香港本地Hip Hop Rapper討論區

1001 回覆
192 Like 11 Dislike
見sleptbase話暫時唔考慮有walkin
痴線成400個人點塞得哂
我嘅utopia 入面得一對
咁姐係含jer 下次咁
Improve studio 今日下晝仲有 我去咗搵佢地買🤟🏻
抵過sleptbase
kol141 lecture 1
唔會出lecture 2
唔會出lecture 2
Boys choir幾時出show
等到頸都長
岩岩先見到
如果有人唔得閒去可以tg me kateXDhello
NKidd既Monitor FT. Lay-zG
https://youtu.be/5LgzAo00AYY
b其實點解
我覺得個 beat好撚正
sampling 同mixing 好出色
今次啲詞可以叫做佢咁多首中文歌入邊最好嗰首,佢自己寫返仲好,雖然都係比唔上佢嘅英文詞

都唔明點解佢之前嗰啲歌會搵黃偉文同埋林狗填,佢哋邊寫到R&B同Hip Hop嘢,應該搵返Delta T呢一類填詞人啦
sampling 同mixing 真係做得幾好
但公海都係踩到一文不值
問過tfk未呀傻鳩
我知吖,我喺隔離個post都有留言讚,啲人淨係識負評我,我都懶得同佢哋拗

我又唔會怪佢哋,嗰班人聽開pop嘢,仲要聽歌淨係只聽個歌手唱功,你同佢哋講深入少少,乜嘢係sampling、mixing、arrangement、flow佢哋都唔知你噏乜,鑑賞水平咁低,唔同level 冇得同佢哋討論,反而呢個post啲人比較識聽音樂
非常同意
我都認同啲詞同flow唔夠aggressive
不過又咁講,可能呢個正正係佢個tone,如果太aggressive又未必係佢自己
不過都係果句,已經好過佢之前嘅中文歌

所以我話呢度啲人先係聽歌,真係討論音樂
係信仰
你明就會明
其實你同佢哋都係冇咩分別
都係想要人接受自己嗰套口味

你仲要衰在扮到自己唔介意
明明就勁介懷 先會講得出咩level唔同

音樂呢啲根本冇分高低 只係循環同口味
反而你呢類靠聽咩音樂去搵身份認同既人仲撚low
曲好,詞鳩。
我冇話人哋一定要接受我口味喎,我自己一向都有聽pop,陳奕迅、陳蕾、rb、恭碩良,甚至Danny summer 啲show我都有去睇,我點會睇唔起聽pop嘅人

只係大部份人講音樂,來來去去都係講人聲
作曲、編曲、Mixing全部唔會提,咁點討論啊

你講得啱呀,音樂真係冇分高低,但你都講吓唔鍾意邊一個地方,例如我唔太鍾意techno,我覺得佢旋律唔夠多元化,節奏太重複,但係我鍾意佢聲音嘅科技質感,咁係咪代表techno唔好,唔係喎,只係唔啱我口味,就算你唔鍾意,都起碼講出點解唔鍾意呀

好似你鍾意嘅TFK,我之前都打咗一大段嘢,由beat、flow等等話俾你知點解我唔鍾意佢哋,我都有叫你調返轉講點解你鍾意佢哋㗎,但你都仲未講到

我唔係睇唔起聽任何音樂類型嘅人,我甚至有friend會聽粵曲,我只係睇唔起一啲唔識得做全面分析嘅人,甚至連點解自己鍾意嗰類型音樂,都講唔出嘅傻鳩
賣friendship
我認真答你,某程度上佢地同JFFT 好似

香港後生仔真係咁追求偶像嘅唱功呀實力咩?唔係囉

香港地追星追左咁多年,一直以嚟星同聽眾其實有好大嘅距離,你好難了解佢地真實為人係點。

而JFFT TFK 依類型嘅人彈起,某程度上就係班fans 想有一班比較同佢地親近D 貼地D 嘅artist . 就咁講TFK , 大把fans 由佢地partime 拍youtube 嗰時已經睇緊,睇佢地無無聊聊,去下D 好平嘅旅行,過D 好平實同大家一樣嘅生活。

再睇住佢地鳩下鳩下亂玩音樂玩到上chill club 上地面,感覺上就係fans 陪住佢地成長咁。加上佢地唔係滿身銅臭因為要商業化而冇左本質,所以班fans 先咁支持佢地。

就係想佢地做到一D 班fans 唔夠膽做嘅事,而佢地又真係好老友,友情依樣嘢好虛無,但實在好多人鐘意睇
終於答到我,即係賣情懷,ok吖,起碼有你嘅原因

咁你又好難怪我哋一啲唔係睇開佢哋YouTube嘅人會唔鍾意佢哋嘅音樂,因為我哋真係從音樂出發

btw 你話香港後生仔唔係咁追求偶像嘅唱功實力,我想講唔係啦,依家香港啲偶像派俾人追擊到傻,你睇吓出邊幾多個post串緊mirror啲成員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞