其實機械工程究竟有咩嘢出路

262 回覆
138 Like 26 Dislike
poly fg 機械工程
七月做完fyp 俾自己休息咗一個月多啲
八月尾開始搵工 唸住搵main con ge位
個個post都係請civil/building/structure
完全唔見有ge位請mechan

跟住搵乾收銀 ge位
都係唔見有請mechan仔

宜家搵工搵到個人好灰 好似mechan真係無前途咁

究竟mechan仔想做ge行scheme可以做咩嘢
直接轉行保平安
8月尾先搵工

我識人ME畢業做BS、做product(medical, IoT, 家電, 玩具),轉行做銀行、MT、programmer都有,但你8月先諗,諗得黎啱啱好趕得切下年請人

不如樓主你講下你心目中想搵咩工先啦,你乜都唔講,點幫你呀,連你會唔會做engine都唔知啦(建議唔好)
你仲後生 甚至準備一年後再轉行都唔遲
轉行做教畜好過
我都知我蠢 唔早啲plan定之後條路點行 早啲去搵工 搞到八月尾九月先搵 咩工都應該被人搶哂

我主要希望可以入main con 行scheme 考牌
希望幸苦幾年之後嘅人生會好行啲

其次我希望入到大啲嘅公司,安安穩穩咁落去。係期間就不斷進修,提升自己嘅價值,而且安穩落去都希望可以有自己嘅時間,發展興趣。

再者希望可以做返真mechan嘅嘢 (機械零件設計,維修嘅嘢) 呢邊嘅話即使人工低啲,升得唔快,都起碼係做緊我有興趣嘅嘢。

最後,係真係搵唔到mechan engine工之後,就會考慮教師。(但我想問下呢條path究竟要點行,我見啲人話係做住教學助理,跟住考教育文憑就可以做教師)

查實我得second up honor會唔會真係好難做到我上面講嘅嘢
考牌直入乾收銀
有無師兄可以分享下當初點樣搵到ge工
同埋大公司嘅ge有啲咩嘢要求咁
直接轉行做保安
遲下縮班殺校 隨時做10年ta都上唔到位
咁辛苦讀咁多書,畢業做判頭?
你對唔對得住自己,對唔對得住屋企人
行船
加入警隊 實踐抱負
就係希望對得住屋企人
知道判頭人工高啲
雖然辛苦啲 但都希望俾屋企人更加好嘅生活
$34
機械工程,自毀前程
少時讀mechan,中年揸貨van
與其讀機械,不如考多屆
香港地讀mechan 根本on9
直接轉行保安
未去到要出賣良心住
去高登砌機
太遲搵工了 等下年
打政府工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞