[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (11) 永續PTCGO

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
路卡應該點砌
有嘅 唔係主流
Fun deck pg噴 蛋牛
利申唔勁
阿爾動物園 算係三個系統入面最簡單
但千面帕就係新手入門學得最多嘢
個陣玩阿爾,覺得打唔死人
不過千面就退,好似唔太抵咁
你可以睇下ATB
ATB係?
Arecus Tool Box 靠阿爾填能比其他打手
ok,我睇睇
唔該哂
新手求其組幅熟下環境先
我都係新手
岩岩ptcgo 搞左帕路水主玩住先
你哋通常係邊玩? 係咪會搵陌生人玩?
專去D多小朋友既
要打擊佢地信心
咁未來就少咁D對手
我新手 打輸比佢哋我啲信心應該歸0
我自己主要去啲鋪頭度打比賽
起碼名正言順打deck無咁尷尬
如果有相熟朋友一齊玩嘅話
去卡鋪坐低打deck都ok (有啲卡鋪可能有最低消費 要問問)
打比賽… 我連規則都未熟
帽事嘅
打打下就熟
可以睇下啲youtube channel
最易入口應該係台灣ptcg官方channel嗰條入門片
最基礎嘅步驟都有提到
然後可以睇一睇最近meta嘅deck
睇下入面有啲咩卡 可以幫助你了解到現時有需要留意/知道嘅效果
跟住可以抄副deck試下玩下
主流牌組會比較易入口
我覺得vstar or vmax牌組會易玩啲
(利申 我都係新手 可能講錯)

我自己入坑嗰陣因為有朋友玩開
所以我有咩唔明請教佢 so far會易少少入門

如果身邊無朋友玩的話 你都可以喺度問 我諗巴打們都樂意答你
多謝巴打先

我身邊有朋友玩,佢早我一星期入坑,然後上次同佢玩個時發現有一個問題……

佢話呢隻嘢每回合都可以抽卡,我明明睇到佢寫住當從手牌將這張卡放置於備戰區時,唔係出場個下先可以抽咩 ,佢下下抽到6張點打
只有果一回合由手牌放落場可以抽
仲要記住係由手牌落場先得 你用D其他effect / item 直接call佢落場係唔比用個特性
叉蝠v嘅特性係:放置到備戰區時,可以用一次。
唔係每回合都可以用一次
另外,同一回合 叉蝠v嘅特性只可以使用一次。同一回合內,即使你放第二隻上場時 都唔可以用第二次特性

同埋要留意返,場地:通頂雪道,pokemon:伽勒爾毒氣雙子 呢啲會封鎖左佢嘅特性
即使叉蝠放左上場都唔可以抽到6
多謝各位巴打 下次唔會比佢再係度屈我唔識玩了

有時佢啲中文好鳩 玩慣左會明白佢個logic 但係岩岩入門會好易有誤解
我覺得有時睇返英文會容易理解啲
搵本卡簿 砌晒入去
佢打大打細都唔夠力
新手都呃 建議唔好打牌 直接打佢
玩早過你唔代表佢一定啱 覺得佢水你可以問下在場玩緊嘅人/卡舖老細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞