公務員/醫管局職員自願醫保全包Plan比較

305 回覆
8 Like 42 Dislike
有無D係唔問家族?
都係大約問下 可以答唔清楚
醫療點會愈後生愈平,你睇啲自願醫保定乜鳩
$3000 萬好似over insured
$500-800 好似差唔多
優越普通房點會冇優惠
儲蓄型最少首年50% 供款係用金
但係大小手術都應該係唔駛俾錢再Claim??
應該唔存在Claim唔到錢呢樣野, 因為你做手術前應該係知道佢批唔批到ga wo 唔係咩??
自付費其實係點計?
淨係計手術?定全部加埋?

例如果我成日心口痛/暈低
去私院照mri
照左幾千蚊,照完咩事都無
我15000自付費plan,係咪咩都cliam 唔到

定係造影,住院,離項係分開計?
低過15000都有得claim 足?
Yes 乜都claim 唔到 預左係大野先要比錢
減少啲撚樣乜野都去搞萬零蚊食晒個pool
睇完信諾15000蚊 plan
都好貴下 55歲-75歲
平均一年25000-30000蚊
我到時應該得35k-40k人工
個個月拎10%先買得一份醫療保險仲要自己俾15000都幾心痛

尋日由下午2點睇到凌晨5點(個人對錢呢樣野好焦慮,一諗到每個月無千幾蚊人工就訓唔著)
係度諗自己需求

到訓醒呢下諗都係基本plan啱我多d

細病/照mri,x-ray 公立排得慢,先有機會入私院搞幾千,幾萬

大病cancer果d多數私院照野check到有事就返公立醫

就咁算數,唔撚想再諗到時奶野問定手術費,保費唔夠保死返公立等到死算
諗到每月少咁多錢交保險真係諗到好焦慮

點解公務員無醫療保險

見人地有公司醫療保險保5萬
直接買一份自付5萬既plan就搞掂

普通人邊夠錢買兩份
買兩份到55歲開始 一個月3000-5000保費
人工起碼50k 先會買得起
但你愈老出事既風險愈大
你應該呢家開始儲定筆錢做醫療用
個個香港人都等到老先諗醫療 搞到要食公立既劣質服務(高級醫生勁 低級醫生廢到on9)
我廿幾歲買Cigna 有埋15%off 先4000 一年 2萬5 自付 扣返都300 幾蚊一個月 食飯都食左
如果買埋保柏公務員plan 可以包埋個2萬5 或者有公司醫保

交十年先4-5 萬 入一次院大手術都回返本
同埋醫療保唔應該諗回本 你當你同保險公司賭錢
賭贏就係出事要睇醫生做大手術(回本)
賭輸就係買左保障 個年健健康康

咁諗你會開心啲

最近買埋人壽同危疾 全部都無儲蓄成份
死左有500 萬賠比老母 可以買斷埋層樓比佢收租夠佢下半世用

咁樣先係有責任感既人
自願醫保好似唔關事舊式果d就見真係個價係有好大分別

pdf下面有哂價單 59歲前生效既單 keep住續就係果個價
61/71歲 先買就分別貴50%左右

我都係諗住30-35歲先準備買自願醫保

人壽99%唔會買我係自私撚 一個月又少幾百蚊我好快會入精神科 我每個月供500蚊eth仲好

危疾呢個我見bupa保到60歲就唔保即刻停左係度(60歲真係太早)
30-60歲 我計過保費要20萬左右
賭中呢30年入面 中清單入面果隻病
先賭贏110萬返嚟

我都係寧願係30歲拎20萬 買voo/tsla/eth/btc
60歲先拎返出嚟賣個回報應該仲可觀
祝你好運
見太多人30 幾鼻咽癌 (做醫畜)
你想同大自然對賭 即管去

你個profile咁risky 升升跌跌應該遲早精神病
買bitcoin eth 跌咁多又唔肉痛 買保險幾百蚊一個月牙痛咁款
睇你都係人工高先無顧慮
醫療保險真係應該用人工均5-10%內去買

危疾同人壽另計
呢個我都認同係賭錢工具,唔應該計落果10%度
你考順買呢d係啱

我賭仔真心好鐘意諗買完隻股票/幣翻幾倍個感覺
tsla同eth 到依加跌左咁多個價 都係高我買入價幾倍

玩開長線投資既人會好計住計住,每月慳幾千
=10年後既幾萬

所以買幾份保險每個月少幾千我應該會精神病入青山
心理上淨係負擔到買一份醫保,除非真係考到第二個post人工有50k up
所以我咪30歲買自願醫保標準
我唔係等到59歲先買

30幾歲中cancer既話我諗我都係,用哂醫保d保費限額做前期治療,就返公立醫

其實我見8成人中cancer都係咁
出面睇babycondom 香討
舊式醫療保險保得十幾萬至幾十萬
私院開完刀就返公立醫
都錯唔晒 你簡到岩自己就可以了
升算跌跌反而無野
大家都知22-23年係入貨年
我每個月都供緊eth/btc/美股龍頭
2025-2030後就收成
巴打,想問下公務員plan定自願醫保好d
自願醫保貴過公務員plan 2-3成左右
Cigna 個自付費係咪以一年做單位
當15k自付
例如果年入咗2次院
第一次埋單10k
第二次都係10k
咁係咪claim到5k?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞