【七月新番】Princess Principal 公主準則

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
今集咁正都冇人討論

可能d人未睇姐

btw 我初頭以為佢地係有咩計劃而調轉身份
點知純屬意外

連登仔都唔好依type動畫

連登唔係好多百合廚咩

有鬼

我宣佈 PRPR已經穩喇
就算係大河內都無可能搞死呢套

好大支flag

日常番黎計已經至少係佳作
想當係劇情番神作就要睇下佢結局點寫 見到NGA有個人寫得幾好

這一集是雙子的共同回
社會最底層的小偷,與社會最頂層的公主,長相一模一樣,卻奇妙的成為了朋友,互相體驗了對方那對自己來說可能一輩子都體驗不到的生活。
這本來像是格林童話一樣的展開
但我們都知道如果正常走下去,多半不會是公主和小偷幸福的生活在一起,更可能是現實的分道揚鑣,成為不了朋友,公主那句我要成為女王當然不過是小女孩之間稚氣的玩笑話

然而這種讓她們不能成為朋友的原因,就是階級之間深刻的矛盾,富者兼有天下,窮人無立錐之地。終於有一天,這種對立變成了革命,但是革命的結果不是階級對立的打破,相反,在現實中,階級隔閡依然深刻,人們甚至還修建了一道高牆,將無數的普通人隔開
兩個人的社會地位徹底掉了個個,而且一旦他們在不屬於自己出身的階層中暴露,必死無疑(革命這段無疑是參考法國大革命,王室貴族屠殺殆盡)為了生存,昔日的公主不得不成為小偷,昔日的小偷不得不成為公主。
如果是普通人的話,真公主或許會為了成為真小偷而唏噓不已,感嘆命運女神的唾棄,真小偷也會因為自己成了真公主,而竊喜不已,讚美命運女神的垂青,更有陰暗者,假公主甚至為了保住自己的安全而瘋狂的迫害真公主,這才是現實中應該出現的情景。
但是十年過去了,小偷依然沒有忘記公主的誓言,反倒是公主變得更現實了(基本放棄治療)。小偷忠誠於自己的公主的美德,反倒讓公主覺的小偷已經是一個真正的公主了,或者應該說是這兩個人的人格都得到了昇華,她們的友情超越了一般的人情世故,是真正純潔的友情。

果然這種友情只能出現在二次元。 。
但是後面怎麼編我仍然很緊張,結局如何,到最後社會的矛盾和兩人的關係如何襯托,真的很難,很容易翻車。
矛盾緩和,兩人GE,太不深刻,矛盾激化,兩人GE,不負責任
矛盾激化. 兩人BE,要收刀片,矛盾緩和,兩人BE,令人惋惜
所以說大河內到目前還很穩,高興的是,留給大河內翻車的時間不多了,擔心的是,大河內不翻車的難度增加了。
期待中,期待結局,期待第二季!

https://nga.178.com/read.php?&tid=11871035&pid=241015271&to=1
大河內翻車我先睇
今季算係最鍾意呢套
大河內翻車我先睇

咁你都係唔使睇啦
大河內翻車我先睇

咁你都係唔使睇啦

雖然就得返3集
但我仲係好驚出事
大河內翻車我先睇

咁你都係唔使睇啦

雖然就得返3集
但我仲係好驚出事

有咁多人陪你 唔緊要啦
大河內翻車我先睇

咁你都係唔使睇啦

雖然就得返3集
但我仲係好驚出事

有咁多人陪你 唔緊要啦

其實仲有4集
大河內翻車我先睇

咁你都係唔使睇啦

雖然就得返3集
但我仲係好驚出事

有咁多人陪你 唔緊要啦

其實仲有4集

記錯今集第9集
成套動畫mute左間諜兩個字就係中上之作

spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy
屌佢老母
今集咁正都冇人討論

可能d人未睇姐

點知純屬意外

連登唔係好多百合廚咩

有鬼

百合水區都收埋檔啦

spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy spy
屌佢老母

大大大大大河內冇spy
就同麻枝冇左棒球一樣

屌佢老母

大大大大大河內冇spy
就同麻枝冇左棒球一樣

又binc
炒車唔洗多,一次就夠
等最後一集
炒車唔洗多,一次就夠
等最後一集

上集已經算係炒左車
炒車唔洗多,一次就夠
等最後一集

上集已經算係炒左車

放番個腦落地下啦ok?
炒車唔洗多,一次就夠
等最後一集

上集已經算係炒左車

放番個腦落地下啦ok?

..............
禾特私spy笛
大河內翻車我先睇

翻你老母, 死返去支那百度啦,
今集咁正都冇人討論

可能d人未睇姐

點知純屬意外

連登唔係好多百合廚咩

百合已經係時代既眼淚
今集咁正都冇人討論

可能d人未睇姐

點知純屬意外

連登唔係好多百合廚咩

百合已經係時代既眼淚

都冇hit過何來時代的眼淚
[quote]
[quote]

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞