證券業基層討論區4

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最junior既dealer,係
仲有冇其它嘢做的
咁就要視乎公司實際情況
Dealing team係不可或缺既部門
但如果老細見大部份客都轉哂自己app落單自然知班dealer無野做,就會塞一堆狗屎垃圾落黎

可能見cs批開戶批唔切叫dealer幫手批開戶文件做kyc,aml

D客改盤/落單有問題啲傻閪cs唔識答或者無權睇咁deep既系統會走黎問dealing

夜晚美股啲股票退左市去otc market,個app落唔到盤要dealer主動alert到再聯絡個客幫佢直接搵上手落盤

公司要去上手開戶or sales搵到大機構客要搞ipo要開institutional account但公司又未有onboarding team(甚至唔打算搞onboarding team)又掉埋俾dealing搞(因為dealing一定有牌)

公司要開新product咁dealing一定唔少得參與埋一份,當然唔會關junior事

諸如此類一堆狗屎垃圾自自然然就會黎哂dealing到不能盡錄
我懷疑你曾經同我向同一間行做過

有咁既事
我識果批都係券商轉黎轉去咋喎
日班可能好少少
可能會好多其他部門一直走黎問野

夜班就真係看更
係月入至少3字頭好睇少少
華泰,中信 果都算係大行
笑撚咗 公司話聽日打風都要WFH 無市開 有咩work? 追margin? 啲客打風點入錢?無市開點平倉?
可能講緊下午市
全日。。。就算掛緊 都要
交銀國際(3329)公布,截至6月底止,集團中期由盈轉虧,錄得虧損16.8億元,去年同期利潤為5.7億元,主要由於市場表現不如人意,投資業務因而嚴重受影響。

https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20220824/1661334586653/交銀國際中期盈轉虧-蝕16-8億元

海通國際(00665.HK)公布,中期業績由盈轉虧,蝕16.81億元,去年同期賺10.8億元。收入跌近97%至1.18億元,跌幅主要來自交易及投資收入淨額,收入負增長12.83億元,去年同期收入增11.87億。不派中期息。

https://www.881903.com/news/amp/finance/2454024

間間都半年蝕16億 仲唔係業界寒冬
呢2間野投左好多地產債所以收哂皮, 不過都預左
想問下有無巴打做過interactive broker? 好唔好做?
大行會分
細行基本一腳踢

最大分別咪buy side 同sell side
唔同牌有唔同要求
都係睇餸食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞