『薪火post』BNO 續期資訊(113) 睇頂置 –– Goodbye Queen Elizabeth II

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我樓下保安幫我簽收
我有一份轉咗智能櫃攞
一份唔記得轉,焗住要麻煩佢地
Thanks
Thanks
想問大家係咪收親email佢稱呼你個名都無左最後個字
驚佢搞錯左個名
係咪

CHAN TAI MING

佢叫我 TAI CHAN
Exactly
唔驚架,外國係咁,first of the first name
我反而冇諗過佢有冇出錯
今日收到通知,我想知我要補交咩文件,有冇人遇到呢d 情況

要我UK 或者係其他國藉既passport, 但我好記得,入信封前查左3次,一次過寄哂舊bno passport 同我特區既passport 去佢uk 果邊。

我自己好confirm 係最新,我自己有2本,一本係我6,7歲,過左期既BNO,仲有本係我BB相既BNO, 但剪左角,我就冇寄。我填表時候都係填SAR,冇其他國家既passport, 想知問題係邊度,明明已經寄哂,都要問我拎passport?

另一樣諗到原因就係我本香港既特區 係21年過左期既,我用左呢本寄去,因為我一直冇申請番一本新既,如果uk係想要我最新既特區passport。咁我要去香港報失再申請過

另一樣野係佢地真係整唔見左我本passport, 明明我已經pack 好哂一個大包寄過去,果時都有人寄收(有留低),過左2日之後就轉左doc received。

2022年9月2日收到文件,今日收到email pdf叫我交野,track 番state 都係doc received, 唔該
好似要未過期既hk passport
有錯請指正
我睇咗doc

我理解為有未過期hk passport 要剔有其他國家passport

如果只有已過期hk passport 要剔沒有其他國家passport

唔知有冇理解錯
咁可能我tick錯左(太耐真係唔記得),我自己肯定得2本passport. 一本BNO, 一本特區,冇其他國籍,香港果本我冇renew,係咪要用email 講番本passport 唔會renew, 定直接續特區直接寄番去,其實我好唔想續
真正既遲黎先上岸
等待既過程真係好撚辛苦
已經問左,對面都係叫我寄正本,我已經2本正本都寄哂去,唔通真係整唔見我本野?

已經寄左信再問,唉,點解呢d 事會發生係我身上,六合彩又唔見我中

想問下地址證明.... 本地銀行廣告信得唔得架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞