『薪火post』BNO 續期資訊(113) 睇頂置 –– Goodbye Queen Elizabeth II

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
正想講
護照得一本,選擇得兩個:1. 走,2. 唔走
廁板係廢,尤其細機場。 十幾年前已經係咁。唔見咗廁板仲煩,有人係西班牙唔見咗護照,攞住旅行證返英國,出埋BNOvisa都唔俾上機。 FB有人寫:

係歐洲,就算攞住BNO,都好用過廁板n倍。只有係香港先吹到廁板好x勁,見過世面就知道虧。 結論:做人最緊要有選擇。
當地職員拿着她的特區護照打量了一會兒,小心翼翼地問:「Hong Kongese?」
朋友說:「No, I'm Chinese.」(不,我是中國人。)
職員聽了立即舒一口氣,然後跟朋友解釋說:「因為早前遇過一個也是拿着這種特區護照的旅客,我看見證件上有China字樣,問了句:Chinese?誰知那旅客忽然扯火,大吵大鬧,問我是否不識字?這裏明明寫着『香港』,我是香港人,不是中國人……」

重作啦,都唔合邏輯
當地職員拿着她的特區護照打量了一會兒,小心翼翼地問:「Hong Kongese?」
朋友說:「No, I'm Chinese.」(不,我是中國人。)
職員聽了立即舒一口氣,然後問朋友:「Oh right, Chinese, so where is your visa?」(哦,中國人嘛,那你的簽證在那裡?)
朋友解釋稅 : 「No, I come from Hong Kong. No visa!」(來自香港的不需要簽證!)
職員變得火滾 : 「You said you were Chinese but now you claim you are from Hong Kong when it comes to visa.」 (你話你係中國人,問你攞簽證你又話你自己香港人。 )

咁篇作文又唔係錯晒,裡面有樣嘢講得好啱,「你拿什麼護照,你就是什麼人,不喜歡的話,就去別國拿人家的護照囉!」
就係因為無論香港、澳門護照都係中國人,一本紅色中國護照,啲職員唔駛睇都知要簽證,唔駛左問右問。
未必關事....鬼佬唔會因為唔關佢地事既野去加快自己工作速度
我諗應該係19年後先續期果堆申請消化得7788
想問吓status update係咪會有email通知?
我已經懶得日日上去查
上個禮拜交晒佢要嘅文件之後又石沉大海咗
成十倍時間都仲係kick住received 階段
想請問下大家本新bno幾時收到SMS
我而家淨係收到舊嗰本bno同文件
補完文件已經2星期,好似石沉大海咁,連確認收到資料嘅email都唔覆
可能放大假
但佢又限我29號前補,唔補就自動取消我既申請
兩樣無抵觸。

個限期係俾你,唔係俾佢自己。 佢無應承你即補即做。
歐洲係咁慢㗎啦。我file EC261 追航空公司退款兼賠償,我等咗兩年,調解中心仲處理中。

歐洲無嘢係趕,急唔嚟。習慣吓。
《急問》

小弟於9月申請BNO First adult。當時HMPO所要求啲文件全部寄嗮副本。

最近收到HMPO email 話要寄返正本,但係老豆老母死都唔肯比佢地自己出世紙同結婚證書正本,當時亦都有寫解釋信話點解寄唔到。

電郵一到已經即時再同英國佬解釋啦,但佢死都要正本。其實咁嘅情況係咪可以收得皮
(如果真係要補,只能夠補返我嘅出世紙嘅核實正本)
最弊老竇老母連核證副本都唔肯去做呢

ching仲有冇其他方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞