其實機械工程究竟有咩嘢出路

262 回覆
138 Like 26 Dislike
可以答你,除咗做BS/轉行/移民,讀mech係香港係無路可行。唔求行scheme 既,依家都一定搵到工。
所以點解咁多mech仔要半工讀bs master
好聽叫mechan,其實咪冷氣仔
讀ust hku mech大部分入bse條路架wo
機器做政府就出路多
出面麻麻地,BS會多D選擇
想了解下行scheme同唔行scheme
有牌同無牌嘅差別有幾多

見之前啲工程po 有啲就話差別好大 直上50k 70k 人工

有啲就話有牌都係加得個三四千蚊人工

想知分別究竟有幾大
讀Mechan揸貨van
機械工程自毁前程
直接去到最後教書算啦,香港工程出20k都話有錢請唔到人

正苦咪直上50,70k囉
但有牌加三四千就誇張咗啲,有牌上到40k up嘅,但個牌唔易考
唔好做建築行業,可以睇下科學園/科研中心,做番真係同機械有關嘅野:robotics, automotive 等等
做機械最好移民啦
main con行scheme 得building野唔好濟
工程系係俾你移民用,唔係留港發展的
好多人係外國考IMechE 番黎轉 香港行唔行scheme睇你自己,但行得9成都有Bs,唔完全係機械野
mech人好小唔好做bs啦
做BS囉,manufacturing, lift, 機場又得。
每年咁多mech grad, 咪又係咁搵工
返半年到一年工,儲夠錢玩加拿大owp
香港讀engine預咗要移民
或者咁講,對於學生,香港engine科存在嘅意義就係俾你準備移民
如果留港mechan無可避免要掂construction嘢,不過而家香港嘅工程質素就……
大把盤唔夠人 你肯做bs做狗過埋年先搵都未遲
移民你拎唔到Citizenship
都係做唔到Defense 同Aviation

Mechanical= HVAC
建議係香港做兩年Consultant
之後過英國撈
係UK 考CEng, 唔好係香港考
轉行,做建造業哂時間同熱誠,永世二奶命日日俾人屌做到狗咁

利申行完scheme轉行
別再做工程
做隻貓做隻狗 不做工程
不過你讀咗 就算
死死氣氣地搵工吧
巴打搵幾銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞