證券業基層討論區4

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
好的, 多謝巴打
巴打,想問多少少嘢
希望可以解答一下,比少少意見
請問dealer 做客服嘢係咪正常?例如幫手處理入錢/答提實股果啲問題
耀才又請analyst, 好唔好做?
細行dealer唔做埋CS仲有咩做
大行就應該仲有分
請問各位點睇BOCI data team
利申接左offer
中資投行最近cut緊人手,bonus都淨返好少
Fg 得萬五經agent入
係咪正常?
MO/trader support都係一個好選擇
可以學到好多野
不過好難入我估難過in research/compliance

老實, 如果你係city/poly個堆, 可以試下大行trade support

都係個句, 如果港資MO同銀行teller, 我會揀銀行至少福利好D, 又唔會學壞手勢
MO通常要識人入, 位又少, 預左無on job training, 埋位要即刻做野, 仲要招呼FO班大帝
research似工廠, 年年一大批人, 有哂招收途徑, 由低做起

風格好唔同

利申, 只係自己觀察經驗, 唔敢講一定正確
唔係想踩research
但問心有幾多個做research真係睇得中個市
特別係睇行業個班, 識econ又唔熟行業, 識行業又唔識睇市
勁既可能係睇宏觀個班, 識抽離情緒睇政治睇市

你諗真D
有得揀既話, PM客戶情願去聽CFO講自己公司, 都唔會聽個外人analyst吹啦

或者好彩既俾你識到PM, 叫你過檔buyside睇盤咪正囉
但又有幾多個咁好彩?

加上而家個市都係中美日股
最簡單講消費類行業
香港有幾多外國直營品牌?
你做analyst住香港根本睇唔到個生活既trend
俾支農夫山泉你都唔會飲啦
BYD車你又唔會坐
咁你點會感受到個market 做個outstanding既分析師?

如果你唔係睇生活細節, 爭係識睇數據睇新聞, 全世界咩時區都做到啦
所以我真係唔建議香港人做research
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞