香港本地Hip Hop Rapper討論區

1001 回覆
192 Like 11 Dislike
香港人鍾意聽垃圾 anson lo 夠幾百萬views
傻閪慢慢聽你啲天水圍驚驚 咩麥當勞
gold apple 依啲咪高汁
酸到
心口紋對鷹!
我見冇人講,咁我講吓啦,
佢哋啲歌我真係覺得麻麻,
首首聽咗一次已經唔想再聽

不論flow同rhyme都唔強,
冇著重音調,歌詞亦都唔太有意思,
唯一可以讚嘅係佢哋啲hook寫得幾入腦,
亦因為呢個原因,所以佢哋會比較受一啲唔係聽開Hip Hop嘅聽眾歡迎

其次佢哋會搵啲唔錯嘅rapper feature, 例如Akiko同Billy Choi,變相提高咗verse嘅水平
再加上其他音樂人幫佢哋做嘅beat幾好聽,例如JNY(佢係一個好撚勁嘅Producer)

總括嚟講,單純以rapper能力來講,TFK其實真係唔合格,但因為有其他幫佢哋feat.同做beat嘅人幫首歌加持,所以我又唔會覺得佢哋啲歌係垃圾

順帶一提,低處未算低,我個人覺得試當真兩隻小丑就真係得啖笑,rap嘅能力比tfk仲差,首成名作個beat仲要係買返嚟,之後嗰啲歌全部不值一聽

所以喺香港做音樂紅唔紅,係同能力冇關係,因為大部分香港人嘅音樂鑒賞水平其實好低,不過好彩呢幾年我覺得開始有進步
其實真係唔係酸
唔鍾意佢哋嘅人又唔係公眾人物,點會酸佢哋
只係大家未必能夠好似我咁,講出點解唔鍾意佢哋嘅歌,所以只能夠用垃圾去形容

咁當然,有時啲嘢磨吓磨吓就掂,過多幾年繼續玩落去,我相信佢哋點都會有進步,只不過係多定小
真係
唔好玩啦 billy choi 把死人雞仔聲
我冇話佢勁喎,但係起碼好過tfk
仲有東城都好勁
唔掂嘅位係? 聽得出啲用字係佢wrap up 個個風格 不過幾正吖
老實講,我覺得佢只係叫做合格,同JNY冇得比,兩個Level
唔知關唔關mixing 事,flash 把聲正咗,同埋改字好似有改善

大仙打手
不要再說了 小小可惜
年輕係咪罪都正
BMW
今晚8點mv
終於得閒聽完Novel Fergus隻新碟
5隻歌入面
你問我最鐘意邊首真係答你唔到
因為首首成隻碟都咁撚高
我覺得比黑水鬼又升咗一個Level

只可以話好耐未聽過咁高質在地化既 rap
Novel Fergus本身都夠高
仲要加埋M4
真係畫龍點睛

神話用D字靚到

江湖最正係將粵曲mix落埋Hip Hop到
再加埋本土文化
用平鋪直序既方式去Rap返而仲撚惡仲有Feel
有時唔係大大聲話自己幾惡幾Hustle hard就真係有Feel
天水圍驚驚真係要學下野
你地好撚惡? 我唔覺
最後兩句
真係聽開Hip Hop嘅,都會覺得佢哋真係麻麻
loser討論區真係loser多
tfk場場live爆曬 最識聽hip hop係你哋啦
我今晚去左肥佬到
做咩唧你
唔鍾意咪唔鍾意囉,一定要鍾意嘅咩
又係你話我哋冇point,我已經打晒成段嘢出嚟

仲有我冇話佢哋唔紅喎
我成段文亦都有講過點解佢哋啲歌會紅
不如調返轉啦,從音樂角度去分析點解你鍾意佢哋啲歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞