03鋼鍊真係屌打fa鋼鍊

222 回覆
113 Like 985 Dislike
佐助追逐戰打完疾風轉之前有集數幾好睇
其實係熱氣漫因為要賺錢升無限發展劇情。

你話故事發展唔到落去係缺點,相對地亦可以話故事好完整係優點,鹹魚青菜各有所好。

03版熱血廚覺得悲,但唔係冇回應作品一開始對等價交換既睇法。而愛德「今天的我打倒昨天的我」,亦可以係角色成長曲線之一,由發現現實到接受現實再諗新既resolution,劇本曲線其實算好完整。

至於原作廚話FA好多野講,但03冇野講淨係得悲。同樣如果要廚03版,一樣可以話FA版係主角vs大魔王,但03係主角信念vs世界現實,一樣引伸到好多野諗。

原因係03版既boss但丁其實說不上係boss,真結局係香芭拉到,而反派冇左「父親」去集結,變成一班烏合之眾各取所需,lust可叛變,envy多左自私既目的,一樣係豐富左角色,所以悲唔一定冇層次,各自有目的既設定其實幾貼近現實,唔係冇野可以講。

而最重要係,03版唔止係原創作品,佢係要係已有既前段劇情下去做引申。創作去到後期其實有好大局限性係到,加太多新角色發展劇情好易比原作廚批鬥(雖然依家都會),但BONES諗到回收已登場角色去發展反派劇情(麗娜、媽媽、修塔卡),呢點其實相當優秀。

所以03唔係一個純悲既作品,而作為魔改可以攞出黎同原作比較,我覺得已經好成功,同值得鼓勵(after all有啲production house跟住原作畫都可以畫崩),要明白原作係好多人眼中係神性不可侵犯既,如果唔同fa比,將03版作獨立作品去睇,就會發現好多批評其實不必要。(eg, 為悲而悲)如果魔圓有個成功既熱血版,依家既神作一樣可以比人話啲角色諗埋一邊為悲而悲。所以,悲情定熱血,唔係優劣既指標,只係喜好分別。
03個設定係咪 門另一邊係第二個世界
唔係好記得
03個故事係講唔通
如果人造人 係由人鍊成 每個人造人對應7宗罪
咁有第8個人去鍊 人造人會點?

同埋鍊金術嘅原理都係解釋得一舊舊 定我記錯
03版個原理係門外世界嘅人死 化為愛德果邊鋼金術嘅動力 但如果果邊無死人 就唔會鍊成到野

同埋兩套一開始都點題:等價交換
鍊金術 =「理解」、「分解」和「再構築」
但03版無講落去
Fa版好睇嘅地方 係用佢嘅方法去解釋等價交換係咩
無前面周圍去 愛德唔會知用咩去換返佢細佬
所以個價係咩 點定 係每個人唔同
你經歷完一件事 你對事件睇嘅睇法都會唔同

最後
https://youtu.be/JwN22pULaxY
Ending叫觀眾唔好再ff去另一個世界
處理現實世界嘅問題
呢個位大過少少睇返先明
漫畫版仲要補句
所有野都係等價交換
而愛就唔係
真。終極點題
兩個都唔同風格唔同受眾談何屌唔屌打睇你鍾意黑暗啲定熱血啲啫

人造人個設定03係寫得幾深刻,師傅個仔,愛德老母,格利特班手足,仲有童年陰影妮娜老豆將自己整埋做合成獸但又想個囡返嚟
FA就一定係贏在打鬥場面、四處搵同伴對抗父親大人個熱血feel,同埋愛德格硬打開真理之門搵艾爾+let it out切入果段「艾爾凡斯!我一定會返嚟接你走架!」感人到仆街,睇親都喊
已03個設定,咁多人玩人體鍊成,7大罪應該好快唔夠駛
有冇人知邊度有得睇03粵語

骨頭社良心企業值得鼓勵

但好多人只會諗原作係神性不可侵犯
一討論鋼鍊又世界大戰
03定FA都係各花入各眼
口味唔同 好難定義邊個屌打邊個

強烈建議鍾意鋼鍊嘅人睇漫畫
27卷 快嘅話3-5日睇完
原著黨淨係想睇主線劇情=FA
想睇暗黑啲嘅劇情=03 (OP係童年回憶 後半部份我當同人咁睇)

利申 只睇完漫畫 動畫實在冇心機睇
係現實世界二戰
死神火影中間劇情好過主線
樓主食開屎
但丁純癲婆,自己啲靚都管唔住,但黑吃黑幾貼近現實
外傳 科學超電磁炮 啲劇情仲交代得好過佢

同一條time line劇情比例點分配完全係導演問題
水島精二
冇錯。細個比03 第一集 嚇到有陰影
03有廣東話 eason唱加持
所以係香港黎講 03op真係高一班
啲人成日講到間動畫公司自己ff哂成個故事先點點點,但03牛媽都有份諗個大方向,就係官方同人或者平行時空線,而且佢都親口講過正因為03結局咁慘所以寫FA個結局一定要係happy end
Yui again ?
呢個topic應該可以嘈多十幾廿年
咁03版但丁都可有可無,轉做機械人或者外星人都得,可以將愛德華阿爸轉埋都得,順便將佢師父個仔轉埋都得。
呢度好多睇FA先或者淨係睇過FA既兒登仔,好難有理性討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞