其實機械工程究竟有咩嘢出路

262 回覆
138 Like 26 Dislike
轉工好似比較好
去外國整車
巴打做咩咁遲搵
可以試下教書 有d學校仲請緊人
入唔到scheme
只能做港資廠的Engine, 低人工
勉強生存
香港好少大公司係做「真mechan嘅嘢 (機械零件設計,維修嘅嘢) 」,有又有得行scheme比較接近有KMB, Ocean Park同HAECO(三間都係維修多), 你等黎緊9月開始留意佢哋幾時開GE Program

ME比較大出路都係做BS, 都多Main con有附屬公司做機電嘢,不過就算間公司本身係Main con, 做得機電都係sub con,可以睇下你想唔想做,都有scheme行,想考牌都可以照行Mechan牌頭

最後一句,工程畀狗做,唔好入行
有咁多目標 又想考牌又想入大公司就唔會咁遲先搵工啦
一係等下年同fg 爭
直接睇下有無學校仲請人好過啦
Dse 考得好pgde 都唔洗
機械工程真係大把範數,飲食,物流,運輸,清潔,樣樣都同機械工程息息相關,幫你成就未來

你可以用喺大學讀到嘅dynamics幫你喺揸貨車送貨嘅時候更好咁掌握車速

又可以用solid mechanics同 mechanics of materials嘅知識,幫你疊貨上唧車號時候更安全做個成功嘅送貨佬

亦都可以運用fluid mechanics喺洗碗上,老細見你口up up bernouill’s principle 又 Navier Stokes equaton咁,唔加你人工都唔得啦

如果上面嗰啲你都無興趣,點解唔加入m記做個炸薯條界嘅明日之星運用thermodynamics同heat transfer嘅知識,有咩薯條你炸唔掂
正解
唔洗日曬雨淋,唔洗俾人屌老母,唔洗行scheme 做log book
起薪30k
通常做BS/lift公司
做機佬
機械公司,𨋢公司,飛機,工廠,地鐵,乾收
做咩都好千祈唔好做construction重機
地鐵3月前報
政府好撚早11月
乾收隨時
其他不建議
因為見好多bs仔做到狗咁
Mechan 最搵錢嘅範疇係簽Lalg
你應該要向呢條路嘅方向搵工
冇必要逼曬去做起樓
5雞幾啦
算好命
不過睇係咪長約
同你講,行唔行scheme真係無分別,行完scheme會易啲考HKIE個工程師牌,但好多都係考IMECHE, 即英國果個,英國果個只要你大學個course佢認就有資格考(當然重有其他嘢,但唔詳細講),之後就再tran 返HKIE果個

一入行,行唔行scheme都係食物鏈最底層,人工又係差唔多
移民
外國需要Engineer
Utlity:兩電一鐵 town gas
Construction: 業主, main con, sub 仔,consultant
其他: asm, heaco, robotic related, ... Etc

其實都幾多行業請人,但問題係點解咁遲先搵工,d graduate post 應該都請晒?

Btw, 你唔係香港讀書?應該身邊d 同學大把搵工source, 唔駛上黎問?
Mech仔其實大把出路
Fresh grad仔唔識搵工姐
推薦你做lift, 最好係保養既ae, 唔洗見咁多判頭工作又輕鬆,番5日,一樣有s行,考完牌一定有4萬up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞