公務員/醫管局職員自願醫保全包Plan比較

305 回覆
8 Like 42 Dislike
最後買左 cigna 25k + bowtie 標準plan
bowtie抵過bupa?
我自己既condition 係
bowtie標準plan投保係咪都要body check同埋查屋企人病史個啲

醫保好處就係可以隨時跳船
仲要可以減17% 稅(top tier) for me
好彩唔係買好多
Cigna 優越 同 FWD 尊衛你
$25000 墊底費
兩間價錢差唔多
揀邊間好 求教
有無投訴?有無下文
巴打最好貼埋出黎 保險界太多agent 睇唔過無agent 既公司會好多中傷 有證據就拎出黎 最多幫你推上東張 一定幫你拎返權益
除左上面有位巴打話信諾claim唔到,仲有冇其他巴打有類似情況?

岩岩問左信諾自願醫保既優勢(半私家病房),見佢每年有3千萬保障,埋單頭1年每個月大約4xx,又講到即買可以即保,好似好吸引咁

自己冇買開任何保險有啲可能係on9既問題問下,請指教
1)以前住過院係咪保費會貴啲?講緊幾年前因為胃炎入過廠,以我所知好似可以check到有冇入過公立醫院所以應該冇得呃

2)如果買完冇耐即刻claim,之後保費係咪會加?因為隻腳有舊患睇緊骨科但政府醫院話情況未嚴重到要開刀,諗住去私家開刀睇下可唔可以斷尾

另外頭先同agent傾過幾句,佢話join左呢個plan就算唔再係公務員,只要中間冇斷過,一開始offer既優惠都會繼續有
留名等Cigna 騙案詳情(如果有的話)
Cigna 有agent. 架咩
有呀,仲要幾chur下,講幾句就覺得得會投保
吖,我個broker 又同我講Cigna唔比broker 做公務x優惠嘅。。。。
cigna 買半私家25000墊底+bupa basic買大
住半私家claim bupa嗰份要打折
咁好似都要貼得多?
但買bupa半私家要4千
夾埋cigna一年都八千蚊

有無人可以分享axa好唔好?
屋企個agent sell緊0墊底醫保但普通房
價錢只係平大約一千
如果ha嘅話axa係咪都ok cigna見好多人都話claim唔到/唔足 我見axa好似包埋門診好似幾抵
如果醫療+危疾只買純險會唔會無sales肯做?
如果醫療+危疾只買純險會唔會無sales肯做?
到底點買好?
其實醫保大概幾多歲開始買?我依家20頭,諗緊會唔會買返份傍身

Bowtie VHIS 標準基本個保費上左80歲之後基本唔會點加,而家仲係咪咁?
隔左好耐但想請教下師兄
Bupa 公務員邊個clause睇到係免找數照腸胃鏡?果個「日間內窺鏡程序 」?
我都對比過Bowtie 基本同bupa 公務員
Bowtie 就平啲、照MRI果啲包70%、腸胃鼻鏡當小手術外科醫生費包5000
反而bupa 公務員要照MRI好似唔包/要加自選門診?
揀Bowtie係因為平啲?謝指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞