其實機械工程究竟有咩嘢出路

262 回覆
138 Like 26 Dislike
外國會認受香港啲mech degree?
Thx 巴打
雖然應該未可以獨立完成個product 不過都對外國搵工信心大增
加拿大做緊mech留名
車廠都有分大廠同零件廠
大廠就唔洗諗
零件廠都唔易入
得 但人地會請有做車intern的人先
香港唔會有
舊同事
去左邊度搵食
我去左多倫多
scheme係垃圾
做得耐就自己識搵imech
hkie
香港既mech = bs
你又知我係你舊同事?我無話過我係ASM做過喎
做product line?
唔係入面做過鬼識呢間公司咩
我自己無做過,係好多舊公司同事都有係ASM做過之後先識。
黨鐵唔係長期請人㗎咩
有朋友真係mech出嚟去科學園做robotics,但發展不太好,公司細,生意唔多
但感覺好玩過做垃圾地盤佬
唔行scheme 咪考imeche 轉番hkie
真心香港地識人好過識字
考牌都係小圈子,你跟岩大佬順風順水
香港既ell = bs
又冇水人入 都係中立咁講返件事姐

build入到client 同 正苦就真係人工高得嚟又舒服
如果做到判頭/ project holder 就要落手落腳
辛苦但有得分,而且中間仲有啲唔見得光嘅

其餘嘅位應該都係打份工

如果manufacturing 做client 跟project一樣有得分
識人做件產品,2020年食正疫情條水
成條Team一齊分,junior grade 果年都岀咗18個月花紅

如果做廠,通常去到某個位就用廠嘅revenue 嚟計花紅
而且同supplier之間嘅關係千絲萬縷
好多野唔係香港發生,公司想追都冇得追
而且有啲係老闆默許,公司賺到錢冇利益損失就得,算係個人能力嘅一部份

如果安份打份工,我估其實唔差得遠
我做過3間公司, manufacturing M grade 都係4-5皮咁上下啦
building咩情況?有冇師兄分享下
呢個真,算係trade off 嚟
做client 會相對好少少

但如果公司大啲,會有機會周圍飛
好睇個人preference
做咩都好,千其唔會入manufacturing, 幾有興趣都係咁話
雖然我同你一樣好僧魚蛋論
但事實上而家想做老師真係易到仆街
個啲已經做到爛市 唔好簡細公司做,做得依類最好簡大客例如政府,同樣做機械人,最少2.5m以上
細公司做high tech 野都係靠政府funding先有肉食
Mechan香港黎講真係狗都唔屌
出到黎基本上8成都係BS
好聽就係工程師
唔好聽就地盤佬
日日做埋晒d on9下欄野 仲要成撚日ot

利申 Poly ME 早你少少grad
做左2年BS頂唔緊 行已轉
宜家做得好開心
希望可以做返真mechan嘅嘢 (機械零件設計,維修嘅嘢) 呢邊嘅話即使人工低啲,升得唔快,都起碼係做緊我有興趣嘅嘢。

興趣當飯食 咪咁痴線啦大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞