[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (11) 永續PTCGO

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
佢主場 係佢屋企玩
不過同佢講返 佢似係理解錯啲文字多啲
印中文都唔識睇
隻隻字都識 夾埋一齊就睇唔明
去卡舖玩嘅好處就係即場問QA
有時有人睇住你玩 旁觀者都可以提下你有無處理錯 或者賽後多個人檢討你有無打錯
我同個fd都係ptcg新手 同佢打都係出去卡舖玩
LM
V Star嗰隻都唔夠?
其實ban set真係好on9 d舊卡同廢紙冇分別
退環境嘅卡可以喺expanded玩,唔會話全部變廢紙既。如果啲卡唔退環境,就少好多新手入坑
1格2無 打120/240
理論上都係1格1渦輪去打
咁即係100/220
柱神們、光輝忍蛙、光輝沙奈朵就130血
千面、光輝噴火龍就160血
主流vstar就280

點睇都唔夠力
真係成日有依D誤解
自從爐石係咁之後,隻隻卡GAME都係咁了
新手入坑實卡
on9一問 砌卡思路大約係點
2-3主寵連進化+9~15張能量卡+其他睇情況再配?

同埋能量卡邊度有 開左2盒白熱奧祕無乜能量卡
上個禮拜係黃金海岸玩完PKTCG教學活動,拎左副入門deck,開始想入坑

d牌好靚
ching諗住砌邊副先 有啲dick需求能量唔多 就以放逐鬼龍dick為例會落12-14張EN 砌dick最緊要除左主打手同副打手之外仲有無濾牌 檢索 換位 回收重要卡牌 拉對面後排養緊嘅Pokemon出來同埋手填以外嘅充能手段
基本能量係好多人都唔要的,或者係某d卡鋪都可以任拎咁濟
好多卡鋪都1蚊張
普通EN 1蚊張收吧 你開盒都係得20張 仲要唔一定係你要嘅EN
閃都係$5,收閃開心啲
買盒電貓/代歐High Class Deck拎基本deck料先,你嗰兩盒白熱留低君主蛇、青鳥、奇魯莉安進化錬、沙莉娜、交替、裁判、雙重渦輪能量,呢啲都係常用卡,之後就睇下自己鐘意玩咩Pokemon再慢慢發展啦
想問ptcgo 同ptcgL
係咪兩隻驚黎
真心 玩左一排 其實好多卡都好勁
睇你點運用啲 支援者 物品 怪既特性
仲有運氣 而且無一副deck係無敵
PTCGL理論上係取代PTCGO的,只係beta版推出果陣好多介面同功能都做得太差,d人寧願玩返PTCGO,所以而家官方都繼續用返PTCGO同時改良緊個PTCGL
明解!唔該巴打

殘體金卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞