. 唔差.
啱啱追到呢段 完全feel到山本一夫有幾絶望
睇到我好嬲 山本一夫斬死況天佑就啱架啦
雖然碧加先係罪魁禍首
搞到我而家睇到況天佑同小玲d loveline 睇到燥
其實都睇得落既
s2 d對白仲堅,每一場戲既對白都會帶d小道理出黎,唔突兀又有深度
果段創作上好癲, 係劇情入面仲癲
瑤池成功三書合一, 天書可以改變過去
D人變晒到現實演員, 角色自己都唔知, 可見天書威力幾勁
係比地藏打破左先解決到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞