公務員/醫管局職員自願醫保全包Plan比較

305 回覆
8 Like 42 Dislike
真係好詳細

我要慢慢研究下先
包過往
條仆街bupa agent 唔撚比 case scenario 我
我都係自己計
其實我買左公務員basic加smm,
應該買Cigna 5萬-7萬5都ok啦
我估係
保險係無最好 人人都唔同 簡個岩自己既就ok
佢本身都冇整呢d case scenerario點會比到

Btw計得幾好,多數25000會夠玩,係中小型手術呢d兩頭唔到岸嘅,真心想幾千都唔洗咪加smm,個成本都唔高
呢家bupa果到2千幾蚊

Cigna 再次感到越老越貴真係唔知60歲後俾唔俾得起
佢哋無人跑街 但你比左資料佢 佢都有個”agent” 幫你
人地禁一個掣已經駁到客服
你aia 客服先難搞, 禁幾次先駁到。 又要入保單號碼,又要密碼,又要手機確認,又要確認收sms,又要等sms
有事梗係直接搵agent 仲打電話 唔知做乜收佣 簽完就算數咩
唔係做乜收佣*
有冇人試過claim cigna?
屋企人冇病史
1號upload doc 去佢個網
2星期後先見到佢話處理中
22日後再update話等緊醫院medical record
而家差唔多一個月咩回音都冇
而屋企人已經去埋出院後follow up
d收據up完一星期
連上載左嘅record 都未見到
真係好慢
最慘傳統保險有孤兒單出現 同你係cigna bupa bowtie 買無咩分別
所以真係靠你搵個咩嘅agent買單 聽佢同你講啲嘢你大概都sense到佢是喺你角度諗你需要定喺佢嘅佣金角度諗
bowtie一打電話上去,客服睇返電話記錄對返資料就知你係邊個
欣賞Ching 咁詳細嘅分析
認真討論 點解大家咁唔鍾意搵真人agent 有咩事whatsapp一句就有人跟
我呢排都剩係考慮Cigna,bupa

bowtie都未睇過,得閒研究埋先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞