證券業基層討論區4

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
及早轉行
呢間野算把啦
唔入流
做retail客生意渣
賣保險賣bond賣mutual fund賺錢
其他業務都係廢
ching搭單問下 小弟就嚟grad 想問ops嘅BA做automation related project惡唔惡做 同埋想問BA再上升上去係咩title 人工大概幾多 thx
呢期最多IPO已經係呢間
賣呢d 賺下fee幾好
賺鬼咩
得d sale賺錢 個個10幾20萬一個月
佢請咁多人間公司賺好少 光大買番黎咁貴蝕勁多
BA就一定辛苦架啦, 仲要OPS既BA
受氣中既受氣

不過剛GRAD無所謂
反而最緊要係睇你D TASK學唔學到野

以前我部門請D BA返黎寫VBA點會有前途
一係就有D公司用緊20年前既trading system然後叫你日日用埋D錯既手勢起騎樓搞潛建, 都唔會學到太野

我唔熟IT, 唔敢講太多
都係聽返D BA屌公司
我見D人都係留係credit/ risk之類既部門好地地喎

唔想做credit?
又贏
純粹junior post人工低
唔該晒ching 睇嚟我都要搵定後路
做BA最緊要就係唔好太似一個BA
要識得唔好成日屌USER白痴
USER有自己本身工作, change management本身就係一樣好高難度既野
對人難過對code

見好多BA都係programmer心態, 死得
唔好做毒撚, 夠CHILL就OK

人工唔清楚, 真係睇你經驗
照顧FO既BA會值錢D
BO既BA感覺上唔會有咩新野學 (我自己感覺)
我嘅post係under IB ops嗰邊嘅automation project 但係聽講話算係middle office 人工方面grad program return offer有30尾 不過係起薪高 之後升得慢同冇乜B仔

同埋我可以揀rotate去delta one trade support 老實講自己都唔知想行邊條路 我自己本身都幾鍾意對人嘅 唔知啱啱grad攞啲delta one trade support經驗有冇機會轉去做delta one嘅sales
梗係做delta one 有錢途啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞