港產片宗旨:未睇就屌定先(26) (港產新片:緣路山旮旯/姜Jer媽/明日戰記)

1001 回覆
36 Like 10 Dislike
認真就算明日戰記係爛片都一定要睇
https://lih.kg/bpRFhGV
#52 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你咁慢嘅
唔多 因為真係冇劇情可言
天幕本尊上嚟解畫
其實預咗
不過睇得果啲
就算冇流出 都係唔會入戲院果班嚟
坦白講冇乜影響
條友我開頭仲好聲好氣答佢
點知睇老翻都咁自豪 cls
係我呢啲無聊人先咁啱睇到佢
不過真心嘅
票房香港都唔會幫到好多
但係明日的確要入院感受先正路
聲畫有別就係有別
同埋post production都好燒錢下
唔係講緊佢付出幾多咁簡單
佢票房舊錢有唔同方面要分
票房越大 要分出去嘅就越大
我記得淨係戲院分拆之前有人已經講過
Hi
唔想解釋了
我估好多人誤會嘅係
票房係淨袋同埋中間啲錢係一筆過比
其實戲院定發行都好
如果講定咗按比例抽成
就已經基本上限制咗片商拎得返嘅錢
其實你當由0開始整部電話出嚟
有條友話:得啦賣出去嘅嘢交俾我
再放喺鋪頭賣
埋數過到橋咪要分畀有濕腳嘅人
就係咁

而家多咗啲嘢:
由0開始整部電話出嚟
但就要俾「電話界別」通知你係咪合乎買賣
唔合乎就要改,咁哩度都係成本嚟

到ok喇
有條友話:得啦賣出去嘅嘢交俾我
再放喺鋪頭賣
鋪頭上架都要睇吓有幾多貨架上你件貨
埋數過到橋咪要分畀有濕腳嘅人
https://www.instagram.com/p/ChRKeixvu8H/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

看完《明日戰記》一出 end credits 的時候,老實說我雙眼通紅,差一點點就爆喊 (但因為太柒所以 hold 住了)。和劇情無關,純粹是因為這樣精彩而絕無冷場的一部科幻動作電影,竟片是港產片?!這是我由小到大都不敢想像的。

你知道要在香港製作出具荷里活質素的科幻電影有多難?由於香港幾乎沒有這個「工業」,整個製作首先要做的是「基建」,由零開始建立整個由拍攝至電腦特技的製作系統,再由無數個美術和技術人員以年計不斷重覆創作和修正,這樣的一部電影才能誕生。在一直講求「快」的港產片世界中,《明日戰記》的出現對香港電影來說是一個重大的里程碑。有一點可惜的是這部戲的劇情和人物太單薄,但也無阻大家在一個充滿香港特色的架空世界裡面享受著爽快有力的機甲動作場面。如此精雕細琢的作品,必須要在大銀幕才能感受到當中的震撼。

另外,你知道《明日戰記》和《Horizon Zero Dawn》有什麼關連嗎?就是今次的戰鬥盔甲是由 concept artist @mikeandrewnash 設計。他是誰?他就是 Horizon Zero Dawn 的 machine concept artist!!!!!!!! 他也曾參與電影 Chappie 的創作,可惜他在 2021 年初以 36 歲之齡去世了,無緣看到電影上畫。感謝 Mike Nash 曾為這個世界帶來如此美麗的作品,並為香港電戲作出如此重要的貢獻。

不必說什麼古天樂很慘、香港人要撐港產片等情緒勒索的說話。我只會說,不入戲院看《明日戰記》,絕對是你的損失。
咁後生就已經走咗
想買今個星期日明日戰記
點知英皇啲院一定要人買5張飛先得
仆街咁少場有Dolby atmos
連鄭立都唔反
咁快轉左過黎?差唔多要一日一po支持古仔了,連登呢期風氣太奇怪,琴日掃左轉成班人盲屌佢都唔知發生咩事,劇情麻麻咪麻麻,屌佢仲落力過屌政府屌中國,心諗做咩撚野
真係要諗吓喺連登仔standard下
咩先叫支持港產片
1.不得使用鏡狗
2.不得同中國合拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞