其實機械工程究竟有咩嘢出路

262 回覆
138 Like 26 Dislike
有無建議邊到搵
Process control engineer
正路
整車
做BS 工程
前途無可限量,人生嘅天花板

依家有錢到我去食三哥都直接食過橋唔諗食乜餸
有錢人嘅生活,你敢想嗎
記得以前kickstarter 有單係班係話整高達都呃到少少錢

就幾張設定圖郁下細比例既成品
你要做真mechan野就去做product 做R&D
做manufacturing相關,會比起做building 多好多Techincal 嘅野

香港做building 都係睇圖劃圖跟例跟standard,冇乜創新
最緊要成本低利潤高有水位
日日返工帶住老母,開會屌人同俾人屌
真正意義上嘅”工程師”其實比例上唔多

但manufacturing 大部份都冇得行scheme亦冇需要
人工高唔高就睇個人造化,但初期多數比building低
how about Canada ?
聽講多倫多附近都有d車廠
Canada mechan 有咩做?
邊有得一開波就做pe俾人玩死都似
起碼做ae 2年先 有得升pe
機械工程,自毁前程
後期都比building 低,唔好水人入manufacturing
兩電一鐵一煤
各~交通運輸

半導體如ASM

各類Building Services sub, cob, main
睇下你當唔當時間同尊嚴係一個成本
大丈夫!
讀完mech hd升u入mech degree
入u第一年努力讀tran去it科
做緊第二份it intern
建議移民去其他國家發展仲好 香港工程只係得建築行業
Mirror演唱會驗收器材
點解你一個freshgrad個plan睇落rough到同一個freshman差唔多
睇政府職位空缺
呢家真係大把位 掩住良心
鳩教 無咩大問題
師兄 搭單問一問
想知英國/加拿大係唔係真係好缺mechan engine仔?
輕型貨車駕駛工程師
Manufacturing 都幾困身,仲要成日睇廠,狗也不屌
Stream B 過加拿大搵工發展會更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞