港產片宗旨:未睇就屌定先(26) (港產新片:緣路山旮旯/姜Jer媽/明日戰記)

1001 回覆
36 Like 10 Dislike
三劍俠齊人
呢個唔使加密啦,係人都知佢city cm出嚟
黎緊2日weekend肯定重勁
成套野賴有深度,完全無料到
不過可能我唔識欣賞,坐左面d 姨姨落哂淚
山旮旯接受沈大師訪問
算係咁
細片啲速度係咁上下
遲下D+見
我就係驚佢好似神奇小子咁落重味精
阿媽好一般

期待明日戰記 已買優先場
佢崇拜但係又真係冇乜WKW味
因為佢揀左行岩井俊二風
https://www.instagram.com/p/ChKxyD2v21p/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

【從《明日戰記》進入古天樂的世界】

期待咗幾年,終於可以喺大銀幕睇到「總監製」古老闆嘅本土科幻特技大片,入場時真心有啲緊張。

作為「現代」觀眾,好多人可能同我一樣,唔太習慣呢種劇情推進手法:開場差唔多十分鐘,火速地交待完故事背景,就直奔正題。然後成套電影九成時間都係過關斬將、直搗黃龍,一場接一場危機下戰鬥。連陰謀都毫無保留,一開始就話你知:「就係要過呢幾關!跟我嚟!」呢種直接,令我回憶起八、九十年代嘅港產動作片,總之唔需要觀眾諗太多,只需要專注喺官能刺激上面!

有幸同古老闆討論過一啲劇本上嘅睇法,佢喜歡簡單直接,盡快入正題,唔喜歡故弄玄虛,浪費時間喺不必要嘅伏線上,令觀眾「等」到失去興趣。而《明日戰記》,基本上呈現佢嘅方針:簡單明快,不拘小節。

做到呢一種徹底嘅直接,我認為是回歸港產電影一種最原始嘅風格,只係換上前無古人嘅世界級特技包裝,絕對係一種港產片嘅新舊碰撞。

雖然,能夠理解幾億投資,描準嘅當然唔單止香港市場,但係濃濃嘅香港味卻令人喜出望外。特技下嘅B16區,分明建構一個明日之後的香港。天橋上飛車激戰,由漆咸道北打到加士居道天橋,熟口熟面嘅仲有灣仔、佐敦,最後大戰地點一睇就認得係中環。從科幻特技視覺重塑香港景觀,真係嘆為觀止!

至於人物角色,焦點當然落喺古天樂和劉青雲身上,難得係兩位演繹嘅,完全係我哋由細睇到大嘅古天樂同劉青雲!古天樂保留經典幽默碎咀,劉青雲亦都莊諧並重,冇因為要做英雄而變得離地。值得一讚係姜皓文嘅綠葉角色,演得好有層次。相對地,劉嘉玲張家輝只負責功能性角色,木口木面,失色不少。

以戲論戲,劇情對白未必係最好,勝在娛樂性十足,港產科幻特技亦係前無古人。係咪後無來者?香港人如果都唔入場支持,未來邊有人敢做?唔使講嘢,撐啦!
好事嚟 王家衛邊有得學
學親都死梗
竟然係悶既評價 真係想睇下有幾悶
太好了
應該係去到呢個位了
優先場會送碟咁癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞