證券業基層討論區4

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
加幾舊水算唔算加
兒家個市差到post都冇人回
今日有冇人返工?
*請各交易所參與者注意,交易所接獲下述交易所參與者在交易所停止營業的通知。*

交易所參與者名稱 停止營業日期
----------------------------------------------
香港證券(國際)有限公司 2022 年 9 月 30 日
寶泰證券(香港)有限公司 2022 年 9 月 30 日
西證(香港)證券經紀有限公司 2022 年 9 月 30 日
同方證券有限公司 2022 年 9 月 30 日
T & F Equities Limited 2022 年 9 月 23 日
匯福證券及期貨有限公司 2022 年 9 月 19 日
耀豐證券有限公司 2022 年 9 月 14 日
友盈證券有限公司 2022 年 9 月 6 日
富澤證券有限公司 2022 年 9 月 1 日
世傳證券有限公司 2022 年 9 月 1 日
雍熙證券有限公司 2022 年 9 月 1 日
盈泰證券有限公司 2022 年 8 月 26 日
萬金來證券有限公司 2022 年 8 月 1 日
漢英證券有限公司 2022 年 8 月 1 日
金榮証券有限公司 2022 年 7 月 25 日
一通投資者有限公司 2022 年 7 月 29 日
加皇投資理財有限公司 2022 年 7 月 29 日
trading既牌原來跌穿左600間
得596間
收晒皮
無咩野既真係唔好入行,愈黎愈多執
大家覺得CS同dealer 邊個好啲
Dealer就全男班 同睇你接唔接受到返夜班同通宵更 呢個位一定走唔甩
CS就穩定日頭 同多女同事d 但忙少少
都有日班dealer嘅
除非永遠唔轉工啦 一轉就有機會要輪
咁巴打你做緊dealer?
師兄邊個career path同人工好啲 好頭痕
東亞?
Dealer 就穩定,但你要上位既可能cs會更好,日頭接觸多啲人,不過最好轉行
dealer都穩定?好夕陽wo
而且冇技能都唔知點轉行..
Dealer 間間行都要,你唔驚做夜晚既度度都請,成個行業都夕陽啦,計錢唔夠大陸多,計款唔夠美國多,香港咩優勢都無,成個行業同大陸攬埋一舊,及早轉行
中資仲頂到
Dealer exit真係唔多
做住轉行業應該係最好選擇
一係轉department
但都唔知轉咩department好
唯一都應該係CS
早兩年咪compliance ,而家唔係settlement咩?
早十年前,周圍都講夕陽,我都仲鍾個頭入黎,好後悔,睇番以前d同學,有紀律部隊有文職,而家都袋緊4,5萬懶懶閒,唉…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞