證券業基層討論區4

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
UOB Kay Hian 日日出ad 請人

junior 位人工如何
usmart/華盛/富昌有無人知好唔好做

都in左緊銀行, 邊in 證券業工
有無巴打做corp fin? 吹下水
有master 冇cfa frm
有無巴打做compliance? 建唔建議入行
入,間間行都需要
巴打介唔介意講多啲
想問下巴打compliance條career path點行?我見有好多唔同function - regulatory advisory, control room, surveillance, sanction, aml, kyc 其實大致點分
唔同牌照嘅證券行做嘅compliance 有無分別?
唔該晒巴打
Advisory應該最好career path
KYC狗也不
我做FO,唔太熟,但都可以講下,而家越來越多行需要衣方面人才,我地成日做trade,有乜新products 出,等等都要經過佢地approval. 而咁多個function 裏面我覺得regulatory 方面最值錢,aml , kyc 開戶口果時做,好似係back office 野。 而家大既證券行都齊牌,compliance 做既野都一樣。
悶到響公司玩緊手指
證券寒冬 前境堪憂
條廢老就黎拎第11隻手指出黎劣
SAME
少林寺係咁ga
輝立assistant dealer如何 fg收到interview
Ching 咩background
如果自問唔差就考慮下其他
offer有冇15k
其實學唔學到嘢 有其它offer
未interview
學就學到基礎市場知識
但出路唔算好好
睇你另一個offer係咩
銀行rm trainee 邊個好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞