其實機械工程究竟有咩嘢出路

262 回覆
138 Like 26 Dislike
自毀錢程
樓主依啲咁平庸嘅人都係啱做BS架喇
香港要搵做機械設計嘅公司係有除左ASM之外大部分都係細公司,你預自己畫CAD,做CAE再到拎去搵廠報價再自己assemble,testing,documentation 同shipping 都要自己做。

second up對細公司黎講無咩所謂,最緊要識畫圖同有sense。

利申做左4年mech design
利申做左幾年依家去左外國做
睇下咩公司啫 鬼佬機好過咖仔機既 讀完機械工程好多人都入E行
污水廠Sup仔既話通常都搏入顧問做ARE再考牌,不過都唔係咁易,因為一個位通常6-7條友爭,但如果interview個呀sir識你,咪會易啲
師兄唔好入main con 呀 講咗咁耐都聽唔入腦
唔好為咗果25k fg 價走去做bs 2奶仔
所以咪話香港最似呢範嘅行業係𨋢公司大部分𨋢公司都以香港做重心。冇人叫佢入去new project度做sub仔架,一間𨋢公司咁多部門(technical department, design, maintenance, manufacturing etc)
公司唔夠人high dip仔都照請啦
不過𨋢仔project e 好易考到牌
呢個問題可以係一個phd研究課題
咩叫Sup仔?
做左五年R&D
人工就一定低過做building 嗰啲
但我做過兩份都係返1-5
叫多啲私人時間

工作方面係多野學
好多不同既生產工藝要識
但係要預公司叫你返大陸
做product好,搵到間好做既做service日日r春袋
Ching 外國mechan係唔係好吃香??
小弟都係細公司做 想知外國行情係點
人地半年前已經搵晒工
你依家先搵
行船做大車
Mech係香港點會冇岀路呀
做sub仔又有做main con又有做consultant又有
如果唔係行建築工程呢條路(即係唔行scheme)
可以去做supplier 又得 做生產力局/ASM 玩設計嘢又得

屌你真係影撚衰哂poly
開埋啲垃圾post

講到無岀路
有啲冷門engine科都未撚夠膽岀聲啦
如果你夠經驗可以獨立咁完成成個product 咁外國都幾易搵到工(無香港咁易)。英文都唔可以太差,最緊要夠膽講。有profoilio 可以show到你過往做過啲咩就最好
Sup for Supreme 即係優等生
跳機械舞
你智力咁低既
大家都係狗 不用分那麼細
外行人真係外行人
一句就穿煲
玩PLC大把出路

後生細仔望遠啲,好多科香港乞食,出到去好多人爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞