[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [9] DLC等候區

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
系統3進步左好多
但我覺得第一至四章既節奏有啲問題,尤其一開始,係行幾步就播片,一播就五分鐘以上,結果令玩家未入到局時之餘又冇咩耐性(一堆角色分唔到邊個係邊個)
五六章好神將成個故事劇情拉番上黎,但如果將部分劇情拉長分到一開始幾章,應該會幫到教學多劇情慢棄坑既問題
對比前作,XB2係章章都有高潮位同狂播counter attack bgm,XB3前段劇情麻麻,好多位流程化同埋主角群定位唔清楚
因為2代係要拍住XBX黎玩
咩缺點都變神作
xb3 頭4章真係故事背景交代得太慢
未必咁快投入到
好夾硬咁將六個人集合埋一齊
就算係劇情需要都應該做得好啲
如果咁樣叫夾硬
我覺得XC2 最後面兩個入隊動機 仲寫得差

不過唉
老實講呢D 都係睇你代唔代入到電波
代入到 睇咩都順眼d
主要問題都係一開始好似組隊咁比晒6個角色你玩
但除左男主角之外其他人個背景都好扁平化,例如淨係睇頭三章好難講得出蘭茲優妮sena有咩分別

係覺得處理上可以多啲描寫
睇埋琴日某人爆機就發覺好多人成日都好鐘意懶係悲觀咁去睇個end
以下係我個人觀察,唔知有無人提過同埋唔知係咪啱
XB2死忠
XB3系統同流程上都比上集進步左好多, 包括你講既抽蛋同場景技能

但呢D唔會影響我睇XB2既劇情, 至少我上集唔駛特別去抽D勁神劍都過到主線位, 幫D人得閒抽下D黑人升少少已經過到

我自己個人體感反對而覺得XB2每章都有高潮位, 反派亦非常有魅力(教皇 真 滅), 由其最尾2章同boss fight, 滅最尾入gamdum個下幾有霸氣, 反觀XB3 D執政官同個boss

我打final boss直情令我出哂戲, 連後面D 今集既"感動位"我都已經the皮無哂feel, 係出返上2集D彩蛋先興奮返

所以overrall我排 2>1>3, xb3 D反派同boss我個人認為係唔合格
Xb2起碼有大波女女睇吓
Xb3頭幾章真係咩都冇
我反而覺得XB3唔夠多日常情節,主角團一開口就傾埋d好沉重既話題

反而鍾意XB2 個種耐唔耐浸下溫泉講下笑呢d情節
我地都困住係永恆
Xenoblade 1/2/3嘅鬥爭
good就肯定good架啦
我覺得高橋係有心 睇過佢同某個人既訪談 (好似係Persona 製作者)
佢自己對D 野好易悶、厭
所以每一代既轉變都幾大下
風格強烈唔同就好易吸到唔同受眾
比起其他JRPG 系列 風格唔算好consistent
第一章玩左成個禮拜
拎起撳兩撳就玩唔落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞