[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (11) 永續PTCGO

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
想問下鬼龍vstar deck
係咪中文card都砌到 仲要平啲
中文一定平啲,仲要多好多人玩,上面話1K就係講中文版
好 唔該曬
1k就係講中文版
同埋依家中文版多人玩好多
中文版出卡進度都只係比日版慢兩個女左右
相差冇你想像中大

Btw其實1k已經係保守左黎講
係有機會少多幾百嘅
最貴都只係鬼龍set
但好多都只係賣緊$100左右1set
1set意思即係一張鬼龍v加一張鬼龍vstar
而通常你只需要3-4set,即係$300-$400
淨返嗰啲都係平均十零蚊一張,唔計能量卡你大約需要40張,所以大約$400,但你要計埋一樣野就係呢$400卡唔係淨係呢副deck用到,其他deck都有用
而能量卡直接去卡鋪拎唔洗錢
清楚曬thanks巴
下星期去天悅執一副
卡鋪未必平啲
入fb gp啦
好多時都會平過卡鋪,始終唔使比鋪租
鬼龍呢彈都多人抽到應該好多人齊料比你
當然如果你怕麻煩就一定係卡鋪買最快
咁我搵下先
Thanks 🙏
https://blackcatteacher.com/blog/post/lucariovstar_umbreonv

參考呢個post組左副路卡利歐月亮伊貝,打左幾鋪都覺得能量卡上唔到手,發揮唔到智揮星十字鎬快速填能嘅用途
我諗可能係因為我無聶梓⋯⋯除左聶梓仲有咩卡可以幫手拎能量卡
各位Ching可唔可以睇下呢個玩法仲可以點改進?
(新人同fd玩for fun only )
新手想入坑,想問平時想同人玩應該點搵法
How much?
落區搵方便自己又有做PTCG 既卡鋪
想識多d人就砌完deck撚下店賽仔係最快
用多兩張能量傳送頂住先
能量籤都可以拎 但配十字鎬既話能量傳送好用d
多謝Ching
另外想問呢副牌競技場有咩好選擇?
我覺得惡之塔好似用途唔大,得月亮伊貝可以扔

另外諗緊加唔加大尾狸⋯⋯不過好似都要幾十蚊set
惡之塔可以掉埋惡之塔
你唔鐘意惡之塔 可以落2張訓練場地
申利棄左中文坑 淨係有玩online版 資訊有可能唔update
不過你副deck 都幾舊下..3月既DECK
我見佢個賣點仲係針對夢夢DECK
要執執佢
中文而家主流應該係放逐
另外 查克洛係格鬥DECK幾好用
原來惡之塔係咁樣用,學到野了
無所謂,我唔係打比賽都係想用自己鍾意嘅pokemon for fun姐。
D勁deck成千蚊副,又要追新彈嘅卡我玩唔起

多謝Ching建議,咁我試下搵呢d卡加落去先
睇你住邊區,觀塘 top draw ,沙田 純白鎮 ,鑽石山 卡魂,旺角 hilitop,長沙灣 天悅,荃灣 MS ,屯門天水圍唔熟。

入埋每間既 wtapp group ,店賽日九成九有15人左右同你玩
會唔會有d真新手group入下
同問
新入坑差少少料就可以砌到副鬼龍
有冇用家可能分享下用法心得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞