03鋼鍊真係屌打fa鋼鍊

222 回覆
113 Like 985 Dislike
成日講03版中二
到底中二嘅地方喺邊
呢part我都覺得03寫得幾好
戰爭嘅沉重

同埋兩兄弟以為自己幫咗城入面嘅人,後嚟先知城中人嘅結局仲慘無人道嗰種震撼

再加埋講軍隊內裡嘅黑暗

最後斯卡犧牲自己去引敵軍入場去整賢者之石嗰幕都好震撼
呢啲好普通咋喎
齋up台詞
boss同幹部呢個形容真係好貼切
所以應該唔好拉個性格出黎,主角整出黎個人造人好似無性格寫俾佢,咁點解唔直接將原有既都收埋唔講,呢一下係敗筆。
因為動畫出左先,後來反而漫畫畫太慢,比動畫追到。所以魔改原創劇情,咁樣都叫敗筆咩?

媽媽係「怠惰」,可以變做水呢個能力其實幾有趣。
都係唔覺,吹咩?
其實03播果時,係黃金時段播,果時好興講等價交換,學校開早會校長都講等價交換
真,其實改篇得好
屌我個陣上堂講等價交換,成班同呀蛇都無反應,一係扮到無睇咁又陰陰嘴笑
03賢石設定都好正,靠積聚憎恨同絕望而嚟,想要強大力量但個代價就係先令自己走向滅亡

仲有修塔卡好痴迷於練成返自己個女,但只係練到無靈魂嘅人偶

當然仲有打老母無靈魂嘅老母仲係咪自己老母

而接近不老不死人造人想做真正嘅人類

仲有親人愛人之間根本無視等價交換法則
同埋化學原理同鍊成陣劃成都係03高質啲,愛德華真係有天才嘅感覺,元素表背得熟,鍊成陣點劃、點改個效果有咩唔同都好講究
當年聖鬥士星矢好似都係咁
動畫組好睇過原作漫
好明顯樓主睇唔明FA講咩
反派大佬係主角老豆都講得出
成班人車輪戰再比修巴爾人執雞 都算係因果
人造人係七宗罪出黎 邊度係是旦整
而且死法係每個都有些少特色咁死

主角永遠唔用賢者之石去幫自己拎番身體

故事想話俾大家知 無主角威能 靠既係大家
連Greed死前都發現原來自己慾望就係想得到伙伴

成套野有始有終 咁都唔好睇 ?
03入面人造人之死好多都睇到人好心噏
除咗愛德華老母(Sloth)嗰段, 仲有:

Lust: 一路俾上一世嘅記憶片段折磨, 同斯卡相處, 經歷咗咁多, 最後發現死仲好過以人造人嘅身份長命活下去..
https://youtu.be/1TgjIbu9mLg

Greed: 佢自知自己同但丁班人鬥唔過, 亦唔想去求饒/再俾人困一世, 所以寧靜死喺愛德華手下, 仲講埋人造人弱點俾愛德華知
https://youtu.be/qCJFK2awf1E

Envy: 變咗條龍去咗現實世界, 最後同老豆一齊死
其實由頭到尾都只係想得到父愛, 佢好討厭兩兄弟, 點解自己俾人製造出嚟之後就唔理, 但個老豆就走咗去搵第二個生咗仔

Gluttony: 知道Lust死咗之後好傷心, 冇晒戰鬥能力, 但俾但丁釋放佢100%嘅食慾, 變撚咗完全嘅怪物, 最後劇場版同Wrath一齊做鍊成材料開向現實世界嘅門

Wrath: 最後明白Izumi對佢嘅愛, 係Izumi死後一直都好抑鬱, 最後為咗幫艾爾, 同Gluttony一齊成為材料開向現實世界嘅門, 希望死後可以同Izumi一齊
https://youtu.be/xBac1xg7jDE

利申: 有少少憑記憶打, 有錯請指正
03輸左真理之門係通去無練金術世界
但依個都係bug黎
因為變相黎講人體鍊成其實係成功
只係代價好高
先入為主 先覺03較好

03係佳作 FA係神作
發覺成個post睇落黎,鍾意03版既人,講d野都不著邊際,咩好哲學,好高層次,咩貼近現實,但係直出結論,冇橋段同劇情等例子作證,只係講03版既乜乜乜好高層次,物物物好黑暗貼近現實,完全冇例子訴諸個人感覺,真係討論都唔知點討論

而且呢班人仲往往會記錯03版既劇情

好似頭幾頁有位朋友話03版既等價交換貫徹劇情,用等價交換可以解釋哂所有野,聽完真係懷疑佢有冇睇過,水嵨精二冇橋,從設定上推翻等價交換,等價交換既轉換能量來自異世界人靈魂,達成鍊金術由一開始就唔係等價交換,呢樣野令由劇情中段開始愛德華做緊理念相違背既事實,仲話用等價交換解釋一切,真係冇睇過咁款

另一個上幾個回覆仲攪笑,話腎石係用憎惡同怨念鍊成既,其實任何人既靈魂均能鍊成腎石,只係由於被鍊成腎石既靈魂被囚禁,消耗,枉死,所以呈現怨恨既形態咋

劇情,設定都記錯既,唔見得個作品有幾深刻喎,唔見得佢有幾令人鍾意喎,呢種撐既人,話佢地純粹唔爽fa太紅比較合理啦下話

而鍾意fa既人,佢地大都可以講返出黎,邊個位,邊個橋段,令佢地感受好深,講得返出黎,唔係d直出結論虛無縹緲既野

所以話,呢兩套邊套好,睇返各自撐既人講d野合唔合理就一目了然
03有女因為戰爭比人姦埋喎
邊個寫實啲
Ching你係咪調轉咗

我反而見到,鍾意fa嘅人,剩係識講咩故事好完整,戰力好平衡,每個人都有啲用。

反而留言捧03嘅人,論點就高質得多,講得返咩位,咩橋段令佢哋感受好深,唔係講啲咩虛無縹緲嘅嘢

我想講,其實你啲論點都好廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞