『薪火post』BNO 續期資訊(113) 睇頂置 –– Goodbye Queen Elizabeth II

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
可以
多謝ching, 唯有繼續等下
巴打我舊果本已經寄緊黎香港
我未有update
是但啦
最緊要嗰本寄咗就得
今朝都收到dhl sms了
尋晚收到SMS, 8/11到
祝巴打都早日收到
係咪一定要本人係屋企等,如果返左工果時佢話送黎,無人收件咪又彈回頭
Unfortunately without the birth certificate I wouldn’t be able to continue to review your application.

好野,佢當我嗰份唔係正式文件
迫我做中國人
續期都搞鳩我
佢做乜硬係要出世紙。 renew 無要求出世紙。
Quote返HMPO網頁俾佢睇。
我張出世紙係香港,我都無諗住返去攞。
我有比佢,但係話我嗰份唔符合佢哋嘅政策要求
我解釋咗份嘢就係咁樣係正式文件,但係佢唔接納
續期姐,又唔係新申請,又唔係搞BNO移民5+1
佢哋其實係咪有客戶服務部可以投訴吓或者問吓?
https://www.gov.uk/government/organisations/hm-passport-office/about/complaints-procedure

This is all official document I can provide to support my passport renewal. I’ll file a complaint and request for another assessor to handle my application.

內部turnover嚴重,遇着個新手唔出奇。
邊間office
之前Liverpool 快過durham
近排好似durham快返
我就係唔好彩抽中Liverpool
等左一個月之後開始同我玩程序正義執正黎做
我都係Liverpool
等成個月唔轉received,用webform問先知轉左去paper system之後又冇消息
唉 又有野update 吓 之前因爲本葡萄牙護照個名唔一樣又改唔到BNO 個名 HMPO唔肯出passport 因為話佢地要求所有身份個名一定要一樣 同HMPO 啲staff 傾 最後決定改香港同BNO 個名黎就葡萄牙
跟住10/17 寄左份deed poll 同理新身分證copy 過去 11/01 就話issued 今日收到 點知一打開本BNO.... 個名仲係出左舊名
可能因為網上填表嗰陣填左舊名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞