證券業基層討論區4

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
但係trade support做極都係trade support 長遠嚟睇好似BA升到嘅職位可以高啲
D1 trader好啊, 最緊要識人
你可以考慮做幾年大行SUPPORT
轉去中型行做trader玩一年, 再入返大行
我見過有呢條路行
我LinkedIn都見過有人係咁 但係覺得現實冇咁理想 如果一世都做trade support寧願做BA慢慢升上去 唔知值唔值得搏
除非你好7架姐, 唔會無既
同埋睇邊間行, 例如MS既trade support好似行合約制, 唔係坐中環, 咁就無得上
但有D行既SUPPORT同TRADER一齊坐, 易好多

BA好在進可攻退可守
但BA你唔熟market trend都係上唔到trader
冇啊 如果做BA就唔奢求轉FO㗎啦 慢慢坐等升職 不過我BA都係坐中環 睇下R唔R到啲connection啦
D1 5年經驗都成球PACKAGE

好命既35歲可以買緊第二間屋收租
但係support冇呢 trade support轉去trader 10個都唔知有冇一個

同埋如果要轉去啲細行做都會有好大嘅pay cut 聽fresh grad frd講啲中資tier 2 ibd人工仲低過IB BB hr
真 好似仲行緊經紀制
IBD點同, 佢地睇DEAL搵食

做derivative同cash差距少好多

加上你轉中資都係look for promotion
我估唔會pay cut掛
加上你係想轉role
就算cut都合理
anyway 多謝ching意見 問咁多嘢都咁好心機覆我 十分感激
呢一行真係要多聽
自己收埋諗一大餐唔會有出路

後生可以博一兩年, 唔洗怕輸
有料既28-30歲左右先正式起步都唔算遲
我就諗住試下internal transfer去FO 如果唔得就讀多個master再報FO嘅summer intern 如果頭兩三年都入唔到FO就乖乖哋做MO算 雖然做唔到大富大貴 但應該都有半個中產做下

btw ching你喺呢行係咪做咗好耐 聽你講嘢feel到你rank應該幾高
高級既就唔會呢個鐘數上連登啦
我只係一直都係D幾好既部門入面做呃飯食既小薯

你講得岩, 做MO搵到好碼頭, 唔洗養家的話真係半個中產
仲要無FO咁辛苦
其實幾幸福
咁你都正啦 可以呢個鐘數上連登 係咪workload都唔係好大?

同埋你咁識講嘢 升上去係遲早嘅事啫
12個月B仔我要12年先有 哭撚咗 不過trader真係要好chur得

如果做FO我都係想做sales 可惜個人唔夠靚仔 已經輸一半
仔反而唔洗靚, 正常樣有skill有自信就得
最重要識應付D狂燥trader
當自己係fedex使命必達就OK

至於女既話....小弟我未見過一個成功既女sales係豬
始終呢一行都係男人主導
如果唔靚女, 實力中等, 男trader通常想搵返個男人, 始終男男岩傾D
竟然 原嚟我一直俾連登仔誤導咗以為sales係靚女樣靚身材正嘅居多

希望有朝一日可以做ching你嘅sales 同你打下雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞