公務員/醫管局職員自願醫保全包Plan比較

305 回覆
8 Like 42 Dislike
咁你如果做HA 其實員工造影計劃超平!
通常造影都係1萬 你用cigna claim 咪得
我都唔係HA

我bupa買埋smm果d

諗梗之後買Cigna幾多墊底好
好難簡 因為佢啲雜費如果fall 唔到去雜費 就扣唔到
我都係BUPA公務員造影果D唔包, 所以先發覺有問題
呢家諗梗墊底費同埋諗梗買BUPA HERO 定CIGNA 豬尚邊隻好
有前醫護轉行agent ,可以俾晒任何保險公司嘅醫保比較你睇 TG: @inthiscity
會唔會有人買Cigna 0墊底?
有時扭親吓腳果啲都過唔到$15000
調轉諗,你扭襯腳係咪一定要入醫院做手術
Cigna 呢個你預係大單野,入院要搞10萬以上
如果唔係就用細d既醫保

因為0賤底同2萬5係差成一倍每個月
當然啦
你可以話用左0賤底就諗少好多野
但你要諗下,可能好多pk 仔同你一陣用0賤底睇醫生當去旅行
咁你既保費就會加得比較甘
其實做影貴極都係幾千至一萬
唔係真係咁大影響
如果你簡個plan 係一年都貴2千幾至1萬
5年就抵消返
咁細啲嘅醫保有咩推薦
純粹係間中扭親想去照吓mri
你又講得岩

我仲諗梗點買好
貪得意咩
你要諗下點解要做mri
通常有野先要做 真係成日易受傷係咪買意外保比較好?
Cigna 1萬5囉
其實1萬5 做賤底真係唔算貴
一係你買埋bupa 公務員plan 佢可以有免找數 胃腸鏡係好吸引 淨係計佢basic 應該入院都收得返 7000至10000
咁都係自己比少少

最後個句都係 努力搵多啲錢好過啦!
已經買左bupa公務員plan入面仲有SMM加左,
好似最盡都有7萬幾
Aia 有冇啲幾舊水嘅plan
想問下 公務員plan係包埋過往病史?
咁點解上面有ching 建議買公務plan + 自願(靈活)?
如果分開唔同公司買係點claim 唔係要比正本間公司先做到咩?咁如果有單大野過十皮嘅,係唔係就唔會去claim 用嚟做墊底嗰個平plan?
同埋呢個post 啲例子點解可以咁平 我搵啲小冊子睇都起碼成皮嘢一年先有得終身幾千萬同埋續保到一百歲
巴打40 歲? 連登全部都係FG 25 歲是常識吧
問過 類似claim 爆低端 假設回左3萬
再用高端claim 爆 (假設自付2萬5) 佢會claim 少5000
所以係無多左錢 但就full cover
因為公務員plan 係你一唔做/退休就會停
同埋Cigna 係每年85折,包3000萬
公務員plan 係無的
你自己Cigna 買左幾多?
我買左2萬5自付,計計下應該買bupa 公務員大房當做basic 就已經夠
如果真係大型同複雜手術已經夠cover Cigna 既自付2萬5
如果真係小型手術 成個入院都未必夠2萬5啦,或者跟本唔洗入院做好多都 假設真係入院做小型,一日出院,都會claim到
4,500 手術+1,500 麻醉 +1,500 手術室 + 615 巡房 + 830 住院 + 1萬5以內雜費= $8945 + 1萬5內既雜費

即係最小都應該賠到9千至一萬
我估小型手術最多都係用你1萬以內

如果係中型手術就:
10,500 手術+2,950 麻醉 +2,950 手術室 + 615 巡房 + 830 住院 + 1萬5以內雜費= $17,845 + 1萬5內既雜費

如果係大型手術:
26,400 手術+7,500 麻醉 +7,500 手術室 + 615 巡房 + 830 住院 + 1萬5以內雜費= $42,845+ 1萬5內既雜費

咁即係大型手術開始就一定Bupa 公務員BASIC + Cigna 2萬5自付已經 KO 晒

如果小型同中型就可能真係有病就要貼錢,但好老實,呢d都係有限錢,講緊幾千蚊 老老豆豆,做身體檢查都唔只啦
係可以一症兩claim? 因為之前公司claim 過要俾曬正本先做嘢,咁claim 完低端嗰個仲claim 到有墊底嘅高端?
問左就係可以 但唔可以claim 多過你比既錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞