公務員/醫管局職員自願醫保全包Plan比較

305 回覆
8 Like 42 Dislike
無買任何保險既公務9 lm跟進
巴打,我同你一樣都做緊資料蒐集同比較過
亦都同我個Broker傾過

醫療保險方面:
佢既建議都係bupa,fwd,cigna揀

你隻墊25000係大房黎,一年得500萬
半私家先係3千萬
(同埋真係睇你會唔會移民??唔係淨係揀亞洲都得)

Cigna 個D優惠耐唔耐都有.

照計應該買Cigna 自願醫保靈活優越 半私家 墊75000好.
如果想揀份基本既,睇你自己需要,有人會揀Bowtie 或其他
但我覺得你乜都無,不如揀埋同一間公司好
Cigna 都有base plan---信諾自願醫保系列-靈活計劃(附加保障)
(唔係高端,唔係全數賠,係細項,
但呢個plan我就覺得麻麻地,fwd比佢好,
可能都係分開好D)
但又要諗與其分開,不如揀埋同一間,萬一真係有個病要成幾十萬,都可以一間公司面搞哂

如果經濟能力許可,揀低既執底費,e.g.25000,
起碼你份人工俾得起25000出黎醫細病,
大病再claim又得

留意公務員一定要經cigna買有折,無得經Broker,
有咩事都要靠自己同個case manager溝通.

如果你打開FWD 尊衛你同cigna比較,
-FWD終身有上限,cigna無
-精神科賠償有分別
-FWD有限入院前後次數
-FWD有指定危疾免墊底費
-FWD有一個所謂住院現金,即係你買半私書,但你自願住大房,會俾返錢你
FWD仲可以揀墊10萬/25萬,睇下你隻基本PLAN係點

大家可以一齊研究下
另外,你真係投保前,佢會問你家族既話,
如實報,睇下最終既條件係點.
你再決定買唔買,會仲好.
BUPA HERO都可以睇到保費表
但我自己BASE PLAN係TOGETHER, CLAIM過一次,個客服真係垃圾
所以我都唔列BUPA HERO係我選擇之列.
---
供緊樓,欠500萬
我認為要買份人壽先,你上FWD自主揀,去禁就得,人壽間間都差唔多.
---
危疾方面真係要睇你想儲蓄定消費型
不過邊一隻都好,
裡面D條款先係重點,每間公司都唔同,睇你想條款緊D定鬆D...
用緊fwd冇塾底費都係三千幾蚊一年好似抵啲
Cigna 一買就買靈活優越啦
你用開個broker 買其他會唔會有額外回贈?
我係想講
信諾自願醫保系列-靈活計劃(優越)
都有分普通病房1和半私家病房1
你墊25000,應該係普通病房,無你所計咁平
同埋保額唔同

無優惠
其實broker 都幾爽
賣完又唔洗跟單 又無咩責任 用金又食40-50%

睇唔到你講既terms
可唔可以share下你邊到睇到
又唔可以咁講既
起碼佢地會比較唔同公司既PLAN
篩選過一輪先介紹俾你
如果唔係你要逐間公司去搵去問...

有D就可以幫你BOOK埋私家入院添..
不過都係睇人啦,有D賣完就算.
問佢就唔知頭唔知路...

都係靠自己
你岩 原來佢官網有分
但我經公務員入去係無分的
到時我會問清楚CS thank you!
其實broker都係要跟單架
我都想唔洗跟
一般冇agent咁多嘅com既,因為佢哋淨係賣單一產品同唔需要同公司拆係直接做,咁攞到條數一定高嘅
Broker要比自己公司食一侵,同埋多數俾個率會低過親生仔
優點係唔洗做死一間鍾意賣咩就賣咩,缺點係咪要睇晒咁多間,每一間要嘅要求都會有少少唔同,workload其實係重咗
有 前醫護轉行做agent TG: @inthiscity 做開claim醫保
睇下有無野幫到你,fwd自願醫保都係行內幾出名同保得足,即使係大眾plan都50萬全包 癌症洗腎85萬,唔似普遍見到既 分左好多房費手術費雜費又要加smm咁麻煩。

有興趣可以了解下先再決定
https://t.me/ihkff
我有病史(3年冇發)有咩建議?
留名先
bupa公務員 咁醫管局既就唔關事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞