[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [8] DLC等候區

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
XB2先係最值得玩
點解 唔係都有一定既缺點咩
調返轉
XB2除左故事仲有咩優點
佢既缺點其實唔太影響, 由其你已經玩過3

XB2 公認唔得既點:
前期劇情慢熱 - JRPG就係咁
前期戰鬥慢熱 - 其實成個系列都係咁, 但你玩過3理應接受到
地圖UI - 發售前期問題, 依家patch過已經改善左
男主幼稚 - 真。敗筆, 唔想駁

但係另一方面, 無論係 劇情CG, 音樂, 出音樂時間點, 戰鬥流暢度, 女角設計, 反派魅力 都係3集入面最好(我個人觀點), 尤其係最後一點, 我可以講第2集既反派先係真。主角

劇情方面, 同今集一樣有反思位 有搞笑 有熱血 有悲傷 有中二 有感動位, 各方面都做到到位, 以上既野係未計 dlc 既黃金國, 加埋dlc 黃金國 更加係3集入面最正.

所以要我排既話係 2 > 3 > 1
1代如果講戰鬥係好快悶,同埋d支線真係十年前online game式跑腿支線,但睇劇情去到d反轉位同最尾大戰好多場面都睇到起晒雞皮好熱血

1代係戰鬥唔好玩而已

但講劇情/音樂
我覺得最正
啱啱玩完1同2
反而覺得2既劇情係王道劇情
不過GAMEPLAY係好玩好多
1既劇本會比較估佢唔到
印象深刻D
但個戰鬥系統好一般
唔知係唔係因為年代久遠, 第一集俾唔到太多起雞皮同熱血位我, even第3集都係
第2集反而好多時播counterattrack同Desolation 既時間點都touch到我
劇情1>2>3
戰鬥3>2>1
演出3=2>1
老婆2>>>>>>>>>>>>>>>>>其他

巨神打機神真係好撚正
3代黎講怪獸大戰真係2代最垃圾
唔係, 暫時無提過

不過講反派n唔會差過真啦
雖然n有d打茅波
1代同定位既都有機神界盟主
佢同機神講人同神始終無法共存果段都好正
原本個結局我都收貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞