公務員/醫管局職員自願醫保全包Plan比較

305 回覆
8 Like 42 Dislike
呢個時勢仲要煩埋移民點搞d plan
佢仲要包埋都唔太貴…. 唯一缺點唔包imaging
但醫畜同事可以用員工造影檢查計劃頂返
lm
留明
我都應該係咁買
Cigna 優越2萬5 自付
+ 個bupa 公務員 cover 日間住院門診手術 幾抵買
計過條數 佢大房100% 應該夠比2萬-3 萬左右
如果有咩事比5000 都唔太過份
買埋額外保障好似就多左
岩岩申請左Cigna,包左2年無覆診既小病!
呢家諗緊個2萬5自付費 + 普通小型診所/門診手術用唔用bupa 公務員plan + 附加保障 去cover好
價錢:1862+798 = 2660/year
好處:
- 無核保(但我其實無咩大需要,本身無咩大病)
- 平過市面上既醫保7成左右
- 成個plan連日間、門診手術都cover,唔一定要入院
- 附加保障: 任何項目claim 唔足既項目都可以用自付20%洗費 最多7萬6蚊,但如果買左大房plan但住半私家任何項目就要乘50%

壞處:一Quit 公務員工作就要轉保單,唔包Imaging (不過醫管局職員有造影優惠,可以cover)
- 要1年等候期先fully cover 所有野
100% 係講緊佢會賠足within limit入面嘅賠償金額

即係個列表下面嘅就會係每個細項嘅最高上限,例如雜費過咗15,000係20,000嘅

15,000會跟足100%去賠償,剩低5000如果冇加到額外附加保障佢就唔會幫你cover多出嚟5000嘅80%,自己要比晒5000
留名
所以如果過左2萬5 就可以啟動我Cigna 既高端醫療
咁大房bupa 公務員如果claim到2萬5都夠
佢個plan 好在日間門診手術都可以計埋 做鏡又包晒係bupa 旗下

我係思考緊值唔值得得比多798$ = 42% 去買個附加(保障80% + 500 自付)
LM
Cigna果個有冇住院現金?
How much @@
好似無
Bupa 墊底意思係拎黎比墊底費?
我買左優越覺得都夠
要住私家多過一年 都好撚大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞