其實機械工程究竟有咩嘢出路

262 回覆
138 Like 26 Dislike
而家考牌都起碼要有返個master先喎
真心, 加 1年master jo sin.
8月先搵, 大部份只有超西工(lift, aircraft maintenance).

真mech :
EMSD, DSD, AA, CX, logistics cargo (DHL, Fedex, hactl), MTR, CLP, Philips

p s. HKTV mall 好似請緊; 外國 UK CAD 大把.
中型乾收銀都入得返client
睇咩client
高條毛
可以試下污水廠既sup仔或者顧問~好似ATAL, JEC, Binnies 呢d咁都好缺ME人,不過佢地通常好耐先覆,再唔係直接Send去各大main con,其實各大main con BS都缺人,只不過無登出來姐,但起樓野又同ME唔太相關
唔好行scheme,伏。想考牌直接讀個master仲好
做engine 點解唔移民?
去加拿大
搵幾年大錢先
好多 assistant engineer 仲請緊人
因為你唔做mech r&d 行科技工程啫
大把出路
話你知 仲有乾收銀仲請人
你試吓 勤力啲搵 唔好淨係JobsDB
直接上官網 搵 email send CV
樓主係果類又懶又唔想搵果種人
好多mech grad 做3至4年,就2萬-3萬
叻嘅一grad就25k 以上。
唔錯啦

香港真係冇得揀
叻嘅先入到兩電一鐵
其次就貨櫃碼頭 不過都唔易入
EMSD mechan 佬路過
想當年畢業前 11, 12月已經開始搵工,果段時間大家都會不停交流搵工資訊,好難會miss
個個同學3, 4月已經開始有offer

宜家呢個時間真係難搵有scheme A 既工 因為hr 會一batch 咁請,一齊Apply scheme A, 因為要d 老闆簽名。

如果你要行scheme 應該要做住AE 先等下年graduate 一齊apply. 除非間公司hr 咁好人單獨幫你攪

你polyu deparment 冇d 工send 出黎? 果時可以上jijis 搵工,唔知宜家重有冇,可以上去睇下,都幾多工for graduate.
總機械工程師 (Chief Mechanical Engineer)
首長級薪級表 第1點
($154,700 - $169,350)

高級機械工程師 (Senior Mechanical Engineer)
總薪級表 第45至49點
($120,520 - $138,855)

機械工程師 (Mechanical Engineer)
總薪級表 第32至44點 (跳薪點: 第34,38點)
($72,225 - $112,925)

助理機械工程師 (Assistant Mechanical Engineer)
總薪級表 第18至27點
($37,685 - $57,395)
依家已經要master啦IMECHE最平成本考牌得返scheme A
又講經 你唔好做特首
長官
入廠/行船
你好!Sir
發現套戰甲做iron man港版,
警惡懲奸,鋤強扶弱,濟世為懷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞