公務員/醫管局職員自願醫保全包Plan比較

305 回覆
8 Like 42 Dislike
我今日見到優越,其實都係4-5千,25000墊底費
巴打係咪買黎for住私家醫院?,公務員睇公立唔洗錢,求指點
巴打係腦外科醫生?
留名
公立劣到我係醫畜都唔敢自己睇返
正解,Cigna口講就可以

Bupa就會check 要睇糧單
我原本都諗住等年紀再大d先買,我宜家仲後生,成年都冇請過sl,見到你個plan都係幾舊水都join得過,跟翻巴打咁買,係咪平時睇私家門診都唔洗比錢?
其實最主要係公務員plan包長期病姐

唔需要包長期病嘅話你直接買佢普通嗰個醫療計劃已經係一樣,保費仲要更加平,同埋你都可以揀埋個網絡醫院服務,變咗就算未過墊底都唔需要自己比
一般冇寫明係個分項上面嘅,都係會計落雜費入面
呢個係住院計劃唔包門診
亦都唔建議特登加個門診,好鬼貴

但係緊急門診就會包既,通常緊急就係講緊流血或者需要即時醫治嘅就會包到
但好似佢個自願醫保都唔係特別平
永明索償方面有冇咩評價?
有冇人用開永明?
BUPA日間、門診手術好似只係講緊之內窺鏡和病毒性疣及皮損程序?
巴打最後揀左半私家房?幾錢一年?
3千尾就有高端醫療既保障
佢個小冊子話其他有醫學需要都包 可能啲門診痔瘡療程等等
最後9月30前有冇咩特別優惠
HA狗準備申請
點睇公務員join Bupa hero advance pro, 一路睇緊cigna公務員靈活優越, 但考慮之後移民 (say 5年後), 有無人有高見?
無 因為已經係公務員優惠 無左50% off first year
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞