[Switch] 異度神劍3 Xenoblade Chronicles 3 集中討論區 [8] DLC等候區

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
主要係熱情已過...重拾需要很大勇氣...
唔需要咩勇氣 想補完埋個故事 就會想玩
有嘢問關於英雄任
爆機啦 141hrs 之後到升職地獄 寶石地獄
當年我都話佢rpg都搞一年後劇情dlc好on9
利申Rpg放低完過一排拎番起繼續玩會唔記得玩到邊
但係事實出到黎係好似變左隻新game咁
咁辛苦升左咁多寶石 飾品 銜尾蛇
如果都係6主角 系統差唔多 希望佢繼承翻
如果唔係更加無感
你有冇玩過黃金國
佢地個dlc d系統係會改
當係新game咁重新開始

呢隻蟲真係好核突
次次見親佢都搵路走
唔係驚唔夠打 係唔想見到佢
好似一個問號係朝早 一個係夜晚
遲來的異度神劍3新手常見問題(歡迎熱心人士補充or修改)
Q : 值唔值得買呢隻game?
A : 請睇1樓

Q : 覺得前期戰鬥系統自動平A好悶
A : 戰鬥系統起碼要去到第4章中期先基本開曬,再後面仲會有驚喜
另外戰鬥時撳R3(右蘑菇掣)可以進行滑步,對戰鬥時嘅體驗有好大提升

Q : 覺得個戰鬥系統鎖定好on9,成日彈嚟彈去,鎖唔到想鎖定嘅敵人
A : (下面建議only,請按自己遊玩風格set)
去遊戲設定>鎖定操作改為經典,自動鎖定揀off

Q : 隻game有時frame drop好嚴重,點解決?
A : 重開game可以解決嚴重frame drop問題(通常係玩得太耐)
叫老任出pro機

Q : 支線要唔要做?
A : 如果你唔係速食玩家,非常強烈建議做支線。
只做主線基本上只食到成隻game 3成內容,全部英雄任務都有相當長嘅劇情,英雄拎到手之後仲會有後續覺醒任務,係獲得新skin、強力職業、戰技、技能嘅唯一/少數途徑。
另外殖民地好感度星數提升會有好多增強遊玩體驗嘅技能
(例如:加快跑步速度、增加執道具嘅距離等等)

Q : 英雄覺醒任務點樣觸發?
A : 首先主角團要先練到該英雄嘅職業等級到10LV.
然後,系統>英雄圖鑑 可以睇到覺醒任務條件

Q : 諾彭金、銀幣用喺邊度好
A : 銀幣:食飯、升職業等級、去賢者之家換道具
注意諾彭金、銀幣過99個之後會自動出售,請及時使用

Q : 成日被怪追殺,好煩
A : 高過啲怪10LV.,絕大部份怪就唔會追殺你

Q : 點樣睇女主裙底
A : 千其唔好企喺凹凸不平嘅地面
再撳住ZL掣+推動右蘑菇掣較角度CAP圖,好撚變態

Q : 有冇大波妹
A : 有

Q : 要唔要買DLC
A : 屌買啦唔好問咁多
鍾意本篇就買,但最大型嘅劇情DLC起碼要去到下年年中先更新
前面都係逐啲咁更新一啲新skin新英雄角色新挑戰之類

打住咁多先
咁遲應該冇咩人會睇,但遲到好過冇到
(重申歡迎熱心人士補充or修改)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞